Koloseum v Ríme - symbol moci a prestíže cisárov

2012-03-21 11:30:00 |   |    | 

TALIANSKO- Najznámejšia rímska pamiatka, ktorá bola postavená niekedy v prvom storočí nášho letopočtu, si pamätá dávne časy gladiátorských bitiek, súbojov divých zvierat i krutých popráv. Bola tichým svedkom početných mučeníckych smrtí, slúžila ako kresťanské pohrebisko i kameňolom.



Ruiny starého amfiteátra pripomínajú ľuďom proroctvo, ktoré súvisí s existenciou človeka na Zemi. Podľa proroctva je Colloseo (tal.) v Ríme predpokladom existencie hlavného mesta Talianska. Bytie Ríma je zasa zárukou existencie celého sveta. Ak nebude Koloseum, padne Rím i celý svet.

Počiatočné práce na významnom stavebnom diele začali z pohnútok cisára Vespasiána koncom šesťdesiatych rokov. Dielo malo predstavovať symbol nekonečnej moci a prestíže významného rímskeho panovníka. Stavebné práce boli dokončené jeho synom Titusom v roku 80 nášho letopočtu.

K festivalu, ktorý sa konal v roku 240, sa viaže ohromujúca štatistika - 2 tisíc gladiátorov, 70 levov, 40 divokých koní, 30 slonov, 20 leopardov, 19 žiráf a mnoho ďalších zvierat bolo atrakciou významných slávností. Krvavé praktiky sa sprotivili až kresťanskému cisárovi Honoriovi, ktorý ich zakázal v roku 523. 

Ďalším medzníkom v existencii Flaviovského amfiteátra bolo 18. storočie, keď pápež Benedikt XIV. označil Koloseum za posvätné miesto. Dnes ku ruinám slávneho Kolosea putujú tisíce turistov. V minulosti sa najmajestátnejšia stavba Rímskej ríše, vysoká 57 metrov s obvodom viac ako 500 metrov, nevyhla nezmazateľným vplyvom ničivých zemetrasení a neutíchajúcej ľudskej chamtivosti.

Magnetom pre oči cestovateľov je štyri poschodia vysoký exteriér elipsovitého tvaru, ktorý je vyrobený z travertínu. Štvrté poschodie bolo určené nižším triedam spoločnosti a ženám. Centrom amfiteátra bola aréna o rozmeroch 76 x 44 metrov, kde smerovali oči všetkých zúčastnených (kapacita stavby bola približne 55 tisíc divákov).

Pod ňou boli umiestnené miestnosti pre gladiátorov a zvieratá. Podlaha pozostávala z dreva, plátna a piesku, aby dokázala sať krv bojovníkov či zápasiacich zvierat. Bojová plocha bola chránená vysokou stenou. Vstup do amfiteátra zabezpečovalo 80 vchodov

Koloseum v Ríme patrí medzi svetové skvosty, ktoré lákajú milovníkov histórie i nadšencov kultúrnych a spoločenských podujatí, pretože koncert v ruinách starobylej stavby je nezabudnuteľným zážitkom.

 

Zdroj/autor: Mirka, drom

Foto: flickr.com, David Paul Ohmer, jonathan.hadiprawira, wikipedia, Jerzy Strzelecki

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.8/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa