V brazílskom parku vyrástla obrovská vagína, dá sa do nej vojsť (VIDEO)

2021-01-11 12:01:00 |   |    | 

Brazílska umelkyňa Julia Notariová šokovala svet. Na severovýchode domovskej krajiny vytvorila 33-metrové dielo, ktoré vyzerá ako obria vagína. Má vyvolať dialóg o rovnoprávnosti pohlaví.



 

Betónová inštalácia umelkyne Juliany Notariovej  s názvom „Diva“ vyrástla na mieste bývalého mlyna v prírodnom umeleckom parku Usina de Arte v štáte Permambuco. Jej vytvorenie trvalo 11 mesiacov a autorke asistovalo asi dvadsať ľudí.

Ako Notariová vysvetlila na svojom facebookovom profile, vulva má vyvolať debatu na tému pohlavnej rovnosti a upriamiť pozornosť na otázku „vzťahu medzi prírodou a kultúrou v našej falocentrickej a antropocentrickej západnej spoločnosti“, ktorá je zameraná na človeka, predovšetkým na muža.

Získať pozornosť verejnosti sa umelkyni rozhodne podarilo, reakcie sú však rozporuplné. Stúpenci konzervatívnej vlády prezidenta Jaira Bolsonara zúria a Notariovej profil zaplavili nenávistnými komentármi. „Pohlavné orgány nevznikli preto, aby boli obdivované, nieto ešte považované za umenie,“ znie jeden z tých publikovateľných.

Ľavicoví milovníci umenia však vulve tlieskajú: „Toto dielo dáva mnoho podnetov na premýšľanie“ a „treba viac takých diel, ktoré oslavujú feminizmus", hovoria.

Umelecké dielo, pripomínajúce vulvu, ale aj krvácajúcu ranu, meria 33 metrov na dĺžku, široké je 16 metrov a do hĺbky má šesť metrov. „V porovnaní s traumami, ktoré spôsobilo otroctvo, nechránené pracovné pozície a ďalšie násilnosti je stále malé,“ tvrdí Notariová.

Tú podľa vlastných slov tak silné reakcie prekvapili. „Diva predstavuje možnosť, ako narušiť brazílsku štruktúru patriarchátu, neustále priživovanú Bolsonarom a jeho krajne pravicovým a nenávistným prejavom,“ myslí si umelkyňa.

Prezident je známy svojim machistickým prístupom a zahraničné médiá ho prezývajú aj „brazílsky Trump“. Populista sa preslávil nevyberanými poznámkami o ženách, homosexuáloch a menšinách, ale tiež zľahčovaním koronavírusu Covid-19 a environmentálnych problémov.

Od prevzatia moci v marci 2018 tiež opakovane útočí na umelcov, ktorí podľa neho iba „vyciciavajú verejné zdroje na tvorbu komunistického odpadu“.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa