Navštívte najväčšiu pláž Európy a nechajte sa opantať divokou tvárou prírody

2015-08-13 16:50:00 |   |    | 

Na dovolenky a výlety radi a často spomíname. Postupom času nám však v mysli zostávajú len tie najsilnejšie zážitky. To čo nám utkvelo v hlave a to, čo sme zažili možno prvýkrát. Nám tak v hlavne zostali visieť jedny ostrovy. Ďaleké, upršané a nespútané. Ostrovy severného Nemecka.



 

Prečo sa vybrať na sever?

 

Keď sme merali ďalekú cestu na samý koniec obrovského Nemecka, hlavou nám vírili otázky typu, čo človek môže vidieť na ostrovoch, kde je pomerne nestále počasie s množstvom upršaných dní. Cez leto si predstavíme skôr Stredozemné more a nie Nemecko, alebo Dánsko. Chceme slniečko a nie mierny opar a dážď. Prečo sme sem teda šli?

Nuž preto, lebo práve táto oblasť, konkrétne Šlezvicko- Holštajnsko, je očarujúca a má vlastnú dušu. Nie je tradičným letoviskom, nechodia sem davy turistov, každý kúsok pláže nie je obložený osuškami a slnečníkmi. Toto všetko tu nie je. Naopak sa tu nachádzajú veci, ktoré si vezmete za svoje a nech bude aj pršať, vy vytrvalo zostanete na ľudoprázdnej pláži a budete sa kochať divokou tvárou Severného mora.

Niekto nám povedal, že táto oblasť má úplne iné svetlo. Najprv sme nechápali, čo presne to má znamenať, ale keď sme si vybavili svetlo niekde v Chorvátsku a tu, bol tu malý, ale o to zaujímavejší rozdiel. Keď totiž vyšlo slnko (a nebolo ho zase až tak málo), vzduch bol iný, čerstvejší a modrá mala akýsi iný odtieň. Možno to bolo práve v spojení s ostatnými živými farbami, ktoré príroda, vďaka hojnej vlahe získala.

 

Föhr

 

Náš prvý ostrov bol známy Föhr. Teda v našich končinách toto slovo nevzbudzuje žiadnu pozornosť, ale inak je tomu hore na severe. Je totiž susedom Syltu, najznámejšieho letoviska v tejto oblasti. Tak sa stal jeho menším a útulnejším bratom. Z pevniny sa sem dostanete trajektom za približne hodinu. Počas nej zistíte, že more je tu veľmi plytké a keď sa hladina zníži, vystupujú z nej malé ostrovčeky.

Niektoré len niekoľko cm nad hladinu, ale nájde sa aj niečo zaujímavejšie. Ďaleko na hladine vidno ostrovčeky, ktoré sa pravidelne menia. Počas odlivu sú prepojené a ovce sa na nich môžu pokojne prechádzať. So stúpajúcou hladinou sa prepojenie stráca a každý z nich sa opäť stáva osamelým pútnikom na mori.

Celý Föhr je maličký a dá sa celý prejsť za jeden deň a to dokonca aj na bicykli. Je známy svojou zeleňou, architektúrou a tým, že je takmer dokonale plochý. Kedysi ho pravidelne zaplavovalo more, ale odkedy postavili ochranné múry, život sa tu zlepšil. Aj uprostred ostrova, kde nevidno na more ešte stále nachádzame kamene, na ktorých je vytesaná hladina mora, ktorá daný rok obzvlášť potrápila tunajších obyvateľov. Asi aj preto sa tak často vydávali na ďaleké cesty. Pôvodne boli ostrovania výhradne rybármi námorníkmi, no nepriazeň osudu ich hnala čoraz ďalej, až kým obrovská časť z nich neskončila v novej zemi, na druhej strane mláky.

Teraz je už život na ostrove omnoho lepší. Zeleň siaha kam oko dovidí a pri mori sa postupne mení na zlatavú, ktorá potom prechádza do modrastého mora. Ďalším znakom, že ste na tomto ostrove je, že všade naokolo vidíte tradičné frízske domčeky. Sú nízke a namiesto škridlíc majú slamu. Všetko naokolo je dokonale upravené, čo teší nejedno oko. Súlad, harmónia a pokoj.

Dokonca aj najväčšie mestečko, a tiež najväčší prístav Wyk, je len malou dedinkou s utešenou promenádou a dokonalými domčekmi. Tradičné, ale aj moderné, všetky nabudia dojem, že ste na mieste, kde treba výhradne oddychovať. Preto sa oplatí vybrať sa aj do miestneho wellness centra, ale potom už šup na pláž. Pod mrakom môže pôsobiť trochu nevábivo, ale v momente keď vykukne slniečko sa naplní a ožije životom aj farbami.

 

Amrum

 

Iný dojem budí Amrum. Tu už naozaj nenájdete ani jednu obývanú oblasť, ktorú by ste nazvali mestom. Keď prejdete cez prístav, jediné väčšie osídlenie, tak sa dostanete na ostrov, ktorý má približne len 6 km na dĺžku a necelého 2,5 km na šírku. Je to však utešené miesto. Všade len dedinky s nízkym počtom obyvateľov a veľkým počtom svadieb. Áno, sú veľmi obľúbené medzi Nemcami. Ročne sa tu uskutoční približne 600 sobášov, no miestnych z nich je približne len 6.

Dojem poriadku sa tu ešte umocní. Ak sme na Föhre mali pocit, že všetko je až priveľmi upravené, tak tu sa ten pocit ešte zosilní. Domčeky sú jeden ako druhý, akoby vystrihnuté z časopisu. Vždy so slamenou strechou, ktorá však ako zisťujeme nikdy nebola úplne normálnou. Na ostrove totiž nezvykli mať dostatok slamy, a tak ju museli dovážať spolu s majstrami, ktorí vedeli ako na to. Nuž, ale na oko to vyzerá veľmi dobre.

Pod nimi sa ukrývajú aj malé obchodíky, reštaurácie a kaviarne. Spravujú ich miestni, ktorí zvyknú mať hneď viacero funkcií v spoločnosti. Nás sprevádzala Kinga, ktorá mala kaviareň, samozrejme v nej pracovala, robila miestnu kronikárku, sprievodkyňu a ešte aj fotografku. A aj tak sa po dlhých rokoch na cestách po svete vrátila domov na malý ostrovček. Možno je tu život tvrdý (hlavne ak žijete v tak malej dedinke), ale za nič by nemenila.

Zaujímavosťou Amrumu sú prekrásne cintoríny. Samozrejme, že aj kostol je unikátom, ale skôr váš pohľad pritiahnu náhrobné kamene. Podľa miestnych tradícií sa totiž po úmrtí musí zapísať celý život nebožtíka na kameň. Keďže aj tu žili prevažne námorníci, kamene sú vyzdobené srdcom, kotvou krížom a doplnené a príbeh života každého z nich.

Na ostrove nájdeme hocičo, ale to prečo sem ľudia chodia je úplne zjavné. Je to príroda. Keď bolo na Föhre všetko ploché a zelené, tak tu je naopak - krajina zvlnená, rôznorodá, nachádza sa tu les, duny, rašeliniská... Okolie je to omnoho pestrejšie. Preskúmať ho môžete na bicykloch a potom v prírodnom parku. Cez duny vedie náučný chodník, ktorý vás oboznámi s obrovským množstvom zvierat a rastlín, čo tu majú domov. Na Amrume je totiž neuveriteľne živo. Hniezdia tu milióny vtákov (niektoré ohrozené druhy) a na plážach môžete vidieť tulene.

Čerešničkou na torte ostrova Amrum je jeho západná pláž. Je totiž tou najväčšou plážou Európy. Za odlivu má vyše 1 km na šírku a tiahne s po celej dĺžke. To znamená, že keď opustíte duny, môže sa stať, že na more ani len nedovidíte. Až po 20 minútovej prechádzke sa k nemu priblížite tak, aby ste si ho aj mohli užiť. O tom sa však dá debatovať, keďže je táto pláž priamo natočená k otvorenému Severnému moru. To je divoké, nespútané a chladné. Ale práve preto sem ľudia chodia. Chcú vidieť túto tvár. Kontrast upravených domčekov s divokým morom a tak neobyčajnou krajinou, ktorú sme mali tú česť spoznať.

 

Prečítajte si aj o ďalších destináciách v Nemecku:

Autor: SiSa, germany.travel

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
1.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa