Najkrajšie lagúny sveta: Takto vyzerá raj na zemi

2020-09-21 00:00:00 |   |    | 

Lagúny predstavujú pre mnohých ľudí raj na zemi. Zväčša sa vyznačujú nádherne priezračnou vodou, miernym vstupom do nej a peknými plážami v okolí. Často sa v ich blízkosti nachádzajú aj atoly s bohatým podmorským svetom, takže sa stávajú skutočne dokonalým miestom pre dovolenkový relax.



 

Aitutaki, Cookove ostrovy

Jedna z najkrajších častí tejto krajiny sa nachádza pri ostrove Aitutaki, okolo ktorého sa rozprestiera nádherná lagúna. Toto úžasné miesto je domovom len dvoch tisícok obyvateľov. Kam sa pohnete, tam na vás čaká ďalší nádherný kus prírody. Už v blízkosti pobrežia sú ideálne podmienky na šnorchlovanie, plávanie a taktiež na člnkovanie. Toto miesto vyhľadávajú taktiež kvôli luxusnému rezortu, ktorý leží pri jednej časti pobrežia. Veľkou výhodou je rozsiahlosť lagúny Aitutaki, pretože si zaručene nájdete pokojné miestečko, ktoré budete mať iba pre seba.

 

Modrá lagúna, Island

V tomto prípade nejde o lagúnu v pravom zmysle slova. Najslávnejšia islandská atrakcia totiž nevznikla priamo pri pobreží a navyše je čiastočne umelo vybudovaná človekom. Napriek tomu je Modrá lagúna veľmi obľúbená a ročne sa v nej okúpu tisíce turistov. Známa je vďaka termálnym prameňom, ktoré vyvierajú práve na tomto mieste. Tie vynikajúco vplývajú na kožné problémy a ťažkosti s pohybovým ústrojenstvom. Horúca voda je určená najmä na sedavý kúpeľ, ktorý si najlepšie užijete počas zimného obdobia, keď je okolo vás veľa snehu. Vtedy najviac vynikne aj jej tyrkysovo modré sfarbenie, ktoré ju radí medzi najkrajšie miesta nielen v tejto krajine, ale aj na svete.

 

Balos, Grécko

Už pri pristávaní v Aténach alebo na niektorom z gréckych ostrovov budete mať možnosť vzhliadnuť množstvo lagún, ktoré sa nachádzajú pri pobreží tejto krajiny. Jednu z najkrajších nájdete na Kréte, konkrétne na pláži Balos. Toto miesto kedysi  využívali piráti, ktorí tam väznili svojich zajatcov. V súčasnosti patrí medzi najvychytenejšie turistické atrakcie na ostrove. Najjednoduchšie sa tam dostanete loďou, keďže z viacerých dediniek vás tam dopravia za symbolický poplatok. No ak si chcete dopriať ten najkrajší pohľad na Balos, čaká vás trošku náročnejšia trasa. K výbežku pôjdete najprv autom po neupravovanej ceste, potom ešte jeden kilometer budete pešo zostupovať k pláži. Práve vtedy uvidíte všetky farby lagúny a oceníte jej pestrosť v kombinácii s celým okolím.

 

Teti`aroa, Francúzska Polynézia

Do lagúny Teti`aroa sa jednoducho musíte zamilovať. Veľmi dobre to vedeli aj bývalí panovníci z tejto oblasti, ktorí si tento ostrov udržiavali ako svoje dovolenkové alebo víkendové sídlo. Neskôr si ho odkúpil herec Marlon Brandon, ktorý ho využíval ako únik od rušného sveta, kde bol neustále na očiach verejnosti. Nechal si tam vybudovať malé letisko, vďaka ktorému zjednodušil prístup na toto úžasné miesto. Luxusne pôsobiaca lagúna dnes slúži ako exkluzívny rezort, ktorý pozostáva z niekoľkých samostatných víl. Ani jedna z nich nemôže byť vyššia ako palmy v okolí, aby tam udržali dokonalú harmóniu s prírodou.

 

Colorada, Bolívia

Vďaka červenému sfarbeniu je Colorada známa aj ako červená lagúna. Svoje ojedinelé sfarbenie získala zo slanej vody v tomto veľkom jazere. Navyše tam sú vynikajúce podmienky pre chov alpák a darí sa tam tiež plameniakom. Vizuálne intenzívny zážitok z tohto miesta umocňujú krásne hory v pozadí. Cesta k nej je jednoduchá, takže je Colorada taktiež veľmi obľúbená medzi turistami. Vyberte sa tam skoro na svitaní, keď má voda vďaka slnečným lúčom najkrajšie sfarbenie.

 

Modrá lagúna, Malta

Lagúna sa stala aj najväčšou atrakciou na ostrove a jej pobrežie sa radí k najkrajším plážam na Malte. Nachádza sa medzi hlavným ostrovom a Gozom. Má typické modré sfarbenie, ktoré krásne kontrastuje s okolitými skalami. Z Malty tam pravidelne robievajú niekoľko druhov výletov, ktoré vám umožnia zaplávať si a oddýchnuť na tomto mieste. Najkrajšie sú podvečerné plavby, keď si tam môžete vychutnať pohľad na západ slnka. Viaceré tour kombinujú aj s návštevou ostrova Gozo alebo s plavbou popri pobreží.

 

Giola, Grécko

Na ostrove Thassos si môžete dopriať ďalší originálny zážitok pri letnom kúpaní. Pri dedinke Astris v blízkosti pobrežia sa vytvorilo prírodné jazierko v podobe netradičnej lagúny, do ktorej preteká voda z mora. Tá je dokonca o niekoľko stupňov teplejšia, takže tam kúpacia sezóna trvá dlhšie. Prírodné lagúnové oko je počas leta veľmi obľúbené, takže sa pripravte na to, že tam chodieva veľa turistov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa