Potrápia vám hlavy a cestovanie premenia na zábavu: Top bludiská na svete

2022-02-09 08:00:00 |   |    | 

Kedysi sa panstvo zabávalo tým, že si vybudovalo obrovské bludiská. Potom spolu so svojimi návštevami hľadali spôsoby, ako by ich mali prejsť a nájsť cestu von. Vďaka tomu nám vo svete zostalo niekoľko týchto niekedy už historických atrakcií, ktoré nás vrátia do detských čias a oživia nám dovolenku malými dobrodružstvami.



 

Bludisko Longleat, Warminster, Wiltshire, Anglicko

Na výstavbu trvalých prírodných bludísk sa najčastejšie používajú stromy alebo nižšie kríky. Vďaka tomu sú zároveň aj vítaným ekologickým prvkom pri úprave vonkajšieho terénu. Anglický Longleat je najväčším bludiskom na svete, ktorého steny sú tvorené živým plotom. Rozprestiera sa v areáli, ktorého plocha je 8000 akrov a vytvorili ho zo 16 000 kusov anglických tisov. Na dĺžku meria až 2,7 kilometra. Keď sa pustíte do spleti jeho chodieb, tak potrebujete byť naozaj dobre pozorní, aby ste dokázali uhádnuť, kadiaľ ísť a dostali sa von cez niektorý z jeho východov. Na niekoľkých miestach sú vyvýšené mostíky, z ktorých sa môžete rozhliadnuť po okolí a nájsť správny smer. Ak si netrúfate na tak veľké bludisko, v areáli sa nachádzajú aj dve menšie. Súčasťou komplexu je tiež safari park, ktorý patrí k tým najstarším mimo Afriky.

 

Ananásové bludisko, Wahiawa, Havaj

Niektorí stavitelia bludísk sa ich snažia postaviť do zaujímavých obrazcov. Jedno z takýchto netradičných nájdete na Havaji. Nielenže má zaujímavý tvar, ale tiež patrí k najväčším permanentným na svete. Viaceré labyrinty ako napríklad zo snehu či ľadu sú totiž len dočasné sezónne záležitosti a aj steny z kríkov či stromov môžu počas jesene opadnúť. Na Havaji s tým však vďaka klimatickým podmienkam nemajú žiaden problém. Dokonca sa rozhodli pridať pre hľadačov správnej cesty jedno milé prekvapenie. Počas prechádzky jednotlivými chodbami sa stretnete s rôznymi druhmi rastlín, ktoré sú typické pre túto lokalitu. Často sú nádherne voňavé a pošteklia ďalší váš zmysel. Tentoraz nebude vašou úlohou nájsť iba cestu von. Ak sa totiž dostanete do stredu bludiska, za odmenu dostanete kúsok ananásu.

 

Mierové bludisko, Castlewellan, Severné Írsko

História Mierového bludiska v Severnom Írsku má veľmi pútavé pozadie. Patrí medzi mladšie labyrinty, pretože ho postavili len v roku 2000. Vtedy zároveň podpísali Veľkopiatkovú dohodu, ktorá ukončila napätú atmosféru na večne zelenom ostrove. Odtiaľ pramení aj názov tejto atrakcie, ktorá má stále pripomínať, ako dôležité je konať v mieri a nezhoršovať tak napätú situáciu. Bludisko je zložené z dvoch častí. Keď sa z neho chcete dostať von, musíte nájsť cestu cez obe, pretože sú vzájomne prepojené. Keďže však lybrint nechceli urobiť pre návštevníkov veľmi náročný, jeho steny nie sú vysoké. Takže sa pohodlne môžete rozhliadnuť a porozmýšľať, ako by ste mali ďalej ísť. Na konci vás čaká ďalšie prekvapenie, pretože sa dostanete ku Zvonu mieru, na ktorom môžete slávnostne zazvoniť.

 

Palác Hampton Court, Londýn, Anglicko

V Londýne patrí k najkrajším palácom Hampton Court. Jeho súčasťou je rozľahlý park, v ktorom okrem viacerých dobových športovísk nájdete aj najstaršie zachované bludisko v Anglicku. Nechali ho postaviť okolo roku 1700. Časom však museli vymeniť stromy, ktoré tam rástli. Nahradili ich stabilnejšími druhmi, ktoré sú zelené po väčšiu časť roka. I keď je to jeden z najstarších labyrintov, stále si drží aj status jedného z najťažších. Na začiatku dostanete dôležitú radu, aby ste odbočili vľavo a potom ďalej postupovali rovnakým smerom.

 

Villa Pisani, Stra, Taliansko

Ak zvládnete bludisko v Hampton Court, vyberte sa na ďalšiu dovolenku do Talianska. Villa Pisani má pre vás pripravený ešte zložitejší hlavolam. Tento labyrint postavili v roku 1720. Podľa legendy sa ho vraj pokúsil prejsť aj Napoleon, ale bol neúspešný. Neustále prichádzal do slepých uličiek, tak sa musel vzdať. Súčasťou labyrintu je tiež vežička z 18. storočia, z ktorej máte skvelý výhľad na celý areál. Ak sa vám ju podarí nájsť, patríte k najlepším pátračom.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa