Silfra – prírodný unikát na hranici dvoch kontinentov

2019-12-10 12:00:00 |   |    | 

Islandská príroda je hlavným dôvodom, prečo túto krajinu miluje toľko turistov. Neustále neprestáva prekvapovať novými zákutiami, ktoré vás presvedčia na ďalšiu návštevu. Medzi tieto unikáty patrí štrbina Silfra, kde sa stretávajú dve tektonické platne.



 

Naraz na dvoch kontinentoch

Zem pozostáva zo siedmich hlavných a niekoľkých menších tektonických platní. Tie sa stretávajú vo viacerých oblastiach a vytvárajú tak zaujímavú prírodnú atrakciu. Najlepšie dostupné a zároveň najkrajšie miesto je práve na Islande, kde cez hladinu štrbiny Silfra vidíte stret týchto dvoch svetov. Na jednej strane sa nachádza euroázijská platňa, na tej druhej je severoamerická. Na niektorých miestach sú tak blízko seba, že sa ich môžete naraz dotknúť rukami a symbolicky sa tak nachádzate naraz na oboch kontinentoch. Unikátne je aj samotné dno štrbiny, ktoré pokrývajú veľké kamene obrastené zeleňou. Počas slnečných dní sa od nich nádherne odráža svetlo a pod hladinou to vytvára zaujímavý dúhový efekt.

 

Voda priezračná ako sklo

Ďalšou unikátnosťou tejto oblasti je úplne priezračná voda, vďaka ktorej vidíte takmer na samé dno štrbiny. Podľa odborníkov je pod hladinou viditeľnosť až do sto metrov. Tento zaujímavý efekt je spôsobený prírodnou filtráciou, ktorá nastáva pri dopĺňaní vody do tejto oblasti. V minulosti tam vybuchla sopka, ktorá zaliala veľkú časť údolia lávou. Z nej sa vytvorili aj kamene, cez ktoré postupne preteká voda až do Silfry. Tá v niektorých úsekoch prejde až trasu 50 kilometrov a kým sa dostane do štrbiny, tak je už prefiltrovaná a nádherne čistá. Najlepšie je to viditeľné v časti, ktorú odborníci nazývajú lagúna.

 

Potápanie aj počas polárneho dňa

Silfra sa nachádza v chránenej oblasti, ktorá sa stala obľúbenou dovolenkovou destináciou. Väčšina turistov si ju prichádza pozrieť iba z brehu a takto sa pokochajú jej krásou. No ten najkrajší zážitok získate, až keď sa vyberiete pod jej hladinu a uvidíte túto vzácnu geologickú časť úplne zblízka. Miestni tour operátori ponúkajú tri možnosti ponorov. Prvé je šnorchlovanie, keď sa dostanete len tesne pod hladinu. Po celý čas bude s vami sprievodca a celkovo na mieste strávite približne dve hodiny. Už aj pri tejto voľbe uvidíte, ako slnečné lúče nádherne sfarbujú kamene. Cena tejto tour je približne 115 eur. Druhou alternatívou je potápanie sa, pri ktorom trvá jeden ponor od 30 do 45 minút v závislosti od kondície samotných turistov. V tomto prípade sa dostanete bližšie ku dnu, prejdete aj do časti, kde sa môžete naraz dotknúť oboch kontinentov a pozriete si väčší úsek štrbiny. Cena tohto výletu je približne 217 eur. K dispozícii je tiež nočné šnorchlovanie počas polárneho dňa, ktoré je pre turistov ešte intenzívnejším zážitkom. Predstavitelia islandského turizmu prísne limitujú počet návštevníkov, ktorí sa budú potápať v Silfre. Takýmto spôsobom chcú zachovať jej jedinečné vlastnosti a dbajú na to, aby sa z nej nestala ďalšia púťová atrakcia. Kvôli tomu sa šnorchlovania môže zúčastniť len šesťčlenná a potápania len trojčlenná skupina turistov. Licenciu na prevádzkovanie ponorov má iba pár domácich spoločností.

 

Krása štyroch ročných období

Podľa domácich je len veľmi ťažké vybrať si vhodné obdobie na navštívenie Silfry. Každé z nich prináša niečo výnimočné, čo odeje tento prírodný zázrak do iného šatu. Počas jari sa tam prebúdza príroda a voda je vďaka jasnému slnku najžiarivejšia. V lete sa už začína celá oblasť zelenať a to sa prejaví aj pod hladinou. Kamene sú obrastené čerstvými rastlinkami, ktoré ich tak akoby prebudia k novému životu. Jeseň sa už nesie v znamení príprav na krátke dni, ale posledné slnečné lúče ešte menia štrbinu na farebnú krásavicu. Potom už prichádza zima a s ňou ďalšia unikátnosť. Keď ste pod hladinou práve v čase sneženia, tak sa obzrite smerom hore. Snehové vločky chvíľku zostávajú na vode a topia sa len veľmi pomaly. Takže si ich môžete takto detailne obzrieť a dostať sa do kontaktu s ďalšou prírodnou výnimočnosťou.

 

Jaskyňa, ktorú zmenilo zemetrasenie

Neďaleko samotnej štrbiny sa nachádza parkovisko, od ktorého sa do pár minút pohodlne dostanete k prvému jazierku. To prechádza až do časti, kde sa vykonávajú ponory. V týchto miestach sa nachádza aj jaskyňa, ktorá nesie rovnaké pomenovanie. Aj v jej interiéri môžete vidieť stret dvoch tektonických platní, napriek tomu sa tam neodporúča ponárať. Hĺbka je v týchto miestach okolo 60 metrov, ale keďže v tejto oblasti bolo pár zemetrasení, tie výrazne zmenili už beztak ťažko dostupný priestor. Preto sa tam môžu vybrať len skúsení odborníci, ktorí tam robia vedecké skúmania.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa