London Eye v číslach

2012-03-23 16:30:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA- Londýnske oko (London Eye alebo Millenium Wheel) - jeden z najznámejších symbolov a turistických atrakcií Londýna je so svojou výškou 153 m najväčšie vyhliadkové koleso na svete.



Umiestnené je na brehu Temže medzi Hungerford Bridge a Westminster Bridge. Jeho stavba bola dokončená a slávnostne otvorená 31. decembra 1999 vtedajším premiérom Tonym Blairom (ale pre turistov bolo z technických dôvodov spustené až v marci roku 2000).

Koleso má 32 plne klimatizovaných kabínok, ktoré reprezentujú počet mestských obvodov Londýna, vážia 10 ton a unesú asi 25 ľudí. Koleso sa točí rýchlosťou 26 cm za minútu (čo je asi 0,9 km za hodinu), čiže jedno otočenie trvá asi pol hodinu (od svojho vzniku urobilo asi okolo 40 tisíc otočení).

Každoročne svojou vyhliadkou priláka v priemere 3,75 miliónov ľudí (čo prekonáva štatistiky návštev Taj Mahalu, Stonehenge alebo Pyramíd v Gíze) a v roku 2008 London Eye privítal na svojej „palube“ 30 miliónteho návštevníka.

Takáto jazda je síce vzrušujúca, ale nie najlacnejšia. Ceny lístkov sa pohybujú od 17 € do 40 € - v závislosti od typu jazdy, aký si vyberiete (napr. štandardný, nočný alebo spojený s ochutnávkou vín). V ponuke je taktiež možnosť objednať si súkromnú kabínku za účelom zorganizovania mini párty, detskej oslavy, svadby alebo romanticky stráveného večera (ceny sú už ale podstatne vyššie - od 300 €). Každopádne, ak si chcete vychutnať Londýn, prečo nie z vtáčej perspektívy?

Zdroj/autor: Zuzana Veliká, drom

Foto: wikipedia, Diliff, Cait Hurley, sxc.hu

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa