Najzaujímavejšie skalné útvary na svete: To si z nás hádam príroda robí žarty!

2023-11-29 00:00:00 |   |    | 

Na svete máme niekoľko lokalít, kde sa nachádzajú zaujímavé skalné útvary. Pri ich prehliadke pochopíte, že aj jednoduché kamene dokážu očariť a zaujať, pokiaľ sú rokmi vplyvom prírody pretransformované do rôznych nezvyčajných podôb. Tieto sú najzaujímavejšie a lákajú najviac turistov.



 

Údolie kamenných škriatkov Goblin, Utah

Väčšina zaujímavých skalných útvarov vznikla z pieskovca. Hlavným dôvodom je, že počas zvetrávania sa jeho povrch dokáže upraviť do zaujímavých podôb. Konkrétne v údolí Goblin v Utahu sa kamene vytvarovali do podoby hríbov alebo škriatkov, čomu vďačia aj za svoje pomenovanie. Na malej ploche je ich veľké množstvo a niektoré z nich sú vyššie ako dospelý človek. Podľa niektorých vyzerá chránený park ako povrch Marsu a dokonca ho preto často využívajú aj hollywoodske filmové štáby. Na viacerých miestach sú úzke uličky priechodné a môžete sa popri týchto nezvyčajných skalách prejsť.

 

Skala Turnip, Michigan

Ďalšiu kamennú zaujímavosť v Spojených štátoch amerických prináša aj michiganské jazero Huron. Napriek tomu, že nejde o veľký skalný útvar, medzi turistami je veľmi vyhľadávaný. Nachádza sa neďaleko brehu a stojí akoby naopak. Užšia časť je ponorená do vody a tá širšia smeruje k oblohe. Na jej vrchu rastie niekoľko stromov, čo vytvára vizuálne veľmi zaujímavú kompozíciu. Táto oblasť jazera sa často využíva aj na plavenie sa na kajaku či kanoe. Takto sa k skale môžete úplne priblížiť a pozrieť si ju aj zblízka. Na jej povrchu vtedy môžete sledovať stopy erózie, ktoré vyzerajú veľmi zaujímavo.

 

Oko Sahary, Mauritánia

Zatiaľ čo iné skalné útvary môžete obdivovať počas bežných výletov, tento jedinečný jav je viditeľný len zhora. V určitej miere si ho vychutnáte aj počas preletu helikoptérou alebo malým lietadlom, no najlepšie je viditeľné len z vesmíru. Oko Sahary si tak užije len pár šťastlivcov, vy sa však popri ňom môžete aspoň prejsť. Tento geologický útvar má na šírku 50 kilometrov a tvorí ho niekoľko kruhov, vďaka čomu pripomína oko. Vedci sa doposiaľ nezhodli na tom, ako mohol vzniknúť a keďže sa nachádza uprostred púšte, obklopuje ho veľa dohadov, legiend a teórií o jeho vzniku.

 

Slonia skala, Údolie Fire State Park, Nevada

V dávnej minulosti bola celá oblasť národného parku Fire State v Nevade pod morom. Kvôli tomu tam zostali skaly, ktoré nie sú na súši bežné. Viaceré z nich majú zaujímavé tvary, takže návštevníci radi fantazírujú o tom, čo majú práve pred sebou. Väčšina nevšedných kamenných útvarov je sústredená pri východnom vstupe do parku, kde sa nachádza aj ten najznámejší v tvare slona s chobotom. Rozoznateľná je najmä hlava s očami a dlhá úzka časť vyzerá, akoby práve pil vodu alebo si niečo bral zo zeme.

 

Lebková skala, Kalifornia

Pár zaujímavých skalných útvarov nájdete aj v národnom parku Joshua Tree, kde sa turisti cítia ako počas prechádzky opustenou krajinou pred dávnymi rokmi. Najviac pozornosti si vyslúžil kameň, ktorý vyzerá ako lebka. Erózia postupne vytvorila dve priehlbiny, pripomínajúce ako oči a nechýba ani tvar veľmi podobný tomu, kde na lebke býva nos. V parku však nájdete tiež iné nevšedné skaly, ktoré sú populárne aj medzi lezcami.

 

Skalné komíny Göreme, Turecko

Zaujímavé skalné útvary sa množstvu Slovákov spájajú aj s tureckou Kapadóciou. Sopečná krajina láka na skalné útvary a v nich vybudované obydlia, ktorých sa najviac podarilo uchovať v Göreme. Súčasťou tejto dediny je aj zaujímavý prírodný úkaz, ktorý domáci nazývajú „rozprávkové komíny“. Turisti sa medzi nimi radi prechádzajú, najkrajší pohľad na ne však ponúka let balónom.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa