Berlín: túžba po slobode a Berlínsky múr

2013-01-07 16:00:00 |   |    | 

NEMECKO - Nie je to tak dávno, čo malo hlavné mesto Nemecka dve tváre, z každej strany smutne slávneho múru bol Berlín iný. Dnes už stena, ktorá na dlhé roky rozdelila rodiny, priateľov a lásky, nestojí. V mysli Berlínčanov však po nej zostalo veľa príbehov, v uliciach mesta zasa niekoľko kamenných spomienok na čas, keď svet preťala železná opona.



Kde začať?

Niekoho možno po príchode do Berlína zláka pohľad na jedinečné nebo nad mestom, iný skôr ocení výhľad z televíznej veže Fernsehturm, avšak každého určite poteší, ak sa mu do cesty zamotá kúsok zo skutočného berlínskeho príbehu. Jeho najznámejším stelesnením je bezkonkurenčne Berlínsky múr, ktorého viac ako kilometer dlhá zachovaná časť sa premenila na galériu pod holým nebom.

Múr delil mesto od roku 1961 nasledujúcich 28 rokov a krátko po jeho páde vznikla East Side Gallery, ktorú tvorí 106 malieb od umelcov z rôznych kútov sveta. Graffiti na stene majú demonštrovať túžbu po slobode, ktorú stavba známeho múru obmedzila.

Dnes už síce pri prechode z jednej strany bývalého Berlína na druhú nie sú potrebné víza, ale pre zberateľov zvláštností existuje možnosť odniesť si z mesta podobný suvenír. Stačí sa vybrať k niekdajšiemu hraničnému priechodu, Checkpoint Charlie. Určite tam bude stáť mládenec vo vojenskej uniforme obkolesený razítkami a nedočkavými turistami.

 

Stále živé spomienky

Brandenburská brána sa spája azda so všetkými významnými udalosťami nemeckej histórie. V prípade povojnového Berlína bola symbolom rozdelenia, ale zároveň opätovného spojenia dvoch častí mesta, dvoch častí sveta.

V súčasnosti sa premenila na emblém mesta, pri ktorom sa oslavuje ohňostrojom Nový rok, konajú sa tu veľkolepé koncerty a oslavujú všetky dôležité víťazstvá. Len kúsok od impozantnej brány stojí budova Ríšskeho snemu so zaujímavou preskelenou kupolou. Zrekonštruovaná pamiatka dnes slúži ako sídlo nemeckého parlamentu.

Berlín je mestom umenia, invencie a rôznorodosti. Dokazuje to vysoké zastúpenie cudzincov medzi obyvateľmi mesta a z toho vyplývajúca pestrosť tvárí, farieb, štýlov v uliciach Berlína. Architektonickým dôkazom originality, ktorou mesto žije, je Pamätník holokaustu neďaleko Brandenburskej brány. Plocha plná kamenných kvádrov rôznych veľkostí má pripomínať obete vojnovej krutosti, ktoré sa nikdy nedočkali svojho miesta po smrti.

 

Neľahké lúčenie

Chvíľu bude možno trvať, než si návštevník zvykne na občasnú neochotu miestnych, zrejme unavených všadeprítomnými turistami. A len čo sa zorientuje v dokonale organizovanej doprave mesta, ochutná kebab v tureckých bistrách na každom rohu, nebude chcieť dať Berlínu bozk na rozlúčku.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa