Šokujúci incident pri svetoznámej pamiatke: Dav volal po zlynčovaní turistky!

2022-11-26 12:30:00 |   |    | 

Mimoriadnu nepríjemnú situáciu zažila nedávno istá návštevníčka archeologického komplexu Chichén Itzá v Mexiku. Keď napriek zákazu vyliezla na pyramídu Kukulcán, ostatní turisti jej to poriadne spočítali. Pred útokmi musela utekať!



 

24 metrov vysoká pyramída El Castillo (Hrad, Kukulcan) je najvýznamnejšou pamiatkou mayského náleziska Chichén Itzá na polostrove Yucatán. Od roku 2008 je vstup na ňu prísne zakázaný, napriek tomu sa tam nedávno istá turistka s drzým úsmevom na tvári vydala. Na vrchole dokonca nazrela dovnútra a na schodoch veselo tancovala a mávalo davu pod ňou.

Jej konanie sa však stretlo s obrovskou nevôľou ostatných turistov, ktorí nariadenie v záujme ochrany pamiatky dodržiavajú. Ako vidno na viacerých videách, ktoré doslova zaplavili internet, ľudia ženu vypískali a po jej zostupe 91 schodov do nej začali strkať, ťahať ju za vlasy a oblievať vodou. To všetko poriadne okorenili pokrikmi, ktoré volali po jej uväznení, lynčovaní či dokonca obetovaní. Ženu následne odviedla polícia.

Národný inštitút pre antropológiu a históriu (INAH) vo vyhlásení uviedol, že pamiatka neutrpela žiadnu škodu. Napriek tomu žene hrozí pokuta od 34 574 do 172 870 pesos (1715 až 8530 eur), uvádzajú miestne médiá.

@angelalopeze

this is so disrespectful… don’t mess with my Mexican people 🇲🇽 #chichenitza #disrespectful #mayanpyramid #vacation #crazy #viral

♬ original sound - ang

Chichén Itzá je najväčší a najúchvatnejší pyramídový komplex v Mexiku. Od roku 1988 je zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO a v júli 2007 ho táto organizácia dokonca zaradila medzi „nových 7 divov sveta“. Zrúcanina mayského mesta pochádza z rokov 600 až 1500 nášho letopočtu.

Najznámejšou budovou celého komplexu je pyramída Kukulcan, postavená tak, aby sa počas jarnej a jesennej rovnodennosti vytváral zvláštny efekt svetelných lúčov. Sochy hadov po stranách schodišťa (z každej strany stavby) vďaka tomu vyzerajú, akoby sa plazili po boku pyramídy. Chrám sa zrejme využíval na obety a oslavovali sa tam všetky hlavné slávnosti. Zaujímavosťou je, že na štyroch stranách sa nachádza dokopy 365 schodov, ktoré odkazujú na počet dní v roku.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa