Po stopách slávnych šéfkuchárov: Poďte si pochutnať na ich lahôdkach

2014-07-31 09:00:00 |   |    | 

Boli by ste ochotní precestovať kvôli jedlu od vášho obľúbeného šéfkuchára stovky kilometrov? Verte tomu, že v mnohých prípadoch i vďaka stále populárnejšej gastroturistike, sa takto prepravuje po svete množstvo turistov. Dovolenky si neplánujú podľa pamiatok, ale podľa hodnotenia zaujímavých reštaurácií, ktoré tam nájdu. Vy to môžete urobiť aj v opačnom garde. A keď sa nabudúce vyberiete do niektorej z týchto destinácií, zájdite aj do podnikov vašich obľúbených televíznych kuchárov. Počítajte však s tým, že vo väčšine prípadov ide iba o siete pod ich vedením a tieto známe tváričky tam nájdete len výnimočne.



Jamie Oliver

 

Patrí nielen k najznámejším, ale aj najobľúbenejším televíznym šéfkuchárom. S výzorom milého chlapca od susedov urobil toho pre tento druh kulinárstva naozaj veľa. I vďaka tomu sa mu podarilo rozbehnúť biznis na plné obrátky a jeho siete reštaurácií môžete nájsť kdekoľvek na svete. Najväčšia základňa je v rodnom Anglicku. Jeden z najznámejších podnikov je Fifteen v Londýne, v ktorom sa natáčal aj dokument, počas ktorého dal šancu problémovým mladým ľuďom bez zamestnania. Do tejto reštaurácie musíte čakať na rezerváciu najdlhšie. Husto zastúpená je sieť Jamie`s Italian s typickou talianskou gastronómiou. Jeden z nových podnikov by mal otvoriť už v blízkej budúcnosti aj v rodnom Essexe, kde by chcel opäť staviť na túto kuchyňu. Okrem toho si môžete pochutnať na rôznych grilovaných pochúťkach v Barbecoa a fantastickým a cenovo najprístupnejším miestom je Recipease, ktoré združujú školu varenia, fast food so zdravou výživou, kaviareň a chutné lahôdky v jednom. Okrem Anglicka nájdete Jamieho reštaurácie aj v Írsku, Švédsku, Austrálii a na mnohých iných miestach.

 

Gordon Ramsay

 

Ostrý jazyk, niekedy nie príliš kultivované správanie, no majstrovstvo, ktoré vám predvedie na tanieri. Presne taký je Gordon Ramsay, ktorý gro svojich reštaurácií taktiež rozložil v Londýne. V jeho prípade sa však pripravte už na vyššie umenie. Viacero jeho podnikov sa môže pochváliť aj Michelinskou hviezdičkou. Od toho sa však odvíja aj cena jedál, takže sa pripravte na trošku vyššiu sumu na účte. Tá najznámejšia sa nachádza na Royal Hospital Road v Londýne. Okrem nej si môžete pochutnať aj v lacnejších reštauráciách ako napríklad Bread Street Kitchen, ktorá ponúka jednoduchšie jedlá, ktorými sa môžete zasýtiť kedykoľvek počas dňa. Gordon Ramsay vlastní dokopy 12 reštaurácií.

Mario Batali

 

Americký šéfkuchár, ktorý chce okrem varenia a dobrého jedla ponúknuť hosťom aj skvelú náladu. Rád sa zabáva a to šíri aj medzi svojich klientov. V jeho vlastníctve je niekoľko menších podnikov, ktoré pripomínajú lepší fast food, ale aj elegantné podniky v New Yorku, ktoré sú magnetom pre celebrity. Kľučku si tam podávajú známi herci i modelky. Nedávno prekvapil i so spoluprácou na jednom z charitatívnych projektov speváka Bona z U2. Jeho podniky nájdete okrem Ameriky aj v Singapure a Hong Kongu. Obzvlášť veľkej obľube sa tešia reštaurácie B&B – Burger and Beer (Hamburger a pivo). Jednoduché jedlá podané oveľa vábivejším spôsobom sú lákadlom aj pre bežných Američanov.

Miguel Maestre

                                                                                             

Sympatický Španiel, ktorý svoj druhý domov našiel v Austrálii. Tam si otvoril aj dve svoje reštaurácie, z ktorých potom presedlal na zaujímavejšiu alternatívu. Stačí ak sa nachádzate kdekoľvek v tejto krajine a môžete si objednať služby jeho cateringovej firmy. Dobrou správou je, že jedlo vám príde navariť vždy konkrétne tento sympatický pán. Pripravuje zväčša pokrmy jeho rodnej kuchyne, no dohodnúť sa môžete na akomkoľvek menu.

Antonio Carluccio

 

Jeden pohľad na tohto milého pána vám poskytne všetko to, čo milujeme na Taliansku. Dobrá nálada, priateľské správanie a úprimnosť, ktorá mu srší z očí, mu tiež istotne pomohli splniť jeho sen, ktorý prerástol do rozmerov, ktoré možno neočakával. Po celom Anglicku má desiatky jeho drobných kaviarničiek, v ktorých ponúka kvalitné domácke jedlo. Firmu začal budovať postupne a neskôr, keď sa začal venovať aj televíznym aktivitám, to za neho prevzali jeho rodinní príslušníci. Starý pán im s podnikaním stále radí a koordinuje najmä kulinárske smerovanie. Takže kdekoľvek sa v Anglicku pohnete, istotne natrafíte na niektorý z podnikov jeho siete, v ktorom môžete ochutnať skvelé jedlo. Okrem toho sa jeho reštaurácie nachádzajú aj v Katare, Turecku, Škótsku alebo Anglicku.

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa