Freiburg, ekologická perla Schwarzwaldu

2012-11-17 10:00:00 |   |    | 

NEMECKO - Čo vás ako prvé pri príchode do mesta upúta, je nekonečná zeleň a zástupy bicyklov, kde sa len pozriete. Freiburg sa nachádza v západnej časti pohoria Schwarzwald, blízko francúzskych a švajčiarskych hraníc, necelých 60 km od medzinárodného letiska Mylhúzy-Basilej, čo mu prináša veľa výhod. V meste žije približne 220 tisíc ľudí, z ktorých asi 30 tisíc tvoria študenti miestnych univerzít. Freiburg je totiž univerzitné mesto, a tak študenti dodávajú tomuto mestu mladistvý nádych najmä v lete či cez víkendy, kedy to tu žije do neskorej noci. Miestna univerzita je vôbec najväčším zamestnávateľom nielen na okolí, ale tiež v celom južnom Bádensku.



V posledných rokoch si Freiburg vyslúžil povesť jednoho z najekologickejších miest v celom Nemecku. Nie nadarmo, veď zeleň je tu na prvom mieste. Okolie lemujú lesnaté kopce, budovy obrastajú popínavými rastlinami a na každom kroku postávajú kvetináče s oleandrami a palmami. Čo však vo veľkej miere prispieva k ekologickosti celého mesta, je neskutočné množstvo bicyklov.

Tie sú všade, kde sa len pozriete. Dokonca sa hovorí, že bicyklov je vo Freiburgu viac než obyvateľov. Tu sa zásadne jazdí len na nich. Nachádzajú sa tu veľké parkoviská vyhradené práve pre bicykle a len minimálne parkovacie priestory pre autá. Stojany na bicykle sú v celom meste rovnako, ako jazdné pruhy pre cyklistov.

Niekde sú dokonca celé ulice posiate stojanmi a ani s jednosmerkami si tu človek na bicykli lámať hlavu nemusí, pretože smie ísť i v protismere. Centrum mesta je pre dopravu uzavreté, zato ponúka obrovský počet cyklistických cestičiek.

Mesto bolo schválne strategicky postavené na križovatke obchodných ciest medzi Stredozemným a Severným morom, v blízkosti riek Dunaja a Rýna. Na hlavnom námestí na Augustinerplatz nájdete množstvo barov a reštaurácií a tiež miestny pivovar, na ktorý sú miestni obyvatelia oprávnene hrdí.

Za pozornosť stojí aj gotická katedrála Mȕnster s výraznými vežičkami či dômyselný systém žľabov, tzv. Bächle, ktoré lemujú celé mesto. Ďalej v blízkosti katedrály sa nachádza historická radnica z roku 1559. Vo Freiburgu má sídlo i rímskokatolícky arcibiskup. Na námestiach je vždy rušno a za pekných dní sa na nich konajú trhy s najrôznejším tovarom.

Vďaka ekologickej vízii, čo zapríčiňuje výnimočne priaznivú klímu v meste, krásnemu starobylému centru, večne pulzujúcemu životu vo všetkých uličkách sa Freiburg im Breisgau stal jedným z najkrajších a najatraktívnejšch vyhľadávaných miest v celom Nemecku.

 

Zdroj/autor: Terézia Ondrichová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa