Výbušné Taliansko: Na cestách za talianskymi sopkami

2015-10-06 08:00:00 |   |    | 

Ak ste si Taliansko obzreli už z každého kúta a návšteva historických pamiatok vás už vôbec neláka, skúste jesennú dovolenku trochu inak. Letenky zoženiete za lepšie ceny a aj ľudí bude všade menej. V príjemnom počasí sa vám potom bude aj lepšie chodiť, keďže sa pred vami budú týčiť majestátne vrcholy sopiek. Spoznajte tri temperamentné Talianky a zažite skvelý výlet.



 

Etna

V ponuke viacerých cestovných kancelárií nájdete aj návštevu sopky v Taliansku. Turisticky najvyhľadávanejšou je Etna. Je stále činná a nachádza sa vo východnej časti ostrova Sicília. Miestni  obyvatelia ju nazývajú Muncibeddu, po taliansky Mongibello, čo v preklade znamená krásna hora.

Dobrodružný nemusí byť len výstup na Etnu, ale aj samotné cestovanie na Sicíliu. Pre Talianov a Sicílčanov tobôž je presný čas odchodu neznámy pojem, a tak sa môže stať, že vyrazíte trajektom aj s polhodinovým meškaním. Vynahradia vám to však svojou pohostinnosťou, temperamentným humorom a ochotou pomôcť človeku v každej situácií.

Nenechajte si preto újsť príležitosť vychutnať si nezameniteľné sicílske víno, či hrozno. Sopečné pôdy robia z neho to, čo nemôžete nájsť nikde inde na svete. Na najmohutnejšiu sopku Európy s nadmorskou výškou 3329 metrov nad morom sa môžete dostať lanovkou, ktorá premáva do 1/3 sopečnej hory. Ostatné 2/3 prekonáte buď po vlastných s miestnym sprievodcom, alebo za pomoci terénneho auta, ale ani to vás nevyvezie až na vrchol. Celá oblasť leží v národnom parku a zaujímavosťou je, že ju vidieť aj z Mesiaca.

 

Vezuv

Nemenej známym a vyhľadávaným vulkánom je Vezuv, nachádzajúci sa v juhozápadnej časti Apeninského polostrova. Preslávilo ho najmä antické mesto Pompeje, ktoré sopka pri svojom výbuchu v roku 79 zavalila popolom. Dnes patrí medzi najzaujímavejšie turistické atrakcie Stredomoria aj vďaka blízkosti Neapolského zálivu.

Spomínaný výbuch sopky spôsobil smrť viac ako dvetisíc ľudí a dodnes mesto Pompeje dokumentuje život v antickom období. Preto ho navštevuje veľa historikov, ale aj obyčajných turistov. Niektorí z nich si však pamiatku zapísanú do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, vážia len málo. Veľa z nich si chce domov doniesť suvenír, a preto si odnášajú kúsky muriva z rôznych častí tohto mesta.

Napriek tomu sa vulkanický popol, sopečné kamene a vrstva lávy postarali o dokonalé zakonzervovanie unikátnych historických pamiatok. Vedúcim archeológom bol G. Fiorelli, vďaka nemu je sprístupnená približne jedna tretina historického mesta. Za jeho zakladateľov sa považujú Oskovia, neskôr ho formovali Etruskovia, Samniti a Rimania. Samotným objaviteľom bol D. Fotana, ktorý Pompeje objavil len čírou náhodou....

 

 

Stromboli

Na Liparských ostrovoch sa neocitnete len tak, nachádza sa tu totiž vulkán Stromboli. Dosahuje výšku 930 metrov, a ak by sme ho merali od morského dna dosahuje výšku až 3000 metrov. Sopka má tri krátery a patrí medzi najaktívnejšie vulkány na svete, preto je pod neustálym dohľadom.

Približne každých 10 až 15 minút prebiehajú menšie erupcie a vyhadzujú lávové kamene a iný vulkanický materiál. Ostrov na ktorom vulkán leží môžete navštíviť loďou z Milazza, Messiny (Sicília), Neapola (Kampánia) a z Tropei (Kalábria). Na ostrove nie je žiadna automobilová doprava, jediným dopravným prostriedkom sú elektrické skútre, motorizované trojkolky a samozrejme somáre.

Ak sme vás inšpirovali k zaujímavej a netradičnej neskorej, prípadne budúcoročnej dovolenke pripojíme k nej aj pár rád. Pri návšteve Talianska si nezabudnite pozrieť miestnu svadbu, bude to pre vás celoživotný zážitok. Taliani sú totiž známi svojim temperamentom a ten na svadbe priam graduje. Nebojte sa ochutnať nové chute, možno pri tom objavíte niečo nové, čo sa stane pevnou súčasťou vášho domova.

 

Autor: © Zoznam/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa