Pár domov nad posvätným jazerom: Najvyššie položená dedina sveta je v Tibete

2022-09-14 12:00:00 |   |    | 

Tibetská náhorná plošina býva kvôli obrovskému množstvu ľadu označovaná aj za tretí pól sveta. Na rozdiel od toho južného a severného však má svojich stálych obyvateľov. Priamo v náručí zasnežených Himalájí leží aj najvyššie položená dedina sveta.



 

Za najvyššie položené sídlo sveta sa označuje La Rinconada v Peru, ktorá leží 4900 až 5100 metrov nad morom. Tá má však až okolo 17-tisíc obyvateľov, a tak patrí titul najvyššie položenej dediny jednoznačne tibetskej Tuiwe, ktorú obýva len čosi vyše 150 ľudí. Celkové víťazstvo jej pritom ušlo doslova „o chlp“.

Tuiwa leží na východnom brehu jazera Puma Yumco („Modrý drahokam, ktorý sa vznáša na oblohe“) v nadmorskej výške 5070 metrov v náručí zasnežených Himalájí, ktoré tvoria hranicu medzi Čínou a Bhutánom. Jej vznik sa spája so samotným Budhom, ktorý podľa legendy raz pred vyše tisíc rokmi meditoval v tunajšej jaskyni so svojim učeníkom. Podmienky tam však boli tak náročné, že mladík poprosil majstra, aby si vybrali na meditáciu iné miesto.

A tak Budha sňal svoju kasayu (rúcho), rozložil ju na Puma Yunco a učeníkovi povedal, aby po nej prešiel na druhú stranu jazera, no nikdy sa pritom neobzrel. On to však nevydržal, otočil hlavu a kasaya pod jeho nohami začala ustupovať. Aby nespadol do jazera, Budha posunul rúcho do stredu jazera, a tak vznikla „Tuiwa“. Jej názov by sa dal z tibetského jazyka preložiť ako „spojenie“, v skutočnosti je však toto miesto asi 300 kilometrov od Lhasy veľmi izolované.

Život je tu ťažký. Vzduch je mimoriadne riedky, zimy tuhé a miestni sa priemerne dožívajú menej než 50 rokov. Aj preto sa miestna vláda už niekoľkokrát pokúšala o ich presídlenie, no bez veľkého úspechu. Mnohí dedinčania nechcú svoje biele domy s typickými farebnými vlajkami opustiť, hoci musia pitnú vodu nosiť na chrbtoch a denne sa veľa nachodia.

Živí ich najmä chov dobytka. Zaujímavé je, že keď začne tráva v okolí dediny žltnúť, na jazere zostáva stále zelená. Dedinčania preto na zamrznutú hladinu jazera rozhádžu vypálený kravský hnoj a prevedú po ňom zvieratá na ostrov, aby ich o mesiac neskôr, ešte predtým než sa ľad začne topiť, zobrali zasa naspäť. Okrem poľnohospodárstva sa všetci domáci venujú aj pleteniu vlnených prikrývok.

Čas im vypĺňajú aj modlitby. Denne otáčajú modlitebnými valčekmi v chráme, zvanom „Tuigonba“, ktorý na vysokom útese pri Puma Yumco postavili podľa legendy už pred vyše 500 rokmi, a každú jar absolvujú okolo jazera púť, zvanú kora. Turisti, ktorí na toto miesto zablúdia, tvrdia, že tak blízko k prírode, k nebesiam a k samým sebe sa dostanete len málokde inde...

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa