Orlie hniezdo v Nemecku - rezidencia Adolfa Hitlera

2012-08-13 09:30:00 |   |    | 

NEMECKO - Neviete, čo si máte pod týmto názvom predstaviť? Skúste porozmýšľať, kde ste už videli symbol orla? Možno vám napadne symbol Spojených štátov amerických, Orliak bielohlavý (starší názov Orol bielohlavý). Ale ten nemá nič spoločné s týmto názvom. Jedná sa totiž o symbol z nemeckých, nie amerických dejín. Orol, lepšie povedané orlica, sa objavovala v nemeckých dejinách už počas Nemeckého cisárstva, Weimarskej republiky, napokon aj nacistického Nemecka. Tento symbol prevzali Nemci z Rímskej ríše, kde symbolizoval rímsku tradíciu.



Orlie hniezdo je názov Hitlerovho letného sídla, ktoré navrhol ríšsky kancelár Martin Bormann ako darček k 50. narodeninám Adolfa Hitlera. Náklady na stavbu sa vyšplhali do astronomických výšok, konkrétne 30 miliónov ríšskych mariek (dnes 120 miliónov eur). Kehlsteinhaus je budovou, ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 1 834 m n. m. Práve to spôsobilo, že toto miesto navštívil A. Hitler len asi desaťkrát v živote. Bál sa totiž výšok a nemal rád riedky vzduch.

Orlie hniezdo a neďaleké mesto Berchtesgaden sa nachádzajú v juhovýchodnom cípe Nemeckej spolkovej republiky Bavorsko v spolkovom okrese Berchtesgadener Land. K letnému sídlu je možné sa dostať horskou cestou Kehlsteinstrasse, ktorá je dlhá 6,5 km a jej výstavba trvala 13 mesiacov.

Dôvodom, prečo práve na tomto mieste sa rozhodol ríšsky kancelár postaviť letné sídlo, bola blízkosť Hitlerovej rezidencie v neďalekom Berghofe. Túto cestu si môžete prejsť peši alebo môžete využiť možnosť autobusu, ktorý tu kyvadlovo premáva z hlavného parkoviska.

Symbol, ktorý jednoznačne ukazuje na moc tohto muža, je „zlatý výťah“, vedie zo stredu hory až do budovy letného sídla. Vyskúšať si ho môžete aj vy a ušetríte si tak polhodinové šliapanie na vrchol.

Ak sa rozhodnete pre výlet na Orlie hniezdo, pre školopovinné deti môže znamenať návšteva tejto historickej pamiatky viac ako učenie nejakých historických faktov. Môžu si totiž uvedomiť, akým mementom európskej i svetovej histórie táto pamiatka je.

 

Zdroj/autor: wikipedia, kehlsteinhaus.de, kehlsteinhaus.com, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa