Cez deň pôst, večer hody: Ramadán v Dubaji je zážitkom, na ktorý len tak nezabudnete

2024-04-09 00:00:00 |   |    | 

Už zajtra sa pre moslimov po celom svete začne trojdňový sviatok Íd al-Fitr, ktorý ukončuje ramadán. My sme počas najposvätnejšieho mesiaca navštívili Dubaj a na vlastnej koži spoznali, že práve v tomto období odhalíte jeho najautentickejšiu podobu.



 

Ramadán je pre zhruba 1,8 miliardy moslimov po celom svete najdôležitejším obdobím v roku, kedy sa podľa tradície zjavili prorokovi Mohamedovi prvé verše Koránu. Je časom duchovnej obrody a veriaci sa počas neho musia od východu do západu slnka vyhýbať jedeniu, pitiu, fajčeniu aj sexu. Pôst nemusia dodržiavať iba deti, tehotné a dojčiace ženy, chorí a starí ľudia.

Odopieranie si pôžitkov je síce najznámejším prejavom ramadánu, v skutočnosti však má toto obdobie omnoho hlbší význam. Hovorí sa, že pôst len nasmeruje srdce preč od svetských činností a očistí dušu tým, že ju zbaví škodlivých nečistôt. Veriaci tak môžu ľahšie vstúpiť do seba, zlepšiť svoje sebaovládanie a prehĺbiť vzťah k Bohu prostredníctvom modlitieb, čítania Koránu a dobročinnosti.

Posvätný mesiac prirodzene ovplyvňuje každodenný život vo všetkých moslimských krajinách a vnímajú ho aj turisti. Naplánovať si návštevu práve v tomto období však nie je úplne jednoduché. Ramadán je totiž deviatym mesiacom islamského lunárneho kalendára a keďže ten je o čosi kraší, dátum sa stále posúva. Určujúcim je kosáčik nového mesiaca na večernej oblohe.

Keď sa vám však podarí prísť práve v tomto výnimočnom období, budete mať na čo spomínať. Už len preto, že ulice a námestia sú slávnostne vyzdobené svetelnými nápismi či dekoráciami podobne ako u nás počas Vianoc. Netreba ale zabúdať, že aj ramadán je predovšetkým duchovným sviatkom, preto by sa aj cudzinci mali v tomto období úplne vyhýbať vyzývavému oblečeniu a jesť, piť či fajčiť len tak, aby neboli na očiach.

Všetko však záleží na konkrétnej krajine. Kým niekde porušenie pravidiel prísne trestajú, v Dubaji sú k turistom o čosi benevolentnejší. „V minulosti ste mohli napríklad za fajčenie na ulici počas ramadánu dostať pokutu až 20-tisíc dirhamov (500 eur, pozn. red.),” približuje Farida, ktorá v starom meste organizuje gastrotours. „Tento rok som ale videla mnoho ľudí jesť a piť pred súmrakom a zdá sa, že to už nikto veľmi nerieši.

Ak sa to však dá, minimálne z rešpektu k domácim pravidlá radšej dodržujte. Nie je to napokon nič náročné - reštaurácie či iné miesta vyhľadávané cudzincami aj tak fungujú v bežnom režime a hoci obsluha s najväčšou pravdepodobnosť dodržiava pôst, bez problémov vám naservíruje jedlo aj nápoje. Domácim vraj ani napriek horúčave nechýbajú. „Počas prvých troch dní pociťujem trochu závraty, potom sa ale telo úplne prispôsobí novému režimu,“ vysvetľuje náš sprievodca mešitou Jumeirah Mosque.

Jesť a piť začína podobne ako milióny ďalších moslimov až po západe slnka. Práve iftar, teda slávnostná večera po pôste, je pre turistov počas ramadánu tým najväčším zážitkom. Hostiny totiž bývajú nielen súkromné, ale mávajú aj podobu veľkého spoločenského stretnutia v reštaurácii či hoteli, kde sa ich za poplatok môže zúčastniť každý.

Od roku 2011 organizuje iftar v obrovskom stane aj ikonický hotel Atlantis na ostrove Palm Jumeirah. Hoci je večera určená až pre 1400 ľudí, miesta bývajú vypredané do posledného a o obrovskom záujme svedčí aj rušná doprava s kolónami áut, ktoré so západom slnka zapĺňajú prístupovú cestu po moste a cez tunel. Stačí však jediný pohľad a je jasné, prečo toľko ľudí mieri práve sem.

Najznámejší dubajský stan Asateer sa totiž mení na scénu z Tisíc a jednej noci. Hostí víta bielo-modrou farbou a stovkami orientálnych lámp, všade vládne rušná vrava a vo vzduchu sa miešajú vône jedál od výmyslu sveta. Bufetové stoly sa pod nimi priam prehýbajú!

Na Blízkom východe sa iftar začína datľou a mliekom a ďalej sa servíruje najmä jahňacie mäso a množstvo rôznych dezertov. V Atlantise však môžete okrem arabskej kuchyne spoznať aj perzskú či tureckú a nechýbajú ani lahôdky z Európy ako napríklad paella či makrónky. Podľa emirátskeho denníka The National si môžete vybrať až z 250 druhov a o ich prípravu sa stará rovnaký počet kuchárov.

Najnezabudnuteľnejšia je však aj tak najmä atmosféra. Skvelé jedlo môžete ochutnať hocikde, vidieť však stovky domácich v družnej debate s rodinou či priateľmi v tento výnimočný okamih, to je naozaj zážitok na celý život.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa