Ukrajinci a my: Máme toho veľa spoločného, tieto veci vás však prekvapia

2022-04-06 12:01:00 |   |    | 

Kvôli ruskej invázii už na Slovensko prišlo takmer 300 tisíc Ukrajincov. Hoci máme veľa spoločného, v našich kultúrach sú aj viaceré rozdiely. Doktorandka Katedry rusistiky a východoeurópskych štúdií FiF UK Lizaveta Madej upozornila, čo nás môže v správaní či spoločenských zvykoch Ukrajincov prekvapiť.



Jazyk

Ukrajinčina je slovenčine bližšia, ako by ste čakali. Až 68 percent slov má totiž rovnaký alebo veľmi podobný základ. Z historických dôvodov však väčšina obyvateľstva ovláda ruský jazyk, s ktorým má ukrajinčina spoločných „len“ 62 percent. „Kombinovanie týchto dvoch jazykov je medzi Ukrajincami bežné a dokonca má aj svoje pomenovanie v lingvistike – suržik,“ vysvetľuje Madej.

 

Tykanie a vykanie

V ukrajinčine síce existujú aj formy tykania, Ukrajinci si však väčšinou vykajú. S prechádzaním na tykanie sú omnoho opatrnejší ako Slováci a ak k nemu vôbec dôjde, tak až po dlhšom čase. „Tykanie takmer nepripadá do úvahy v prípade, ak existuje medzi dvoma osobami väčší vekový rozdiel alebo subordinačný odstup, napr. riaditeľ – podriadený,“ dopĺňa rusistka.

 

Správanie

V rečovej etikete Ukrajincov je prítomné otvorené vyjadrovanie pocitov, pochvál, vďačnosti svojim blízkym, nie sú však zvyknutí usmievať sa na cudzích ľudí, napríklad na predavačku v obchode. Pre Ukrajincov tiež nie je zvykom zdraviť sa a lúčiť pri pokladni či vo výťahu.

 

Vítanie sa a zoznamovanie

Ukrajinci citlivejšie vnímajú narušenie ich intímnej zóny. Formálny bozk na obe líca pri zoznamovaní sa alebo stretnutí s málo známymi ľuďmi môže Ukrajincov prekvapiť a Ukrajinky nie sú zvyknuté na podávanie rúk pri zoznamovaní sa,“ vysvetľuje Madej. Podávaním rúk sa medzi sebou zdravia najmä ukrajinskí muži, ženy sa zvyknú zdraviť a zoznamovať len verbálne.

 

Stravovanie

Ukrajinci nie sú zvyknutí na trojchodové menu, pri návštevách či oslavách uprednostňujú bohaté stolovanie s obrovským množstvom jedál – majonézových šalátov, obložených chlebíkov, pečeného mäsa... Ukrajinská tradičná kuchyňa je vo mnohom podobná tej slovenskej a nájdete v nej pirohy, halušky, kapustnicu, fašírky, plnené kapustné listy, zabíjačkové špeciality aj zemiakové placky.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: UNIBA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 9. máj. 2024. Meniny má Roland.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa