Dovolenka na Slovensku takmer ako pri mori: Liptovská Mara a okolie

2020-06-10 00:00:00 |   |    | 

Zdá sa, že na dovolenku pri mori budeme mať tento rok len obmedzené možnosti. Napriek tomu sa nemusíte obávať, pretože na Slovensku máme viacero vodných plôch, ktoré vám aspoň čiastočne nahradia oddych na pláži. Naše nádrže či prírodné jazerá majú navyše v okolí množstvo tipov na zaujímavé výlety a vyplnenie voľného času. Postupne vám teda predstavíme slovenské možnosti na letnú dovolenku pri vode a dnes začneme obľúbenou Liptovskou Marou.



 

13 obcí, ktoré nám dali Liptovské more

Vodná priehrada Liptovská Mara je najväčšou vodnou plochou na Slovensku, preto získala milú prezývku „Liptovské more“. Vznikla v období medzi rokmi 1969 a 1975. Pôvodne bola na tomto mieste osídlená oblasť, v ktorej sa nachádzalo trinásť dedín. No keďže na inom mieste nebola takáto vhodná plocha, rozhodli sa všetkých obyvateľov presťahovať do inej časti krajiny. Niektoré stavby v týchto dedinách boli veľmi vzácne, preto ich presunuli do skanzenu v Pribyline. Z trinástich obcí sa nakoniec podarilo aspoň čiastočne zachrániť Liptovský Trnovec, ktorý je medzi turistami populárny aj v súčasnosti, pretože tam nájdete malú pláž. Jedna z obcí sa volala Liptovská Mara, preto sa na jej pamiatku rozhodli takto pomenovať aj novú nádrž.

 

Štýlové kempingy v okolí

Najkrajšie bývanie budete mať pochopiteľne priamo pri priehrade. Počas krásnych slnečných dní sa budete cítiť skutočne ako pri mori. V tejto časti sa nachádza pár menších penziónov a možností na ubytovanie v súkromí. Domáci podnikatelia pochopili, že musia pripraviť ponuku aj pre bežných ľudí, ktorí nevyhľadávajú luxusné hotely. Vďaka tomu vznikli pri Liptovskej Mare dva štýlové kempingy s mobilnými domami. Tie majú podobu moderných letných chatiek, takže za dobrú sumu získate veľmi príjemné bývanie priamo pri vode. Využiť môžete aj vlastné možnosti ubytovania v karavane alebo v stanoch. K dispozícii je tiež menšia chatová oblasť. Náročnejší cestovatelia sa môžu ubytovať v luxusných apartmánových domoch, ktoré stoja priamo pri brehoch priehrady. Myslite na včasnú rezerváciu, pretože táto oblasť je veľmi obľúbená.

 

Plávanie, ale aj rybárčenie

Najlepšia pláž na Liptovskej Mare sa nachádza v Liptovskom Trnovci. Stačí si nájsť pekné miesto na blízkych trávnikoch a môžete tam oddychovať celý deň. V týchto miestach sa sústreďuje aj veľká časť vodných aktivít. Okrem plávania si môžete prenajať skúter, vodný bicykel, ale aj čln, s ktorým si pozriete celé okolie. Ak radšej oceníte pokojnejšiu oblasť, kde budete sami, zájdite mimo týchto väčších stredísk. Z viacerých častí je do priehrady veľmi dobrý prístup, takže si len stačí nájsť to svoje vhodné miesto. Pokiaľ chcete so sebou vziať psa, ten nemôže ísť do oficiálnych častí a mali by ste si nájsť len takéto odľahlejšie lokality, kde ste mimo ostatných dovolenkárov. Okrem vodných radovánok ponúka Liptovská Mara niekoľko možností aj pre rybárov. Tí si často prenajímajú člny a chodia loviť priamo uprostred priehrady, kde majú najlepšie podmienky.

 

Vyhliadkové plavby po Liptovskej Mare

Z Liptovského Trnovca organizujú počas hlavnej sezóny aj pravidelné plavby po Liptovskej Mare. Tie trvajú jednu hodinu a vedú vedú popri archeoskanzene a väčšej časti pobrežia až na druhú stranu k Dechtárom. Výletná loď jazdí od 10:00 do 16:15 približne jedenkrát za hodinu. Cena lístka pre dospelú osobu je 10 eur, pre deti do 12 rokov 7 eur. Objednať si môžete aj súkromnú plavbu s kapitánom, ktorú môže absolvovať maximálne 12 ľudí. Cena prenájmu je od 89 eur za klasickú vyhliadkovú trasu až po 179 eur za výlet s malým občerstvením a šampanským.

 

Cyklotrasa okolo priehrady

Na dovolenku na Liptove si pokojne vezmite so sebou aj bicykle. Od priehrady vedú tri cyklistické trasy. Jedna prechádza cez Prosiecku dolinu a začína sa v Liptovskej Sielnici. Druhou sa dostanete do Lúčok, kde si môžete pozrieť známy vodopád a odtiaľ môžete ísť ďalej až do Osádky. Najobľúbenejšia trasa vedie okolo Liptovskej Mary. Tento okruh má 37 kilometrov, cesta je pohodlná a terén nenáročný, takže sa tam môžete vybrať aj s menšími deťmi. Jednoducho sa  dostanete k niektorým atrakciám, ale aj do Tatralandie.

 

Zaujímavosti v regióne

Archeoskanzen Havránok – v minulosti v oblasti Liptovskej Mary ležala jedna z prvých osád, v ktorej žili Kelti. Archeoskanzen je reprodukciou vtedajšieho spôsobu stavania obydlí a života našich predkov.

Kontaktná ZOO – veľkej obľube sa teší ZOO, ktorá je situovaná pri vodnom parku. Ide o jedinú atrakciu tohto druhu na Slovensku, v ktorej sa dostanete priamo k zvieratám. Tie môžete kŕmiť aj pohladkať.

Vodopád Lúčky – približne pol hodinu od Liptovskej Mary sa nachádzajú známe liečivé kúpele, ktorým dominuje travertínový vodopád s malým jazierkom.

Kvačianska dolina – veľmi príjemnú prechádzku pre celé rodiny si užijete v Kvačianskej doline. Turistický chodník pri starobylých vodných mlynoch pokračuje ďalej do adrenalínovejšej časti, kde si môžete vyskúšať aj zdolávanie niektorých úsekov pomocou rebríka.

Tatralandia a Bešeňová – ak sa vám už nechce plávať v prírode a radšej by ste si spolu s deťmi užili zaujímavé vodné atrakcie, vyberte sa do blízkych vodných parkov. Tatralandia je známa vďaka množstvu tobogánov, v Bešeňovej zas ponúkajú liečivé termálne pramene.

Liptovský Mikuláš – nudiť sa nebudete ani v centre Liptovského Mikuláša. Deti istotne poteší galéria optických ilúzií Ilusia. Veľmi zaujímavá prehliadka s interaktívnymi prvkami a vyhliadkou na Tatry vás čaká v múzeu jaskyniarstva SMOPAJ. V meste sa nachádza aj Múzeum Janka Kráľa s mučiarňou, kde väznili Jánošíka a obzrieť si môžete tiež známu galériu.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa