Úchvatné vily na juhu Indie: Kedysi patrili najväčším boháčom, dnes podliehajú skaze

2022-02-10 12:30:00 |   |    | 

India je obrovská krajina s mnohými zaujímavými zákutiami. Hoci najviac turistov pozná najmä Tádž Mahal, metropoly Naí Dillí, Bombaj či Kalkatu alebo nádherné pláže v Goa, za návštevu stoja aj mnohé iné miesta. Napríklad región Chettinad, ktorý zdobí množstvo výnimočných koloniálnych víl, postavených najbohatšími obchodníkmi Indie pred sto rokmi. Dnes podliehajú skaze.



 

Chettinad je región na úplnom juhu subkontinentu India. Kedysi bol súčasťou kráľovstva Ramnad, ktorému vládli radžovia, v tejto jeho časti však mali v 19. a 20. storočí obrovskú moc v rukách najmä členovia tamilskej kasty Nagarathar. Tí využili strategickú polohu neďaleko prístavov a zbohatli sprostredkovaním predaja drahokamov, čaju, kávy, gumy a korenín medzi Britániou a a juhovýchodnou Áziou. V Chettihade postavili mnoho hinduistických chrámov, škôl a univerzít, obrovský význam však majú aj ich honosné sídla.

Z architektonického hľadiska predstavujú skutočný unikát. Exteriér síce pripomína klasické koloniálne domy, vo vnútri však vyzerajú skôr ako chrámy – s niekoľkými nádvoriami, rozľahlými miestnosťami a množstvom mramoru a tíkového dreva. Stavebný materiál, dekorácie aj zariadenie vo väčšine prípadov pochádza z východnej Ázie a Európy. Mramor je z Talianska, tík z Barmy, kameninové nádoby z Indonézie, glazované obkladačky z Birminghamu, lustre z Benátok a obrovské zrkadlá v mahagónových rámoch z Belgicka. Majitelia na ničom nešetrili – peňazí aj času mali dosť a niekedy až 100-izbový dom bol stelesnením ich bohatstva a postavenia.

Vývoj udalostí po druhej svetovej vojne však všetko zmenil. India v roku 1947 získala nezávislosť a situácia už súkromným obchodom so zahraničím nepriala. Mnohé rodiny si museli utiahnuť opasok a hľadať iné možnosti obživy. Presunuli sa do neďalekého mesta Chennai a svoje nádherné domovy nechali na starosť správcom, alebo úplne opustili. Z asi 11 tisíc víl sa tak dôstojne dočkala súčasnosti len desatina. 30 percent už definitívne podľahlo skaze a zvyšok tiež chátra a zarastá vegetáciou. Dôvody sú jasné, majitelia väčšinou nie sú schopní financovať ich údržbu či dokonca rekonštrukciu, prípadne nie sú nehnuteľnosti majetkovo vysporiadané.

Z vyše siedmich desiatok chettinadských dedín, ktoré boli kedysi symbolom bohatstva a márnivosti, sa stali mestá duchov. Ako sa však zdá, aj im konečne začína svitať na lepšie časy. Potomkovia pôvodných obyvateľov žiadajú o zápis veľkolepých stavieb na zoznam UNESCO a domom chcú vdýchnuť nový život. „Nová generácia zarába veľa peňazí a zaujíma sa o tieto nehnuteľnosti,“ hovorí A. Chandramouli. „Chcú zachovať toto unikátne dedičstvo pre budúce generácie.“ V jeho vile Chettinadu Mansion s plochou 3700 metrov štvorcových je dnes luxusný rezort, ktorý sa viackrát objavil aj v bollywoodskych filmoch. A to by mohla byť cesta aj pre ďalšie nádherné stavby.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Foto a
Video: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa