Den Haag – Kultúrne mesto, v ktorom sa každý cíti ako doma

2015-10-08 08:00:00 |   |    | 

Holandský Haag (alebo Den Haag) je tak trochu kuriozitou. Napriek tomu, že v ňom má centrum viacero inštitúcií, vrátane parlamentu, nie je jeho hlavným mestom. Jeho osobitosť však dokáže pritiahnuť ročne tisíce turistov, ktorí hľadajú niečo iné. Haag ponúka pestré kultúrne vyžitie, v podstate pre každého milovníka umenia si pripraví nejaké prekvapenie a vďaka tomu sa tam každý cíti ako doma. Nech ste totiž akýkoľvek extrovert, v konečnom dôsledku do tohto Haagu zapadnete. A čo viac vám môže ponúknuť mesto, ktoré inak nie je vašim domovom.



 

Panoráma Mesdag

 

Kroky cestovateľov by v každom meste mali viesť k niečomu výnimočnému, čo im nebude nikde inde dopriate vidieť. V Haagu by ste sa teda mali vybrať najprv k panoráme Mesdag. Dokonalá hra ilúzie predstavuje najstaršiu panoramatickú vyhliadku vôbec. Hendrik Willem Mesdag ju namaľoval na konci 19. storočia a od prvého momentu bola veľkým lákadlom pre návštevníkov. V okrúhlej kužeľovitej budove namaľoval na steny scenériu dediniek, ale aj krásnej prírody. Návštevníci sa postavia do jej stredu na malú vyhliadku, odkiaľ budú mať vďaka šikovnej optickej ilúzii pocit, že v diaľke na horizonte pozorujú skutočný svet a nie len zručnú prácu nadaného maliara.

 

Binnenhof

 

V centre mesta sa okrem iných zaujímavostí nachádza aj jazero Hofvijver. A tesne pri ňom je ďalšia dôležitá atrakcia Haagu. Je ňou súbor historických budov Binnenhof, ktoré pochádzajú z 13. storočia. Postavané boli v rovnakom štýle a dohromady vytvorili unikátny a majestátne pôsobiaci celok. Z architektonického hľadiska ide o veľmi vzácnu pamiatku, ktorá zároveň patrí aj medzi významné štátnické budovy v Holandsku v súčasnosti. I okolie tejto lokality je bohaté na budovy rôznych historických štýlov, vďaka čomu ponúkajú skvelú prehliadku tohto umenia.

 

Madurodam

 

Tak ako má svoj miniatúrny svet belgický Brusel, môže sa ním pochváliť i Haag. V tomto prípade však nejde o prehliadku zaujímavosti z celého sveta, ale o prechádzku po holandských unikátoch. Na jeho ploche sa snažili priblížiť všetky dôležité lokality a momenty, ktoré sú pre túto krajinu tak charakteristické. Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že jednotlivé uličky pôsobia, ako keby naozaj žili. Dodali do nich autá i rôzne drobnosti, ktoré vám dodávajú pocit, ako keby ste sa prechádzali naozajstným živým svetom.

 

Ridderzaal

 

Nádherná gotická stavba bola od prvého momentu využívaná na reprezentatívne účely. Postavená bola v 13. storočí a už v tých časoch sa tam konali prestížne bankety za účasti kráľovskej rodiny. Uprostred miestnosti sa nachádza i kráľovský trón, ktorý bol určený aktuálnemu panovníkovi a ten sa odtiaľ pozeral na dianie celej slávnosti. V súčasnosti sa tam organizujú rôzne mestské slávnosti a budova je prístupná i turistom.

 

Múzeum Mauritshuis

 

V meste sa nachádza aj umelecké múzeum s mimoriadne cennou zbierkou 800 malieb a iných prác velikánov holandských dejín. K najvzácnejším predmetom patria originály Rembrandtových obrazov. Okrem neho si tam môžete pozrieť aj práce Steena alebo Halsa. Ak ste skôr zameraní na novodobé umenie, v tom prípade by ste mali zájsť do Escher múzea, ktoré ponúka pohľad na aktuálne umenie a prezentuje viaceré ukážky i z práce s optickou ilúziou. V Haagu nájdete aj množstvo malých múzeí a galérií, ktoré ponúkajú avantgardnejšie prehliadky prác súčasných umelcov a stávajú sa centrum čulého kultúrneho života.

 

Pre milovníkov tanca

 

Spomedzi všetkého umenia je nutné spomenúť aj ďalšiu perlu v podobe tanečného divadla. S dlhoročnou tradíciou ponúka najlepšiu prezentáciu aktuálnych trendov v umeleckom tanci, ale aj klasického tanca. Holandské divadlo tanca patrí medzi pravidelné zastávky umelecky založených ľudí, no zohnať lístky najmä na vychytené predstavenia nie je jednoduché. I to svedčí o ich kvalite a zážitku, ktorý vám ponúkajú ako zaujímavú protihodnotu.

 

Den Haag z neumeleckej stránky

 

Obľúbené holandské mesto však nie je len centrom umenia. Nasýti i vyhľadávačov iných atrakcií a ponúkne im skvelú možnosť na dovolenku. V meste sa nachádza aj moderná časť s prehliadkou aktuálnej architektúry. Nemožno zabudnúť ani na množstvo podnikov a znamenitých reštaurácií, ktoré patria medzi najlepšie v Holandsku. Taktiež by ste si nemali nechať ujsť ani možnosť nakupovania. V Haagu nájdete butiky viacerých domácich návrhárov, ktorí vám ponúkajú naozaj zaujímavé kúsky. Nádherné sú historické uličky, oblasť okolo jazera, no pravý oddych nájdete až pri mori. To ponúka zrazu kontrastný pokoj oproti centru mesta a ideálne spojenie pre odpočinkové víkendové pobyty.

 

Zdroj/autor: virtualtourist.com, denhaag.com, planetware.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa