Vedci zrekonštruovali a sprístupnili obsah Darwinovej osobnej knižnice

2024-02-15 10:00:00 |   |    | 

Obsah knižnice britského prírodovedca Charlesa Darwina (1809 - 1882) bol prvýkrát kompletne vyhľadaný a sprístupnený on-line. Na rekonštrukcii pracovala univerzita v Singapure a webové stránky zahŕňajú aj doposiaľ nezverejnené detaily z knižnice zakladateľa evolučnej biológie, informovala agentúra DPA.



Novovzniknutý zoznam s 300 stranami obsahuje vyše 7400 titulov v 13.000 zväzkoch zahŕňajúcich knihy, spisy a odborné časopisy, uviedla Národná singapurská univerzita (NUS). Súhrnný katalóg je opatrený 9300 on-line odkazmi vedúcimi k dielam, ktoré sú prístupné zadarmo.

Projekt viedol historik John van Wyhe z Ústavu pre prírodné vedy Národnej singapurskej univerzity, ktorý stránky s podrobnými informáciami o živote a diele Charlesa Darwina prevádzkuje. "Tento detailný a doposiaľ nezverejnený náhľad do Darwinovej knižnice nám umožňuje si viac ako inokedy uvedomiť, že nebol izolovanou vedeckou osobnosťou pracujúcou nezávisle od ostatných, ale odborníkom svojej doby, ktorý staval na súčasných pokročilých vedeckých štúdiách a ďalších znalostiach tisícov ľudí," povedal van Wyhe agentúre DPA.

Predchádzajúce súpisy toho, čo obsahovala Darwinova knižnica, pokrývali len asi 15 percent z jeho skutočnej literárnej zbierky. Na doplnenie obsahu knižnice poslúžilo najmä vyhodnotenie používaných zdrojov, Darwinovej osobnej korešpondencie a tiež vlastnoručne písaného katalógu z roku 1875.

Projekt si vyžiadal takmer dve desaťročia starostlivej detektívnej práce, ktorej výsledkom bolo dopátranie tisícov kníh, časopisov, brožúr a článkov z vedcovej knižnice. Niektoré tituly nesú názvy ako Anatómia štvornohého kurčaťa, Epileptické morčatá či Strašné alebo coloradské koníky.

Z najväčšej časti sa jedná o diela z prírodných vied, najmä biológie a geológie. Darwin tiež však čerpal z filozofie, náboženských diel a ďalších odborov, o ktoré sa zaujímal. Patrilo medzi ne umenie, história, cestovanie a jazyky. Väčšina diel bola písaná anglicky, ale takmer polovica v iných jazykoch ako nemecky, francúzsky, taliansky, španielsky, holandsky a dánsky.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa