Toskánska riviéra - fantastická dovolenka s pamiatkami i morom

2022-07-13 09:01:00 |   |    | 

Rimini, Sardínia a Sicília. To sú tri hlavné miesta, ktoré najčastejšie skloňujeme s plánovaním letnej dovolenky v Taliansku. Toskánsko skôr vnímame prostredníctvom historických miest a krásneho vidieka. Aj tam však nájdete miesto, ktoré je ako stvorené na oddych pri mori. Pozrite sa na nádhernú riviéru Versillia, ktorú domáci nazývajú aj Toskánska riviéra.



 

Tajný klenot Talianov

I keď medzi cudzincami nie je táto oblasť až natoľko známa, Taliani ju doslova milujú. Majú tam pokoj od turistov a zatiaľ čo sa všetci kochajú mestami ako Pisa či Florencia, oni oddychujú pri mori a užívajú si nádherné pláže. Riviéra Versillia sa nachádza v rovnomennej oblasti. Začína sa len niekoľko kilometrov od mesta Lucca. Preslávila sa vďaka pobrežiu s jemným pieskom, ktoré vyzerá, ako keby ste dovolenkovali niekde v exotike. Voda je tu čistá, na viacerých miestach má len mierny vstup do mora, takže je ideálna aj pre rodiny s deťmi. Ďalšou výhodou je, že ak sa nasýtite oddychu pri vode, môžete zájsť do niektorého z okolitých mestečiek alebo dediniek, kde si pozriete rôzne pamiatky. Veľmi jednoducho tak skombinujete relax so spoznávaním novej krajiny.

 

Zamilovali si ju aj známi návrhári

V minulosti Toskánsku riviéru nevnímalo až toľko turistov. Väčšinou sa tam chodili okúpať miestni obyvatelia a nádherné pláže zostávali trochu v úzadí. No potom prišlo 19. storočie a zrazu túto oblasť objavili talianski boháči. Tí sa zamilovali najmä do Forte dei Marmi, ktoré až dodnes patrí medzi najluxusnejšie miesta na pobreží. Nachádzajú sa tam totiž najlepšie pláže a vďaka okolitej prírode sa budete cítiť ako na opustenom ostrove. Netrvalo dlho a toto letovisko sa dostalo aj do pozornosti známych ľudí. Postupne si tam svoje letné vily postavili viacerí boháči a špeciálne sa na Versilliu zamerali zástupcovia módneho biznisu. Honosné sídla tam až dodnes vlastní napríklad Miuccia Prada a jej kolega Giorgio Armani. Kvôli tomu sa Forte dei Marmi razom stalo mekkou talianskej smotánky. Stretávali sa tu umelci, modelky a politici a čoskoro sa z celej oblasti stalo jedno z najvychytenejších miest v krajine. Aj v súčasnosti tam nájdete viacero exkluzívnych hotelov a mnoho známych reštaurácií a barov.

 

Luxus alebo tradičné Taliansko?

Ďalším dôvodom, prečo si dovolenkári obľúbili riviéru Versillia, je jej rozmanitosť. Istotne nemožno prehliadnuť, akú pečať tam vtlačili bohatí dovolenkári. Ako napríklad na Francúzskej riviére, aj tu nájdete niekoľko luxusných butikov, kde si nakúpite najmä produkty talianskych exkluzívnych značiek. Miestami to vyzerá, akoby ste boli niekde v centre Ríma či Milána. No keď si dáte trošku záležať a začnete prezerať všetky zákutia tunajších mestečiek, objavíte aj to pravé tradičné Taliansko. Namiesto značkových produktov si kúpite tovar od ľudí, ktorí vám povedia príbeh ich výroby, zoznámia vás s históriou svojho remesla a môžete sa porozprávať o všetkých detailoch, ktoré vás zaujímajú. Aj vo väčších mestách sa pravidelne konajú trhy, kde nájdete takéto zaujímavé veci. To isté platí v gastronómii. Okrem exkluzívnych michelinovských podnikov na riviére nájdete tradičné reštaurácie s poctivými lokálnymi chuťovkami.

 

Čo zaujímavé navštívite vo Versillii?

Pietrasanta – historicky cenné mesto, ktoré prezývajú talianske Atény. Toto pomenovanie dostalo kvôli viacerým dobovým stavbám, ktoré odkazujú na grécku kultúru. Jednou z najlepších pamiatok je budova kostola, ktorú uvidíte priamo v centre.

Seravezza – v minulosti sa preslávilo ako mesto Mediciovcov. Táto známa rodina si tam postavila letné sídlo, okolo ktorého neskôr vybudovali ďalšie domy. V súčasnosti ich vila slúži ako knižnica a miesto pre dočasné výstavy.

Torre del Lago – ak sa na riviéru vyberiete počas letných mesiacov, zájdite si aj na Pucciniho festival. Jednotlivé koncerty sú rozložené do niekoľkých týždňov a konajú sa na rôznych zaujímavých miestach.

Horské dedinky – keď pôjdete na výlet mimo pobrežia, zájdite do blízkych horských dediniek. Z nich vyniká najmä Monteggiori, ktoré okrem starobylých domčekov a historických uličiek ponúka aj jeden z najkrajších výhľadov na región.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa