Piešťany

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Piešťany



 

Piešťany sú malebné tridsaťtisícové kúpeľné mesto ležiace v juhozápadnej časti Slovenska na rieke Váh v náručí dvoch pohorí - Malých Karpát a Považského Inovca. Osídlenie mesta a jeho okolia siaha až do dávneho praveku. Prvú písomnú zmienku z roku 1113 nájdeme v Zoborskej listine uhorského kráľa Kolomana I. pod názvom "Pescan", odvodeným od názvu "Piešťane", ktorým sa označovali obyvatelia osady založenej na riečnych naplaveninách piesku a štrku a prenesene i samotná osada.

V 16. storočí, 2 km južne od starých Piešťan oproti termálnym prameňom, vzniká kúpeľná osada Teplice a chýry o liečivých účinkoch tunajších prameňov nedávajú na seba dlho čakať. V 18. storočí získavajú Piešťany nového mocipána, grófsky rod Erdődiovcov, ktorí dávajú na Kúpeľnom ostrove postaviť prvé drevené budovy vaňových a bazénových kúpeľov, v 19. storočí k nim pribudnú murované Napoleonské kúpele, ktoré slúžia svojmu účelu dodnes.

Najväčší rozkvet Piešťan je spätý s rodinou Winterovcov, ktorí realizujú výstavbu najvýznamnejších liečebných domov, mostov či kultúrnych zariadení. Hold tejto významnej rodine vzdáva i názov pešej zóny v centre mesta, Winterovej ulice. V 60. - 70. rokoch 20. storočia začal návštevníkom slúžiť moderný komplex kúpeľných domov - areál Balnea.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Piešťanoch

 

PARKOVANIE

Parkovanie v uliciach v centre Piešťan je spoplatnené, parkovací lístok je potrebné zakúpiť v automate. Dobrou alternatívou je aj spoplatnená garáž v nákupnom centre Aupark, ktoré je v pešej dostupnosti.


UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Piešťanoch online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

V Piešťanoch existuje len veľmi málo pamätihodností, ktoré by nám pripomínali existenciu mesta v rokoch 1113 až 1813, pretože povodeň zničila takmer všetky budovy. Jediným zvyškom je stredoveká sakrálna zrúcanina zo 14. storočia. Väčšina budov po roku 1813 je klasicistická, romantická, secesná puristická a funkcionalistická alebo povojnového štýlu. Okrem týchto architektonických skvostov sa v meste nachádzajú aj nádherné sochy, fontány, sepulchrálne pamiatky, parky a botanické solitéry.

Kolonádový most - najdlhší krytý most na Slovensku nemôže chýbať na žiadnej pohľadnici z Piešťan. Dielo architekta Emila Belluša z rokov 1931 až 1933 patrí k vrcholným dielam funkcionalistickej architektúry na Slovensku. Vzácna je aj presklená stena, ktorú ľudovými motívmi zdobil Martin Benka a bronzová socha barlolámača, najvýraznejší symbol tohto kúpeľného mesta.

Villa Alexander – pôvodne bola v roku 1912 postavená ako sanatórium, v súčasnosti slúži ako ústredie Piešťanskej nemocnice a transfuziologického centra. Štýl exteriéru budovy naznačuje prechod od secesného k individualistickému modernizmu.

Hotel Slovan - z roku 1906 bol prvou veľkou hotelovou stavbou v Piešťanoch. S početnými vikiermi, tiež arkiermi, arkádami, terasami a strešnou vežičkou je považovaný za učebnicový príklad secesie, dnes však chátra.

Hotel Thermal - bol postavený bol v rokoch 1909 až 1912 v štýle viedenskej secesie ako trojkrídlový palácový objekt. Interiér dekoruje bohatá secesná štuková výzdoba.

Balneologické múzeum Imricha Wintera - založené bolo v roku 1928 pôvodne pod názvom Piešťanské múzeum. Dokumentuje históriu kúpeľov a kúpeľníctva na území Slovenska.

 

VOĽNÝ ČAS

Kúpanie - na Kúpeľnom ostrove funguje v letných mesiacoch kúpalisko Eva s 50-metrovým, kľudovým a detským bazénom. Alternatívou je vodná nádrž Sĺňava na Váhu.

Turistika - mesto leží v náručí Malých Karpát a Považského Inovca, takže je tu mnoho možností na turistiku. Rozpis navrhovaných trás nájdete tu. Pre jednoduchšiu turistiku je vhodný nádherný Kúpeľný ostrov s množstvom zaujímavých drevín alebo okruh k Sĺňave.

Cyklistika - okolo vodnej nádrže Sĺňava vedie rekreačno-náučný asfaltový okruh, vhodný na cyklistiku, pešiu turistiku a in-line korčuľovanie. Asfaltový povrch široký 3 - 4 metre vedie po rovine od Krajinského mosta smerom na Lodenicu, hať Drahovce, vodnolyžiarsky areál a späť po ľavom brehu Váhu k mostu. Prechod peši dookola trvá cca 3 hodiny, bicyklom 50 minút. Alternatívou je cyklochodník Dubová, ktorý meria cca 2,3 km. Spája administratívnu zónu so zónou rekreácie a športu v južnej časti mesta, kde sa pri lodenici plynule napája na Kolookruh Sĺňava. V blízkosti Piešťan vedú aj ďalšie cyklotrasy, ktorých prehľad nájdete tu.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Jaskyňa Čertova pec – sa nachádza v nádhernom prírodnom prostredí Považského Inovca. Je 27 m dlhá, priemerne 6 m široká a 4,6 m vysoká. Archeologický výskum zistil, že v jaskyni sa nachádzalo niekoľko osídlení. Najstaršie z nich reprezentovala moustierská kultúra zo stredného paleolitu, ktorej charakteristickým predstaviteľom je človek neandertálskeho typu. Tento nález robí z Čertovej pece doposiaľ najstaršie známe jaskynné osídlenie na území Slovenska. Po jej prehliadke nezabudnite navštíviť neďaleký motorest s výbehom, v ktorom môžete zahliadnuť kozy, srnčiu zver a iné zvieratá.

Valy v Bojnej – mali kedysi významné postavenie v časoch Nitrianskeho kniežatstva. V súčasnosti je pre návštevníkov hradiska pripravená rekonštrukcia valu a modelová rekonštrukcia typického obydlia Slovanov (zemnice), ktorá stojí na mieste pôvodného nálezu. Zemnica je vyhĺbená v zemi a do vnútra sa vstupuje cez dvere, ktoré sa otvárajú pomocou repliky pôvodného kľúča nájdeného v tejto lokalite. Vo vnútri je pre návštevníkov pripravená replika kamennej piecky, ktorá v minulosti slúžila ako jediný zdroj tepla. Najvýznamnejšie nálezy z hradiska Valy sú vystavené v Archeologickom múzeu Veľkej Moravy v Bojnej, ktoré sa nachádza v centre obce v budove obecného úradu.

Minizoo pod Babicou – len kúsok pod Valmi sa nachádza zoo s viac ako 120 zvieratami zo 6 kontinentov Zeme. Afriku zastupujú levy africké, somáre domáce, či rodinka kôz kamerúnskych. Americký kontinent zastupuje rodinka lám krotkých, ktoré na svet priviedli už aj mláďatko a milý medvedík čistotný. Skákajúce klokany, bubnujúce emu hnedé a trepot krídiel anduliek, koriel chochlatých a rozel pestrých vám pripomenú vyprahlé buše a dažďové pralesy ďalekej Austrálie. Po tom, ako vám pred očami opatrným krokom prejde tiger bengálsky, na stromoch uvidíte šantiť makaky a v húštinách zahliadnete dikobraza bielochvostého, budete mať pocit, ako by ste sa nachádzali v srdci Ázie. Bohaté zastúpenie v zoo má i európska lesná zver a vodné vtáctvo, či dokonca aj husi z polárnych oblastí.

Radošina – obed preslávilo najmä tunajšie divadlo, milovníci architektúry by ale rozhodne nemali vynechať dvojpodlažný štvorkrídlový renesančný kaštieľ z druhej polovice 16. storočia či kostol Najsvätejšej trojice s oltárom zo začiatku 18. storočia.

Zrúcanina kostola Katarínka - romantické ruiny uprostred lesa. Prvá písomná zmienka o Katarínke pochádza z 15. storočia. Kláštor sa postupne rozrastal, v roku 1786 ho však zrušili a odvtedy chátral. Viacero pôvodných budov sa zrútilo a podarilo sa uchovať len hlavý kostol s vežičkou. K tejto pamiatke sa dostanete z Naháča alebo Dechtíc po vyznačenej turistickej trase. Cesta tam trvá približne jednu hodinu.

Dechtice - okrem výletu ku Katarínke láka aj na kostol všetkých svätých, často označovaný aj ako rotunda, postavený z tehál – plevoviek v roku 1172. V obci sa nachádza aj národná kultúrna pamiatka Mudrochov vodný mlyn pravdepodobne z prelomu 18. a 19. storočia.

Dobrá Voda - je známa predovšetkým ako pôsobisko najvýznamnejšieho bernolákovského básnika Jána Hollého. Červeno značkovaná turistická trasa Štefánikovej magistrály míňa severne od nej rozvaliny hradu Dobrá Voda z 13. storočia.

Chtelnica - pôvodne renesančný kaštieľ z konca 16. storočia v roku 1769 rozsiahlo prestavaný v barokovom štýle. V pivničných priestoroch sa nachádza regionálne múzeum, v severnom pavilóne vznikla Malokarpatská galéria.

Vrbové - malebné mestečko, ktoré bolo rodiskom Mórica Beňovského. Vidieť môžete jeho rodný dom - kúriu, ale aj kostol sv. Martina zo 14. storočia, šikmú vežu pri kostole, ale aj nádhernú, hoci neudržiavanú, budovu synagógy v maurskom slohu.

Park miniatúr - v obci podolie ponúka 30 modelov hradov a zámkov, 20 kostolíkov, 13 chát a rozhľadní, 11 rodinných domov významných osobností, štyri tematické expozície a unikátnu náučnú panelovú výstavu o hradoch, feudáloch a Alžbete Bátoriovej.

Múzeum gen. M. R. Štefánika v Košariskách - múzeum v rodnej obci velikána slovenských dejín ponúka takmer dve stovky osobných Štefánikových predmetov pochádzajúcich z jeho ciest alebo parížskeho bytu.

Mohyla gen. M. R. Štefánika na Bradle - monumentálne dielo architekta Dušana S. Jurkoviča, kde spočinul velikán česko-slovenských i európskych dejín a rodák z neďalekých Košarísk, gen. M. R. Štefánik. Od roku 1927 stojí na najvyššom vrchu Myjavskej pahorkatiny, na Bradle (544 m n. m.).

Čachtický hrad - bol postavený v 13. storoč ako jeden zo strážnych hradov stredného Váhu. Hrad preslávila grófka Alžbeta Báthoryová, ktorá údajne nariadila zabiť 600 mladých panien a potom sa kúpala v ich krvi, pretože verila, že jej to zachová mladosť a krásu.

Hrad Beckov - monumentálna zrúcanina z 13. storočia na brale nad rovnomennou obcou. Pod hradom môžete navštíviť aj kúriu Ambrovec, kde uvidíte honosne zariadený interiér šľachtického obydlia, život a tvorbu Jozefa Miloslava Hurbana a historické nálezy z hradu Beckov.

 

INTERNET

https://www.piestany.sk/

http://www.visitpiestany.sk/

https://www.pic-piestany.sk/

 

APLIKÁCIE

V obraze – vďaka aplikácii budete mať k dispozícii prehľad aktualít v obci. Aplikácia vás tiež včas upozorní na organizované akcie a pozrieť si cez telefón môžete aj fotografie alebo dokumenty, vyvesené na úradnej tabuli.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa