Dovolenka pre gurmánov: V týchto destináciách sa budete zalizovať za ušami

2021-05-11 08:01:00 |   |    | 

Podľa čoho si vyberáte svoju dovolenku? Niektorí si dávajú záležať na pamiatkach, iní chcú čo najkrajšie pláže a ďalší zas radšej dni voľna trávia aktívnym oddychom a hľadajú nádhernú prírodu. Vo svete sa teší veľkej obľube aj gastroturistika gurmánov, ktorí chcú spoznávať tie najlepšie chuťovky z rôznych končín. Tieto krajiny sú pre vás ako stvorené.



 

Taliansko

Kulinárske tipy nemožno začať žiadnou inou krajinou ako Talianskom. To sa stále nachádza na vrchole gastronomických zoznamov, pretože vás uchváti úžasnými reštauráciami s prestížnymi oceneniami, ale aj malými trattoriami, kde vás uvítajú nonšalantné, ale svojské nonny, ktoré vám od srdca uvaria to najlepšie jedlo, aké ste kedy jedli. Veľkou výhodou gurmánskych dovoleniek v tejto krajine je, že sa tam môžete vracať dookola a stále vás neprestanú nudiť. Každý región má svoje jedinečné špeciality a úžasné je sledovať už také odlišnosti, ako vám v ktorej lokalite pripravia ich legendárnu pizzu. Pripravte sa aj na nekonečné diskusie a hájenie si svojich „práv“ o varení tradičných jedál, ktoré si zastáva každá rodina. Tak rozmanitá krajina plná vôní, chutí a dobrého vína vám musí rýchlo prirásť ku srdcu.

 

Španielsko

Veľmi podobné je to aj v prípade Španielska. Tam sú regionálne rozdiely ešte väčšie, pretože Katalánsko, Andalúzia alebo aj ostrovné časti si uchovávajú viaceré svoje kulinárske jedinečnosti. Ich najväčšou výhodou sú obľúbené tapas bary. Vďaka malým jednohubkám ochutnáte rôzne pokrmy a môžete si vybrať, ktorý je pre vás ten najlepší. V Španielsku majú taktiež znamenité víno, obľúbenú sangriu a tešiť sa môžete aj na kulinárske zájazdy na miesta, kde sa vyrába jamon, pestujú tie najlepšie olivy alebo pripravuje kvalitný olej. Nenechajte si ujsť ani príležitosť na návštevu trhoviska. No nehľadajte tie turisticky najznámejšie, choďte tam, kde nakupujú domáci a odneste si odtiaľ tie najlepšie potraviny. Z ich jedál ochutnajte najmä paellu, španielsku tortilu a sladké churros.

 

USA

Možno sa vám bude zdať tento tip na prvý pohľad trochu netradičný. Americká gastronómia istotne nepatrí k tým najobľúbenejším, ale napriek tomu si doprajte jeden pravý hamburger a zájdite na raňajky do tradičných retro bistier. No dôvod, prečo by malo byť USA pre vás jasnou jednotkou, je ukrytý v ich reštauráciách. Predstavte si mestá ako New York, Los Angeles, Miami či Washington. V každom z nich nájdete množstvo podnikov s prestížnymi oceneniami a ocitnete sa v centre kulinárskeho neba. Okrem toho najmä v New Yorku môžete zájsť do rôznych štvrtí, kde dominuje nejaká konkrétna národnosť. Vďaka tomu v rámci jedného mesta symbolicky precestujete celý svet a môžete si pochutnať na rôznych špecialitách.

 

Thajsko

Ázijská kuchyňa sa už niekoľko rokov teší veľkej obľube. Je ťažké vybrať si len jedného favorita, ktorý vám ju predstaví v tej najatraktívnejšej podobe. V Japonsku si pochutnáte na tom najlepšom sushi, Južná Kórea vám ponúkne zmes čerstvých surovín a lákadlá ako ramen a India je zase plná výrazných chutí a vôní. No podľa mnohých si ten najlepší kulinársky zážitok odnesiete z Thajska. Ak túžite ochutnať nejaké netradičné jedlá a odvážne vyskúšate aj pár bizarností, v tom prípade choďte na trh do Bangkoku a pustite sa do zaujímavého testovania. Keď sa už vyberiete na ostrovy, tam je gastronómia založená na veľkom množstve čerstvých surovín, voňavých korenín a rýb či morských plodov. Nezabudnite ochutnať aj thajskú obdobu kari.

 

Francúzsko

Za matku európskej gastronómie sa považuje francúzska kuchyňa. Tá ponúka základ, ktorý by mal poznať každý fanúšik varenia. Nie je preto prekvapením, že práve v tejto krajine sa nachádza aj najviac podnikov ocenených Michelinovskou hviezdičkou. Paríž je z tohto hľadiska veľmi lákavý, ale nezostávajte iba v ňom, pretože by ste mali ochutnať čo najviac delikates z celej krajiny. Nechajte sa zlákať luxusom na juhu pri Azúrovom pobreží, užite si jedinečné Provensálsko s dôrazom na vidiecku klasiku a taktiež Normandiu či Bretónsko s ich lokálnymi špecialitami. Vaše potulky môžete zamerať aj na nezabudnuteľné vinice s malými či veľkými vinárstvami a nepochybne nevynechajte ani rôzne syrové lahôdky.

 

Maroko

Nebojte sa ochutnať aj trošku väčšiu exotiku. Na chute Ázie sme si už zvykli, ale Afrika pre nás zostáva zatiaľ ešte veľkou neznámou. Vyberte sa teda do krajiny, ktorá vám ponúkne tú správnu zmes kvalitných služieb, ale aj originálnych noviniek, aké ste doteraz neochutnali. V tomto smere nepochybne vyhráva Maroko, ktorého kuchyňa je plná výrazných chutí. No ak chcete spoznať ich gastronómiu v originálnej podobe, potom sa vyhnite tradičným rezortom a namiesto toho choďte sami do Marakešu a prejdite si nielen známe reštaurácie, ale zájdite aj na trh, odkiaľ si môžete odniesť domov niektoré kulinárske lahôdky v podobe rôznych korenín.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa