Unikátne VIDEO z prvého ponoru k vraku Titaniku: Tieto zábery videli doteraz len vyvolení

2023-02-17 13:00:00 |   |    | 

Tragédia pasažierov lode Titanic patrí k najznámejším v dejinách. Luxusný zaoceánsky parník sa pýšil špičkovými technológiami aj údajnou nepotopiteľnosťou, no v prevádzke bol napokon iba štyri dni. Po náraze na ľadovú kryhu sa potopil do ľadových vôd Atlantického oceánu, kde leží dodnes. Hoci sa v podstate ihneď začali snahy o nájdenie vraku, lokalizovať sa ho podarilo až v roku 1985. Teraz vedci prvýkrát zverejnili prvé video objavu lode v celej dĺžke.



 

Príbeh námornej katastrofy najväčšieho britského parníka svojej doby neprestáva fascinovať dodnes. Titanic sa pýšil svojou honosnosťou a bol vybavený špičkovou technológiou, ktorú predstavovali elektrické výťahy, kompletné elektrické osvetlenie či dve rádiové stanice. Loď dlhá 269 a široká 28 metrov mala 10 palúb a cestujúci v prvej triede mali k dispozícii napríklad aj holičstvo, knižnicu, tureckú saunu, bazén či ihrisko pre squash.

Dňa 14. apríla 1912 o 23:40 však narazil Titanic na ľadovú kryhu a počas dvoch hodín a štyridsiatich minút sa potopil do ľadových vôd Atlantického oceánu s vyše 2200 cestujúcimi na palube. Loď bola v prevádzke iba štyri dni, 16 hodín a 6 minút. Pri nehode zahynulo viac ako 1500 ľudí, čo urobilo z tejto udalosti jednu z najtragickejších námorných katastrof v moderných dejinách.

Snahy o nájdenie a záchranu Titanicu sa začali takmer okamžite po jeho potopení, no technické obmedzenia, ako aj obrovská rozloha oblasti pátrania v severnom Atlantiku lokalizáciu desiatky rokov znemožňovali. K objavu, na ktorý čakal celý svet, napokon došlo 1. septembra 1985 a postaral sa oň tím z Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) pod vedením Dr. Roberta Ballarda v spolupráci s Institut français de recherche pour l’exploitation de la mer (IFEMER).

V júli 1986 sa tím z WHOI počas jedenástich ponorov vrátil trojčlennou ponorkou Alvin na miesto, aby vrak 3 800 metrov pod hladinou Atlantického oceánu podrobnejšie preskúmal. Pomocou novo vyvinutého diaľkovo ovládaného vozidla Jasona Jr. vnikli do interiéru lode a vytvorili ikonické obrázky, ktoré dodnes fascinujú svet. Niekoľko krátkych klipov pôvodných ponorov už bolo odvysielaných, až túto stredu však na YouTube zverejnili dlhšie 80-minútové video s nezostrihanými zábermi.

Na zrnitom čiernobielom videozázname okrem iného vidno čelo parníka a časť zábradlia pozdĺž jednej z palúb. Oceánograf Robert Ballard povedal, že ako prvú uvidel  "obrovskú stenu z nitovanej ocele, ktorá sa týčila vyše 30 metrov nad nami", keď zostúpil 3780 metrov pod hladinu mora. Podľa technika WHOI Andyho Bowena bola najväčšou výzvou "odľahlosť danej lokality", pričom teplota vody bola "blízko bodu mrazu".

 

Odhalenie historických záberov je oslavou 25. výročia slávnej snímky Titanic režiséra (a prieskumníka) Jamesa Camerona, ktorý získal 11 cien Akadémie, vrátane ceny za najlepší film. „Viac ako storočie po strate Titanicu ľudské príbehy stelesnené vo veľkej lodi naďalej rezonujú,“ povedal Cameron. „Ako mnohí, aj ja som bol ohromený, keď sa Alvin a Jason Jr. odvážili dolu k vraku. Zverejnením týchto záberov WHOI pomáha rozprávať dôležitú časť príbehu, ktorý zahŕňa celé generácie a obieha celý svet.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa