Dovolenka na Slovensku takmer ako pri mori: Sĺňava

2020-06-29 00:00:00 |   |    | 

Pri potulkách okolo slovenských vodných nádrží a priehrad zájdeme tentoraz na západ Slovenska. Sĺňava patrí k obľúbeným miestam na oddych, ale aj na rôzne vodné aktivity. Pohodlne sa k nej dostanete pešo z centra Piešťan, keď prechádzka vedie príjemnou prírodnou oblasťou popri brehoch rieky Váh.



 

Názov získala podľa počtu slnečných dní

Vodnú nádrž medzi Piešťanmi a Drahovcami vybudovali medzi roku 1956 a 1959. Postavili ju v časti mŕtveho ramena Váhu a ďalej pokračovali do nivných lúk. Dôvod jej vzniku bol opäť najmä praktický. Takýmto spôsobom potrebovali zmierniť tok rieky a taktiež mohli vodu využívať na poľnohospodárske účely. Čiastočne slúžila aj ako zásobáreň pre elektráreň v Jaslovských Bohuniciach. Pri výbere jej názvu sa inšpirovali tunajšími klimatickými podmienkami. Keďže väčšina dní v tomto kraji je slnečných, pomenovali ju Sĺňava. To dáva turistom veľkú výhodu pri plánovaní dovoleniek, ktoré tam môžu mať od skorej jari až do neskorej jesene.

 

Kde sa na Sĺňave okúpete?

Na Sĺňave si zaplávate na dvoch miestach. Prvé z nich sa nachádza v Ratnovskej zátoke a malá pláž sa nachádza aj v časti, ktorú nazývajú Siesta. Priamo na vodnej nádrži je silný prúd, ale v týchto dvoch lokalitách máte vhodné podmienky aj na kúpanie. Okrem toho tam nájdete viaceré podniky a alternatívy na využitie voľného času. Počas vašej dovolenky môžete na plávanie využiť i ďalšie dve zaujímavé miesta. Prvým je jazero Zelená voda, ktoré sa nachádza 30 kilometrov od Sĺňavy, v blízkosti Nového Mesta nad Váhom. Druhou alternatívou je menšie jazero Horná Streda, ktoré má veľmi dobrý vstup do vody a je vhodné aj pre rodiny s deťmi.

 

Vlek na vodné lyže a iné aktivity

Nielen okolie samotnej Sĺňavy, ale aj brehov rieky Váh je nádherné a leží pri ňom viacero ubytovacích zariadení. Vyberať si môžete z drahších hotelov, ale k dispozícii máte tiež penzióny a dva kempingy. Táto nádrž je vyhľadávaná kvôli vynikajúcim podmienkam na vodné aktivity. Ak máte chuť na aktívnu dovolenku, našli ste svoje vysnené miesto. Jednou z hlavných zaujímavostí je vlek na vodné lyžovanie. Ten nahrádza lode a umožňuje tak športovať naraz viacerým ľuďom. Na Sĺňavu chodia aj fanúšikovia kajakovania, pravidelne sa tam dokonca organizujú preteky v tomto športe. Vyskúšať si môžete tiež wakeboarding alebo paddleboarding a v okolí sa nachádzajú ihriská na plážový volejbal a iné aktivity.

 

Cyklotrasa okolo celej nádrže

V období od apríla do konca októbra je pre verejnosť prístupná cyklotrasa, ktorá prechádza okolo celej Sĺňavy. Jej začiatok je pri Krajinskom moste, postupne sa dostanete k miestnemu pivovaru a lodenici. Ďalej už budete postupovať k obci Drahovce, v ktorej prejdete cez miestnu známu hať a do Piešťan sa vrátite už po druhej strane brehu. Práve tento prechod je počas zimnej sezóny kvôli bezpečnosti uzavretý, preto v tomto období môžete prejsť iba zvlásť po ľavej alebo pravej časti. Celý okruh meria 12 kilometrov a nie je určený iba pre cyklistov. Ideálny je tiež pre inline korčuliarov, bežcov a pre chodcov.

 

Ostrov vytvorený pre vtákov

Jednou z hlavných zaujímavostí je Vtáčí ostrov, ktorý sa nachádza uprostred nádrže. Ten bol umelo postavený a jeho hlavným účelom bolo vytvoriť ideálne podmienky pre vtákov, ktoré sa tam zlietavajú z celého okolia. Uvidíte tam najmä rybárika, čajku, volavku, kazarku, žeriava, ale aj iné druhy týchto zvieratiek. Počas chladných mesiacov dokonca slúži na ich prezimovanie. I kvôli tomu sa táto časť Sĺňavy dostala medzi chránené oblasti UNESCO a podlieha prísnym pravidlám.

 

Vyberte sa na okružnú jazdu po nádrži

Od apríla do októbra organizujú po Sĺňave tiež vyhliadkové plavby. Tie sa už tradične začínajú pri Kolonádovom moste a na výber máte z dvoch okruhov. Ten kratší vás zavedie k spomínanému Vtáčiemu ostrovu a po druhej strane sa vrátite späť. Plavba trvá približne 55 minút. Osemdesiatminútový okruh prechádza až ku hati v Drahovciach a ponúka vyhliadku na kompletne celú vodnú nádrž. V tomto prípade ponúkajú možnosť vystúpiť si pri známej reštaurácii s rybími špecialitami.

 

Tipy na výlety v okolí

Piešťany – od Sĺňavy to máte najbližšie do Piešťan, kam môžete zájsť aj pešo. V centre sa nachádza balneologické múzeum, pamätná miestnosť, ruiny hotela Slovan a nádherný kúpeľný park. Počas leta tam pravidelne organizujú rôzne podujatia. Vyskúšať môžete aj niektorú z procedúr v miestnych kúpeľoch.

Čertova pec na ceste do Radošinej objavíte vzhľadom nenápadnú, ale významom veľkú jaskyňu Čertova pec. Podľa archeologických nálezov ju využívali ako obydlie už počas doby kamennej.

Slovanské hradisko, Bojná – ďalšie významné nálezisko sa nachádza pri obci Bojná. V súčasnosti tam vytvorili repliku slovanského hradiska, ktoré sa tam podľa historických záznamov nachádzalo v období 8. a 9. storočia.

Kostelec, Ducové – z tohto obdobia pochádza aj ďalšia dôležitá stavba v podobe veľkomoravského hradiska Kostelec. To slúžilo ako opevnený dvorec vtedajších panovníkov. Podarilo sa z neho zachovať len ruiny, ktoré sú posvätené a raz ročne tam organizujú omšu.

Tematín - Piešťany a Sĺňavu až dodnes hrdo stráži hrad Tematín, ktorý pochádza z 13. storočia. V tých časoch patril k najdôležitejším stavbám pri Váhu. Dnes sa ta nachádza už len jeho zrúcanina, z ktorej je nádherný výhľad na okolie.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR, Dromedar / AKO

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa