Whitehall - tu stretnete britského premiéra

2012-05-28 11:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA- Miesto, kde nájdete britského premiéra, sa nachádza na známej londýnskej ulici Whitehall. Ulica Whitehall vedie od Temže a Westminsterského námestia až po Trafalgarské námestie. Nachádzajú sa na nej turistické atrakcie, ale aj typické malé obchodíky.



Niekde uprostred Whitehall sa nachádza vedľajšia ulica Downing Street. Ulica známa predovšetkým tým, že sa na nej nachádza sídlo britského premiéra a to v budove, ktorá má popisné číslo 10. Číslo 10, ako je známa, je rezidenciou premiéra. Pôvodné číslo 10 pozostávalo z troch mestských domov, ktoré vlastnil Sir George Downing.

Prvým politikom, čo v dome žil, bol Sir Robert Walpole a rokmi sa sídlo stalo bydliskom mnohých, no nie všetkých, premiérov. Downing Street bola vždy verejnosti prístupná, no Margaret Tatcherová ju dala uzavrieť pre obavy z teroristického útoku. Zaujímavosťou domu je, že vchodové dvere nemajú prednú kľučku, a tak sa dajú otvoriť len zvnútra.

Ďalšou zaujímavosťou ulice Whitehall je The Cenotaph, pamätník vojnových obetí. Prvý, dočasný pamätník postavil Sir Edwin Lutyens v roku 1919 pri príležitosti ukončenia prvej svetovej vojny. Umiestnený bol v strede ulice Whitehall, kde sa konala slávnostná prehliadka. Premiér však požiadal Sira Lutyensa, aby na základe tohto dreveného pamätníka vytvoril trvácny, kamenný pomník (niečo ako Víťazný oblúk v Paríži). V novembri sa pri pamätníku koná výročná omša za vojnové obete.

Na ulici sa nachádzajú zaujímavosti ako palác, pomník žien druhej svetovej vojny a rôzne sochy britských vikomtov a vojvodov.

 

Zdroj/autor: topsightseeing.com, wikipedia, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa