Cestujeme na ľahko: Na čo by ste ale zabudnúť nemali?

2015-10-06 12:00:00 |   |    | 

V dobe keďže za každé kilo doplácame je dobré nájsť si spôsob, ako sa zbaliť čo najľahšie. Nakoniec, čo také veľké na dovolenku, alebo aj krátky výlet naozaj potrebujeme. Obrovské 40 kg batožiny na dovolenku pri mori to isto nebudú. Nech sa však zbalíme akokoľvek naľahko, nemali by sme zabudnúť na niekoľko maličkostí, ktoré sa na ceste zídu zrejme každému. Tu sú niektoré z nich.



 

Kópia cestovného dokladu

 

Nech už idete kamkoľvek, aj v rámci EÚ, zoberte si so sebou okrem originálu aj kópiu cestovného pasu. Vložte si ju do tašky, ktorú budete mať so sebou, ďalšiu nechajte v kufri alebo si ju jednoducho nastálo vložte do obľúbenej cestovnej batožiny. Ani neviete kedy sa vám zíde.

 

Univerzálny adaptér

 

Stalo sa vám, že sa vám vybil mobil a zistili ste, že nabíjačka, ktorú so sebou máte, jednoducho nesedí do zásuvky? Na to sa vám hodí takzvaný univerzálny adaptér. Teda nástroj, vďaka ktorému si svoju elektroniku dobijete takmer všade na svete a nemusíte naňho myslieť pri každej ceste.

 

Pršiplášť

 

Áno, taká jednoduché. Od mnohých problémov vás uchráni geniálny vynález pršiplášť. Hoci máme množstvo kvalitných nepremokavých materiálov, sú jednoducho dni, kedy nás ani oni neochránia. Keď leje ako z krhle, jediná možnosť je pršiplášť. A ak je dosť veľký ochráni aj váš batoh. Nehovoriac o tom, že sa dá použiť aj na iné účely.

 

Otvárač

 

K cestovaniu samozrejme patrí spoznávanie kultúry. Často sa k tomu radí aj ochutnávanie miestnych nápojov, ako vína či piva. Ale čo keď ich neviete otvoriť? Majte preto vždy so sebou malý univerzálny otvárač na fľaše a korky, aby ste nezostali na suchu. Ideálne by bolo, ak by mal aj otvárač na konzervy, alebo rovno celý švajčiarsky nožík.

 

Priehľadne uzatváracie vrecko

 

To je vhodné pre tých čo často cestujú. Jedno si vhoďte do obľúbenej tašky na cestovanie a už nikdy ho nebudete musieť na poslednú chvíľu hľadať, alebo kupovať. Poslúži aj v rôznych iných prípadoch, keďže potrebujete preniesť niečo, čo by sa mohlo rozbiťznečistiť iné veci v taške.

 

Niečo malé

 

Aby vás neprekvapil hlad, skúste si na každú cestu pribaliť niečo malé. Či už sladké alebo slané, vo chvíľach núdze vám to dobre poslúži a nebudete zbytočne hladovať, alebo míňať čas naháňaním sa za maškrtou.

 

Lieky proti bolesti

 

Ten, kto užíva lieky denne nezabudne, že si má so sebou vziať to čo potrebuje. Ak však lieky pravidelne neužívate, môžete na ne ľahko zabudnúť. To sa nevypláca, keďže vás intenzívna bolesť môže prepadnú kdekoľvek na cestách. Neodporúčame sa nimi dávkovať pravidelne, ale v prípade potreby lieky proti bolesti prídu vhod.

 

Malá zubná pasta

 

Hrebeň, kefka, krém. Na to nikdy nezabudneme, ale pasta býva tou najčastejšou zabudnutou vecou. Prečo, to ťažko povedať a ťažko vysvetliť aj to, prečo hotelové siete vždy ponúknu šampóny, telové mlieka, papuče, ale zubnú pastu nie. Zabaľte si napríklad vzorky, ktoré niekde dostanete a s nimi môžete pokojne aj do lietadla.

 

Vlhké utierky

 

Do lietadla, na letisko, na toaletu, do stánku s jedlom... Tam všade sa vám zídu vlhčené utierky. Ešte lepšie spravíte, ak si zoženiete tie antibakteriálne. Kúpite ich v drogériách za pár centov a doslova vám zachránia život. Hlavne ak si predstavíte, koľko ľudí tými priestormi už prešlo.

 

Sada na šitie

 

Kedysi malý fenomén sa dnes postupne vytráca. Už len ťažko niekde získate maličkú sadu, ktorá pozostáva z malých nožničiek, ihly a zopár nitiek. Stráca sa z obchodov a hotelov a pritom sú tak praktické. Prišiť si gombík, alebo niečo iné, príde vhod nie len na pracovných cestách, kde máte vyzerať reprezentatívne.

 

Malý set na úpravu nechtov

 

Tak ako v predchádzajúcom bode, aj táto maličkosť vám môže cestovanie veľmi uľahčiť. Nožnice a pilník možno využijete aj kreatívnejšie.

 

Čierne uhlie/ lieky na črevné problémy

 

Tu asi len stačí pripomenúť, aké nepríjemné je zažívať tráviace problémy na cestách. Či už v hoteli, alebo dokonca v lietadle, všade príde vhod rýchla medicína, ktorá vám uľaví a ochráni vás pred akútnym hľadaním toalety.

 

Pás na batožinu

 

To čo sa deje s kuframi na letiskách už dávno vieme a rozhodne by sme to nenazvali prechádzkou ružovou záhradou. Preto príde vhod zbaliť si so sebou pás na batožinu. Pomocou neho stiahnete kufor a nebudete rozmýšľať, kto si jeho obsah nedobrovoľne pozrel.

 

Okuliare/ recept

 

Nosíte dioptrické okuliare? Potom by ste na cestách mali mať so sebou vždy náhradný pár, alebo aspoň predpis, podľa ktorého získate nové. Hlavne ak poriadne nevidíte a okuliare potrebujete aj na najjednoduchšie činnosti. Podobne to platí aj pri liekoch, ktoré musíte pravidelne užívať. Stratená batožina, či krádež by mohli dovolenku riadne skomplikovať.

 

Zatvárací špendlík

 

Stará, dobrá a účinná. Keď máte so sebou "zicherku", máte o polovicu problémov menej. Je to dokonalý nástroj, ktorý vám pomôže vo viacerých situáciách.

 

Púzdro na doklady

 

Skladovať všetky doklady na jednom mieste má svoje negatíva, ale aj pozitíva. Pokiaľ vám neukradnú celú dokladovku, tak rozhodne prevyšujú jej pozitíva. Môžete do nej uložiť všetky potrebné dokumenty, peniaze, potvrdenia, poistenia, a tak budete mať prehľad, kde čo je. Hľadanie bude rýchlejšie a vy budete mať všetko potrebné vždy so sebou.

 

Zdroj/autor: travelandleisure.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa