Tanec nad hrobmi svätcov: Katedrála v anglickom Canterbury usporiadala tichú tanečnú párty

2024-02-10 18:00:00 |   |    | 

Katedrála v Canterbury na juhu Anglicka vo štvrtok a v piatok usporiadala tichú tanečnú party s hudbou a drinkmi 90. rokov. Správcovia cirkevnej stavby, ktorá je na zozname pamiatok UNESCO, sa tak snažia získať prostriedky na jej údržbu, píše BBC. Časť veriacich iniciatívu kritizuje a niektorí pred katedrálu prišli aj osobne protestovať, obe party však boli vypredané.



 

Naplánované boli celkom štyri večierky, počas ktorých príslo do katedrály 3000 hostí. Hudba však neznela priestormi chrámu, ale účastníci ju počuli výhradne v slúchadlách, ktoré dostali pri vstupe. Všetkým v nich znela v rovnakej chvíli rovnaká hudba, podľa plagátu napríklad hity od Britney Spearsovej, Spice Girls, Whitney Houstonovej alebo Eminema.

"Katedrály boli vždy súčasťou komunitného života v oveľa širšom zmysle, než je ich hlavné zameranie ako centier kresťanských bohoslužieb a misie," uviedol dekan katedrály v Canterbury David Monteith. V katedrále sa podľa neho tancovalo vždy, ale chápe, že časti veriacich vadí tanec aj popová hudba.

Petíciu za zákaz tejto tichej diskotéky podpísalo viac ako 1500 ľudí. Autor petície Cajetan Skowronski je presvedčený, že podobné akcie neprilákajú mladých ľudí ku kresťanstvu. "Každý má rád tichú diskotéku. Jej miesto je však v nočnom klube, nie v katedrále v Canterbury - najvýznamnejšom kresťanskom kostole v Anglicku," vysvetlil svoje pohnútky Skowronski.

Priamo pred katedrálou sa vo štvrtok večer napriek daždivému počasiu zišla nepočetná skupina odporcov diskotéky, ktorá spievala chorály.

Hovorca katedrály zdôraznil, že diskotéka bude "vhodná a úctivá" a že nejde o "rave party v chrámovej lodi". Potvrdil, že sa na mieste predáva alkohol, čo odporcovia diskotéky hojne kritizovali.

Akcia v Canterbury je súčasťou série tichých diskoték, ktoré sa konajú aj inde v Európe. Netradičné nápady, ako pritiahnuť mladšie generácie do kostola, zvolili aj ďalšie britské kostoly. Katedrála v Rochestri nalákala dvakrát toľko návštevníkov po tom, čo bola jej loď v roku 2019 prestavaná na ihrisko na minigolf. V tom istom roku bol v katedrále v Norwichi postavený obrovský tobogán.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa