Milujete pozorovanie hviezd? Toto sú na to tie najlepšie miesta

2020-07-19 00:00:00 |   |    | 

Život v mestách plných umelého osvetlenia nás oberá o jedno z najkrajších potešení. Pozorovanie hviezd si najlepšie vychutnáte vo voľnej prírode, kde tieto svetielka na oblohe vyniknú najlepšie. Ponúkame vám preto niekoľko tipov, kde si môžete vychutnať takýto výnimočný zážitok.



 

Grand Canyon, USA

Národný park Grand Canyon nie je nádherný iba počas dňa. Veľké skupiny turistov tam smerujú aj na nočné pozorovanie hviezd. Z väčších miest tam organizujú tour, ktoré vás vezmú na tie najlepšie vyhliadky na rozžiarenú oblohu. Pravidelne v júni tam organizujú veľké stretnutia nadšencov hvezdárstva, ktorí okrem pozorovania súhvezdí diskutujú o zaujímavostiach z tejto oblasti a organizujú aj malé hviezdne party.

 

Národný park Brecon Beacons, Anglicko

Jednu špecialitu má pre vás aj Anglicko, ktoré je plné nádherných prírodných oblastí. Najlepšie miesto na pozorovanie hviezd vám poskytne národný park Brecon Beacons. Ak sa na oblohu pozriete z miestnych kopcov, kde je úplná tma, hviezdy viac vyniknú. No pokiaľ chcete zažiť niečo originálne a odniesť si na to spomienku v podobe nádherných fotiek, vyberte sa k bývalému opátstvu Llanthony. To založili v 12. storočí, keď tam v tých časoch žilo 40 mníchov. Neskôr sa tento komplex rozrastal a stal sa jednou z najvýznamnejších pamiatok tejto éry. Žiaľ, po jeho opustení začal chátrať a dnes sa z neho uchovali ruiny, ktoré však ponúkajú zaujímavý pohľad na nočnú oblohu. V blízkosti opátstva sa nachádza hotel s obľúbeným pubom, kde si po nočnej prechádzke môžete dať pohár miestneho piva.

 

Giant`s Causeway, Severné Írsko

Pri putovaní Severným Írskom nemôžete obísť ich najobľúbenejšiu a najnavštevovanejšiu prírodnú atrakciu, ktorou je Giant`s Causeway. Ide o nezvyčajný kúsok pobrežia, ktorý pokrývajú pravidelné šesť alebo päťuholníkové kamene, ktoré vznikli z lávovej činnosti. No podľa legendy stál na tomto mieste most do Škótska, ktorý postavili dvaja obri. Tí sa časom rozkamarátili a po hádke ho zrútili. Iný príbeh hovorí o tom, že sa mali sporiť kvôli manželke jedného z nich. Toto miesto má magický pôvab aj počas dňa. Zaujímavé tvary vás nútia premýšľať o tom, akú silu má príroda. V noci za asistencie hviezdnej oblohy má ešte väčšie čaro, preto tam prichádzajú veľké skupiny turistov.

 

Chaco, Nové Mexiko, USA

Oblasť Chaco je známa vďaka vzácnym ruinám, ktoré sa tam podarilo uchovať približne od 9. storočia. Na tomto území sa rozprestiera až 15 komplexov, ktoré odkazujú na starovekú americkú kultúru. Považuje sa vôbec za najvzácnejšie historické miesto v krajine, pretože z tohto obdobia sa nikde na území USA nepodarilo uchovať pozostatky pôvodných budov v takejto miere. Veľká časť národného parku je voľne prístupná pre verejnosť a v kombinácii s hviezdnou oblohou je to najlepší tip na nočnú prechádzku v celom Novom Mexiku.

 

Hortobágy, Maďarsko

Jedno z výborných miest na pozorovanie hviezd máme na skok zo Slovenska. Stačí zájsť na dovolenku do národného parku Hortobágy v Maďarsku, ktorý je známy vďaka chovu stepného dobytka. Ľudia tam často chodia za gastronomickými zážitkami, ale aj za aktívnou dovolenkou v prírode. Pre nočné pozorovanie si vyberte jednu zo stepných častí. Na dlhej rovine sa vám naskytne úžasný pohľad na nočnú oblohu, pretože budete mať pocit, ako keby ste ju mali priamo na dosah. Všade, kde sa okolo seba obzriete, uvidíte nádherne rozžiarené hviezdy. Aj v týchto končinách sa nachádzajú viaceré termálne pramene, takže po večerných potulkách ešte môžete zájsť na príjemný kúpeľ.

 

Bavorské Alpy, Nemecko

Celé Bavorsko je nádhernou kombináciou zaujímavej kultúry, pútavej histórie, pulzujúcich miest a nedotknutej prírody. V tomto prípade nás bude zaujímať tá posledná možnosť, keďže na pozorovanie miest by ste sa mali vybrať priamo do tejto časti Álp. Pre skvelý zážitok vám postačia aj pobyty v horských dedinkách, ktoré sú obklopené hornatou krajinou. No ak chcete ešte nejaký bonus navyše, ubytujte sa v niektorej z horských chát, kde uvidíte nočnú oblohu na pozadí alpských končiarov a v úplne nerušenom prostredí.

 

Seychely

Aspoň raz za život by ste mali zažiť večer na exotickej pláži. Jedným z takýchto rajov na zemi sú Seychely, ale v podstate sa môžete vybrať na ktorýkoľvek z exotických ostrovov, aby ste získali jeden z najkrajších zážitkov. Kombinácia mora, divokej prírody a nočnej oblohy je neprekonateľná. Môžete sa tešiť aj na pokojný šum vĺn, ktorý vášmu pozorovaniu hviezd dodá ešte romantickejšiu atmosféru.

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa