Slávne väzenie špiónov, zradcov i kráľov - to je Tower of London

2012-12-11 12:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Tower of London kedysi skrýval zlodejov, ale aj najvzácnejšie britské šperky. Tower of London alebo oficiálne aj Her Majesty´s Palace and Fortress, čo v preklade znamená Palác a pevnosť jej Veličenstva, sa nachádza na brehu rieky Temže v Londýne.



Je to kamenná pevnosť s opevnením, ktorá dnes slúži ako múzeum. Postaviť ju dal normanský kráľ Viliam I. Dobyvateľ po jeho vpáde do krajiny v roku 1066. Pôvodný palác dal prestavať na pevnosť a z veží sa stali väznice, kde boli držaní nepriatelia kráľa.

Pôvodná pevnosť mala rozmery 36 metrov na 32,5 metra a výšku 27,5 metra. Celý komplex má rozlohu okolo 7 hektárov. Centrálnou budovou je White Tower - Biela veža. Rokmi panovníci pridávali hradby, veže a rôzne iné budovy. 600 rokov tu dokonca bola aj zoologická záhrada s levmi a slonmi, ktoré dostali panovníci ako dary.

V útrobách pevnosti boli držaní špióni, zradcovia, politickí väzni aj králi. Poslední väzni tu boli držaní počas dvoch svetových vojen. Kráľovská šperkovnica bola presťahovaná na bezpečnejšie miesto.

 

Zdroj/autor: unesco.org, everycastle.com, hrp.org.uk, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa