Bude Grónsko samostatné? Podpora kráľovskej rodiny sa bije s túžbou po nezávislosti

2024-02-02 12:00:00 |   |    | 

Zatiaľ čo mnoho obyvateľov Grónska minulý mesiac so zaujatím na televíznych obrazovkách sledovalo nástup nového dánskeho kráľa na trón, mladšia generácia sníva o nezávislosti na bývalej koloniálnej správe a ohľadom kráľovskej rodiny má zmiešané pocity. Napísala to agentúra Reuters.



 

Kráľ Frederik X. sa ujal trónu v nedeľu 14. januára po abdikácii svojej matky kráľovnej Margrethe II. Stal sa tak hlavou štátu nielen v Dánsku, ale aj v dvoch bývalých kolóniách – v Grónsku a na Faerských ostrovoch, autonómnych územiach monarchie.

Kráľovská rodina je v Grónsku aj napriek napätým vzťahom s Dánskom v posledných rokoch stále populárna. V metropole Nuuk tamojšie kultúrne centrum usporiadalo za účasti jasajúcich davov veľkoplošné premietanie Frederikovho nástupu na trón.

"Keď sa pozerám na zástupy oslavujúcich ľudí, ktorí sú neuveriteľne šťastní a pyšní, že sa Frederik stál kráľom, mám pocit, akoby som stála zvonku bubliny," povedala tridsaťosemročná Qupanuk Olsenová, ktorá je príslušníčkou pôvodnej grónskej etnickej skupiny a obyvateľkou Nuuku.

Grónsko bolo dánskou kolóniou do roku 1953 a v roku 2009 získalo rozsiahle autonómne práva vrátane práva na vyhlásenie nezávislosti na Dánsku. Hnutie za nezávislosť v posledných rokoch naberá na sile, čiastočne v kontexte zistených pochybení dánskych úradov – okrem iného experimentu z 50. rokov, kedy odviezli do Dánska grónske deti na prevýchovu. Grónska vláda vlani tiež predstavila svoj prvý návrh ústavy.

"Niektorí ľudia sú nespokojní s tým, čo Dánsko robilo, ale stále majú radi kráľovskú rodinu. Je to tak trochu dvojaký meter," uviedla 23-ročná Sasha Blidorfová, ktorá je majiteľkou grónskeho šperkárstva. Dodala, že sa na Frederikov nástup na trón v televízii tiež pozerala.

Kráľovská rodina tradične arktický ostrov každý rok navštevuje, pričom je často pri vylodení z kráľovskej jachty odetá do grónskeho národného kroja. Aj to prispelo k ich popularite. "Kráľovská rodina sa povzniesla nad politickú opozíciu a pomohla udržať kráľovstvo pohromade," uvádza dánsky historik Michael Bregnsbo.

Sám Frederik v minulosti strávil v Grónsku dlhšiu dobu, vrátane štvormesačnej expedície na ľadovcový príkrov. "Grónsko dobre pozná, čo by mu malo pomôcť aj naďalej byť symbolom zjednotenia. Ide o záležitosť, ktorej by nový kráľovský pár mal venovať veľa pozornosti," uviedol Bregnsbo.

Qupanuk Olsenová si praje, aby sa Grónsko nakoniec osamostatnilo. "Nedokážem si predstaviť, že hlavou Grónska zostane kráľ. Chcem, aby sme mali vlastného prezidenta," uviedla Olsenová.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa