Pýcha Kanárskych ostrovov trpí: Ničia ju sexuchtiví turisti

2021-11-16 07:30:00 |   |    | 

Vedci prišli so zaujímavou teóriou, pri ktorej sa budú mnohí červenať. Turisti oddávajúci sa fyzickej vášni totiž podľa nej ničia vzácny ekosystém piesočných dún. A tak za ich chvíľku rozkoše platí príroda.



 

Reserva Natural Especial de Las Dunas de Maspalomas je 404-hektárová oblasť na juhu kanárskeho ostrova Gran Canaria pokrytá veľkými piesočnými dunami, jednými z mála na európskom kontinente. Hoci je od roku 1987 zapísaná na zozname prírodných chránených rezervácií, domáci i cudzinci ju vyhľadávajú nielen ako turistickú atrakciu, ale aj ako raj neviazaného sexu.

Ako približuje stránka wikisexguide.com, kríkmi pokrytá oblasť pri hoteli Riu smerom k majáku býva plná homosexuálnych dvojíc, o kúsok ďalej je zas úsek milovníkov skupinového sexu a voyerov.  „Jediný problém je, že na každý pár je tam asi 20 mužských záujemcov,“ konkretizuje stránka.

Na dôsledky takéhoto sexturizmu sa nedávno pozreli vedci z miestnej Universidad de Las Palmas de Gran Canaria a z austrálskeho Adelaide. Preskúmali 298 hriešnych lokalít a v štúdii s názvom „Piesok, slnko, more a sex s neznámymi“ uviedli, že tam pri telesných radovánkach dochádza k poškodeniu desiatich rastlinných druhov, z ktorých osem je typických pro Kanárské ostrovy a tri sú endemické konkrétne pre duny Maspalomas.

Turisti si na nich vytvárajú vlastné „hniezda“ (a dokonca ich aj oplocujú), pričom udupávajú vegetáciu, vytrhávajú rastliny a odhrabávajú piesok. Na mieste tiež zanechávajú množstvo smetia, predovšetkým cigaretové ohorky a prezervatívy, ale aj toaletný papier, vlhčené utierky či plechovky od nápojov. Nezanedbateľný nie je ani biologický odpad.

V zásade pritom platí, že čím odľahlejšie miesto, tým väčší „bordel“. Dokonca aj v oblasti, kam je verejnosti vstup zakázaný, napočítali šokovaní vedci 56 sexspotov. Divoké orgie, respektíve to, čo po nich zostane, však nepoškodzuje len flóru, ale aj faunu. Autori štúdie ako príklad uvádzajú jašterice obrovské, ktoré zahynuli po konzumácii použitých odhodených prezervatívov.

Odborníci preto zdôrazňujú, že „nežiadajú koniec sexu na verejnosti, ale chcú, aby si ľudia boli vedomí škôd, ktoré môže napáchať.“ Jeden sexujúci pár na pláži je jedna vec, ale keď sú ich stovky na rovnakých miestach každý jeden deň, piesočným dunám ublížia rovnako ako kolesá áut. „Bez ohľadu na ľudskú aktivitu, v obľúbených pobrežných turistických lokalitách treba detailnejšie monitorovať ekologické zmeny a eróziu."

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa