Unikát pri Liptovskej Mare: Drevený kruhový labyrint je možno najväčší na svete

2020-10-21 08:01:00 |   |    | 

Liptov sa môže pochváliť ďalšou unikátnou atrakciou. Na brehu Liptovskej Mary stojí obrovský drevený labyrint, ktorý slúžil ako filmová kulisa v seriáli japonsko-americkej produkcie. Vďaka svojim úctyhodným rozmerom ašpiruje na zápis do Guinessovej knihy rekordov.



 

Prvý labyrint na svete vznikol podľa legendy na objednávku krétskeho kráľa Minóa. Pôvodne mal podobu domu s množstvom spletitých chodieb a schodísk, ktoré mali zadržať nevlastného syna panovníkovej manželky - strašného Minótaura s telom človeka a hlavou býka.

Na náročnú prácu sa podujal šikovný aténsky remeselník Daidalos, ktorý postavil pri paláci Knóssos tak zložité kamenné bludisko, že z neho vraj nikdy nik nenašiel cestu von. Zaslúženej odmeny sa však nedočkal - kráľ Daidala z obavy o prezradenie tajomstva labyrintu zavrel vo veži. Z nej sa napokon dostal aj so synom Ikarom pomocou krídel z vtáčích pier, no to je už úplne iný príbeh.

V liptovskom drevenom labyrinte na návštevníkov žiadne monštrum nečaká, dostať sa z neho von však aj tak nebude jednoduché. Rozprestiera sa totiž na ploche 3000 metrov štvorcových, jeho priemer je 56 metrov a najkratšia zo šiestich ciest meria 300 metrov.

Tí najšikovnejší ju vraj zvládnu za desať minút, priemerne však cesta von trvá takmer pol hodinku. Podľa majiteľov sa však občas stane aj to, že sa niekto v labyrinte úplne stratí. Preto sa musí každý návštevník evidovať na turnikete a ak do dvoch hodín nevyjde von, systém upozorní zamestnancov, ktorí ho vyhľadajú.

Ani pre personál to však nie je jednoduché, steny labyrintu sú totiž vysoké a nič cez ne nevidno. Akousi pomôckou je im azda len centrálna dvojposchodová veža, z ktorej sa dá bludisko vidieť zhora. Návštevníkom síce s hľadaním správnej cesty až tak veľmi nepomôže, je z nej však nádherný výhľad na Liptovskú Maru aj masív Vysokých Tatier.

Neskôr by mali v bludisku pribudnúť aj ďalšie prvky – slepé miesta by mali napríklad doplniť sochy zvierat z kovového odpadu, ktoré návštevníkom ponúknu zaujímavé indície. Ani veľkosť labyrintu ešte nie je definitívna. Liptáci ho v budúcej sezóne plánujú zväčšiť o ďalšie tri okruhy a 1200 metrov štvorcových.

Už teraz pritom toto bludisko nemá konkurenciu. Do Knihy slovenských rekordov ho ako najväčší labyrint z dreva zapísali už v auguste, na vyjadrenie zástupcov Guinessovej knihy sa ešte čaká. „Liptovské bludisko je unikátne svojou veľkosťou nielen na Slovensku, ale zrejme aj v Európe, a preto informácia o ňom poputuje aj do svetoznámej knihy rekordov. Pátrali sme po niečom takom, no ide o ojedinelý labyrint, a tak je šanca získať prívlastok ´svetový´“, potvrdil nám komisár rekordov Igor Svítok.

Drevený labyrint je súčasťou zábavného parku Liptoventure, ktorý sa nachádza na brehu Liptovskej Mary asi kilometer od Tatralandie a necelé štyri kilometre od centra Liptovského Mikuláša. Na ploche 50 000 m² okrem bludiska láka milovníkov adrenalínu aj povozenie na monster trucku, najväčšia nafukovacia prekážková dráha na Slovensku a off-road buggy vozidlá, s ktorými sa dá jazdiť na štyroch tratiach s rôznou obtiažnosťou.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Liptoventure

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa