Posledná večera tyranosaura: Zachovaný obsah žalúdka odhalil, čo jedli praveké predátory

2023-12-26 12:00:00 |   |    | 

Vedci objavili skamenené pozostatky mäsožravého príbuzného obávaného Tyrannosaura rex, vrátane obsahu jeho žalúdka. Mladý gorgosaurus, ktorý žil zhruba pred 75 miliónmi rokov, si pre svoju poslednú večeru vybral dve dinosaurie mláďatá. To odborníkom pomohlo poodhaliť stravovacie návyky týchto obrích predátorov a formulovať hypotézy, že sa ich potrava počas života dramaticky zmenila, informuje agentúra Reuters.



 

Gorgosaurus a známejší Tyrannosaurus rex, ktorý žil o niekoľko miliónov rokov neskôr, patria do skupiny dravých dinosaurov zvaných tyranosaury. Na základe stôp po zuboch zanechaných na kostiach veľkých bylinožravcov vedci vedia, že dospelé mäsožravce lovili práve týchto obrov. Nájdený gigantosaurus, starý päť až sedem rokov a dlhý asi 4,5 metra, je ale prvá fosília zo skupiny tyranosaurov so zachovaným obsahom žalúdka.

"Dospelé tyranosaury boli dobre vybavené na polapenie a zabitie veľkej koristi, ako boli hadrosaury alebo ceratopsidae. Ich lebky a zuby zvládali krútivý ťah a námahu spájanú s hryzením a udržaním veľkej koristi," uviedol François Therrien, kurátor Kráľovského Tyrrellovho múzea paleontológie v kanadskej provincii Alberta a jeden z vedúcich autorov štúdie publikovanej v časopise Science Advances. Skupina ceratopsidov zahŕňa bylinožravce ozdobené rohmi vrátane známeho triceratopsa; hadrosaurom sa podľa charakteristickej lebky tiež hovorí vtákopyskatý.

"Naopak slabší skus a zuby mladého tyranosaura boli ideálne na zahryznutie, nie na udržanie koristi. Boli tak dobre vybavené na lov menších druhov dinosaurov a mláďat," dodal Therrien. Mladé mäsožravce tiež mali dlhé nohy a ľahšiu lebku, než robustne stavané dospelé jedince, ktoré sú známe vďaka svojim mohutným čeľustiam.

Nájdená skamenelina ukázala, že gorgosaurus bezmocné mláďatá rozpáral a zhltol iba ich mäsité nohy, zvyšok zdochliny ignoroval. V jeho žalúdku sa našli kosti nôh a chodidiel dvoch ročných mláďat z rodu citipes, operených dinosaurov o veľkosti moriaka a s kosteným hrebienkom na čele.

"Vzhľadom k tomu, že dinosaury rodu citipes do hniezda kládli asi 30 vajec, tak sa v ekosystéme ich mláďatá vyskytovali v hojnom počte a boli pre mladé tyranosaury ľahkou korisťou," uviedla druhá vedúca autorka štúdie, paleontologička z univerzity v Calgary Darla Zelenla. Poznamenala, že celý citipes bol možno na gorgosaura príliš veľký, preto zožral len tie najchutnejšie časti. "Ten gorgosaurus mal rád stehienka," uviedla.

Gorgosaurus, o niečo menší ako Tyrannosaurus rex, bol vo svojej dobe na vrchole potravinového reťazca. Chodil po dvoch nohách, mal krátke horné končatiny zakončené dvoma prstami, mohutnú metrovú lebku, dosahoval dĺžku deviatich až desiatich metrov a vážil dve až tri tony. Nájdený mladý gorgosaurus vážil zhruba 330 kilogramov a jeho lebka bola dlhá asi 50 centimetrov.

Fosília bola objavená v južnej Alberte. V období kriedy to bola zalesnená pobrežná nížina v blízkosti západného pobrežia rozsiahleho vnútrozemského mora, ktoré rozdeľovalo Severnú Ameriku na dve polovice.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa