Liptovský Mikuláš

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Liptovský Mikuláš



Archeologické výskumy Liptova potvrdili osídlenie tohto územia už od doby kamennej. Trvalé osídlenie tohto územia je však spojené až s príchodom slovanských kmeňov v 9. storočí nášho letopočtu. Prvú písomnú zmienku o Liptovskom Mikuláši nachádzame v listine uhorského kráľa Ladislava IV. z roku 1286. V roku 1360 získal právo trhu (1360) a definitívne sa začal rozvíjať ako stredoveké mestečko. Jeho hospodársky a urbanistický rozmach v nasledujúcich desaťročiach podporila i ďalšia výsada – právo výročných trhov (jarmokov), ktorú mu v roku 1424 udelil kráľ Žigmund.

Rýchlo napredujúce mestečko postupne dorástlo do podoby administratívneho sídla Liptovskej stolice. Stoličné zasadania sa v Svätom Mikuláši pravidelne konali už od polovice 17. storočia, svoje stále sídlo tu však stolica mala až od roku 1712, keď bol pre tieto účely zakúpený jeden z meštianskych domov na mikulášskom námestí, neskôr známy ako prvý stoličný dom. Pravdepodobne v týchto priestoroch bol 16. a 17. marca 1713 súdený zbojnícky kapitán Juraj Jánošík.

V prvej polovici 19. storočia sa Mikuláš vďaka evanjelickej inteligencii stáva významným centrom slovenského kultúrneho a národného života. Bola otvorená prvá verejná knižnica na Slovensku (1829) a Divadlo slovanské svätomikulášske, ktoré položilo základy slovenského ochotníckeho divadelníctva. V roku 1844 v Liptovskom Mikuláši založili prvý celonárodný kultúrno-osvetový spolok Tatrín, ktorý zohral významnú úlohu v procese formovania štúrovskej slovenčiny i pri jej rozširovaní medzi pospolitý ľud. Na tatrínskej pôde boli v máji 1848 sformulované Žiadosti slovenského národa – prvý politický program Slovákov.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Liptovskom Mikuláši

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Liptovskom Mikuláši online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Kostol sv. Mikuláša - stojí na mieste staršieho románskeho kostolíka z 11. – 12. storočia, ktorý pri výstavbe jednoloďového kostola v rokoch 1280 – 1300 prevzal úlohu sakristie a je najstaršou časťou súčasného chrámu. V polovici 15. storočia bol kostol rozšírený a zaklenutý, veža bola nadstavaná a  upravená v  neskorogotickom slohu.

Synagóga - bola postavená v rokoch 1842 – 1846 ako jednopodlažná klasicistická stavba s rovným trámovým stropom a strohým interiérom. Súčasnú podobu získala po rekonštrukcii v roku 1906, no pôvodná stavba tvorí podstatnú časť dnešnej synagógy – jej vonkajší plášť. Interiéru dominuje bohatá modro-zlatá štuková výzdoba.

Evanjelický kostol - jednoduchá klasicistická stavba, postavená v rokoch v rokoch 1783-85. Počas obnovy po ničivom požiari (2. pol. 19. stor.) steny kostola nadmurovali a k jeho južnej stene pristavali mohutnú vežu s dôstojným vstupom do chrámu.

Pongrácovská kúria - druhá najstaršia stavba v meste. Patrila miestnym zemanom Pongrácovcom, ktorí ju v polovici 15. storočia spolu so susedným kostolom sv. Mikuláša nechali opevniť. Časť severného múru opevnenia sa vo dvore kúrie zachovala dodnes. Je ´možné, že tu v marci roku 1713 prebiehal súd s Jurom Jánošíkom.

Prvý stoličný dom - baroková budova, ktorá patrí medzi najvýraznejšie mikulášske domy. Je charakteristická mohutnou trojitou arkádou, ktorou vystupuje z radu ostatných domov na západnej strane hlavného námestia. Svoju súčasnú podobu získala prestavbou pôvodne renesančného meštianskeho domu, ktorý v roku 1712 odkúpila Liptovská stolica.

Straussovský dom - pochádza z obdobia renesancie, najneskoršie z druhej polovice 17. storočia.

Jezuitský kláštor - výrazná klasicistická budova, postavená v rokoch 1757 - 1764

Fontána Metamorfózy - je najfotografovanejším miestom pešej zóny. V tmavej žule sú zvečnené mená slávnych rodákov. Čestné miesto náleží vynálezcovi, profesorovi, zakladateľovi teórie parných a plynových turbín Aurelovi Stodolovi, ktorého mal vo veľkej úcte sám Albert Einstein.

Župný dom - najrozľahlejšia budova uprostred námestia, kedysi aj stoličný súd a väzenie. Postavená bola v rokoch 1778 - 1793 ako nové sídlo Liptovskej stolice, dnešnú podobu získala prestavbou v roku 1907. Schodisko presvetľujú vitrážové okná podľa návrhu Ester Šimerovej-Martinčekovej.

Čierny orol - niekdajší zájazdový hostinec, v 19. storočí rozšírený o divadelné javisko, ktorý sa stal strediskom spoločenského a kultúrneho života v meste a svedkom viacerých historických okamihov slovenských dejín.

Gymnázium M. M. Hodžu - secesná budova patriaca k najvýraznejším stavbám v meste. Postavili ju v rokoch 1914 – 1916.

Kaštieľ Vranovo v Palúdzke - počiatky siahajú do obdobia okolo roku 1500, neskôr ho prestavali do renesančnej podoby. V zime roku 1713 v ňom bol väznený legendárny zbojnícky kapitán a ľudový hrdina Juraj Jánošík.

Kostol sv. Petra z Alkantary v Okoličnom - gotická stavba z 2. polovice 15. storočia, najkrajšia a najcennejšia staviteľská pamiatka v Liptove.

Socha Naša Matka - z roku 1896 je evidovaná v  parížskom Louvir ako jedna z najdokonalejších sôch na svete. Autorom je Alojz Štróbl, rodák z Liptova a popredná osobnosť uhorského sochárstva. Socha zobrazuje Štróblovu matku tak, ako si ju umelec zapamätal, keď v kresle s bibliou v lone sedávala pri dome v neďalekej Kráľovej Lehote. Sochu nájdete pri vstupe do Liptovskej galérie P. M. Bohúňa.

Demänovská jaskyňa – najnavštevovanejšia jaskyňa na Slovensku s nádhernou sintrovou výzdobou.

 

VOĽNÝ ČAS

Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa - tretia najstaršia galéria na Slovensku  sídli v budove z konca 18. storočia, ktorá bola postavená pre potreby evanjelického školstva. Obsahuje 5000 umeleckých diel z 15. až 20. storočia nielen z Liptova.

Múzeum Janka Kráľa - v historických priestoroch Prvého stoličného domu približuje vyše sedemstoročný príbeh Liptovského Mikuláša. K najobľúbenejším častiam patrí Jánošíkova mučiareň. Historické mučiace nástroje v temnom podzemí múzea približujú metódy, akými bol vedený súd s Jánošíkom.  Prezrite si dereš, škripec, španielsku čižmu aj zápisnice o jeho dobrovoľnom i trpnom vypočúvaní. 

Galéria Kolomana Sokola - sídli historickej Pongrácovskej kúrii a približuje jedného z našich najvýznamnejších maliarov. Základom stálej expozície sa stalo 48 špičkových diel, ktoré umelec venoval svojej rodnej krajine. Súbor grafík a kresieb dopĺňa Sokolova biografia, osobné predmety a snímky renomovaného slovenského fotografa Tibora Huszára, ktoré vznikli počas jeho návštevy u majstra Sokola v Spojených štátoch amerických.

SMOPAJ - Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva sídli v centra mesta v bývalých priestoroch jezuitského kláštora. Celá výstava je rozdelená do troch poschodí. Najvhodnejšie je začať prehliadku v miestnosti venovanej jaskyniarstvu a potom postupne prejsť cez jednotlivé sekcie až k poslednej časti venovanej turizmu.

ILUSIA - galéria optických ilúzií ponúka 20 atrakcií pre deti i dospelých, ktoré sú rozdelené do troch hlavných kategórií. Prvá využíva triky so zrkadlami. Trick art spočíva v obrázkoch, ktoré sú nakreslené na stene pomocou 3D technológie. Optické ilúzie zas ponúkajú naruby obrátenú miestnosť, alebo si môžete podľa vopred určených vzorov vyskúšať tieňové divadlo.

Háj Nicovô - kultúrno-prírodná oddychová zóna s náučnými chodníkmi a bežeckými kyslíkovými traťami. Náučný chodník Vojenská história dokumentuje boje o Liptovský Mikuláš počas druhej svetovej vojny a vedie k pietnemu areálu s pamätníkmi a vojnovým cintorínom. Náučný chodník Príroda a krajina okolo nás je zas zameraný na ochranu a zaujímavosti prírody lokality.

Zábavný park LIPTOV - na 25 000 m2 športového areálu nájdete jazierko vhodné na rybolov, aquazorbový bazén aj dráhu na zorbing, detskú trať i trať pre dospelých pre terénne štvorkolky, detskú lanovú dráhu, lanový traverz, lezeckú stenu, strelnicu na streľbu z luku, kuše aj vzduchových zbraní, paintballové ihrisko a mini ZOO.

Areál vodného slalomu - dejisko medzinárodných podujatí i tréningov olympijských medailistov M. Martikána a E. Kaliskej a ďalších vrcholových športovcov. Pre svoj prírodný charakter aj obľúbeným miestom prechádzok. V areáli je aj Adrenalin centrum, koré ponúka rafting, paintball či adventure golf.

Zábavné centrum PARADOX - ponúka zažiť virtuálnu realitu aj tri únikové miestnosti.

Tatralandia - najväčší areál vodnej zábavy s ubytovaním v Strednej Európe. Počas letnej sezóny si na svoje prídu malí aj veľkí v 14 bazénoch s morskou, termálnou aj čírou vodou. Nudiť sa určite nebudete vďaka 26 toboganom a šmýkačkám a atrakciám. Súčasťou areálu je aj Hurrricane Factory Tatralandia - jediný veterný tunel na Slovensku a miesto, kde si môžete v presklenej letovej komore s priemerom 4,3 metrov vyskúšať, aké to je lietať a vznášať sa. V časti Surf Waves zase môžete vyskúšať surfovanie na vlnách.

ZOO Kontakt - oproti Tatralandii chová takmer 120 druhov zvierat. Nielen slovenských domácich a divých, ale aj exotických – medvede, líšky, levy, papagáje, pelikány, labute, klokany, zebry, pštrosy... S ošetrovateľmi môžete vojsť do výbehov a voliér a podľa ich inštrukcií zvieratá nakŕmiť alebo pohladiť.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Liptovská Mara - naša najväčšia vodná nádrž bola vybudovaná v rokoch 1969 až 1975. Počas leta sa môžete vyšantiť pri kúpaní, člnkovaní, surfovaní či jazde na vodných skútroch. Oddych vám ponúkne i plážové kúpalisko. Miestny polostrov Ratkovie je chráneným územím, obývajú ho rôzne druhy vtákov. Takisto tu rastú rozličné dreviny, zastrešené miestnym arborétom.

Archeologická lokalita Hrádok - leží nad múrom priehrady Liptovská Mara, približne 2 kilometre od obce Bobrovník. V areáli sa nachádzajú rekonštrukcie obytných, obranných a kultových objektov z mladšej doby železnej a staršej doby rímskej.

Kostol v Svätom Kríži - najväčšia drevená stavba strednej Európy. Kostol vysvätili v roku 1774 v dnes už zaniknutej obci Paludza, ktorú pohltili vody Liptovskej Mary. Ešte predtým vzácnu stavbu premiestnili v roku 1982 na súčasné miesto.

Múzeum liptovskej dediny v Pribyline - dokumentuje ľudovú architektúru Liptova. K najväčším klenotom patrí goticko-renesančný kaštieľ z Parížoviec a ranogotický Kostol Panny Márie z Liptovskej Mary. Zaujímavým objektom je aj jednotriedna škola s bytom učiteľa z Valaskej Dubovej a expozícia dobových úľov v ovocnom sade pri škole.

Kostolík v Ludrovej - mimoriadne vzácny ranogotický kostolík z druhej polovice 13. storočia na návrší neďaleko dolnoliptovskej obce Ludrová, opradený množstvom legiend a záhad. Podľa tej najstaršej ukrýva starobylý kostol pod oltárom templársky poklad.

Likavský hrad - čiastočne zrekonštruovaný hrad v neďalekej obci Likavka. V minulosti slúžil ako strážny bod, no napokon bol zničený a zostali po ňom iba ruiny.

Vlkolínec -  osada, ktorá sa po prvý raz spomína v roku 1376. Ako jediná obec na Slovensku nie je narušená novou výstavbou a predstavuje unikátny urbanistický celok pôvodných ľudových stavieb.

Brankovský vodopád - s výškou 55 metrov najvyšší vodopád Nízkych Tatier a zároveň tretí najvyšší na Slovensku. V roku 1980 bol vyhlásený za národnú prírodnú pamiatku.

Partizánska Ľupča - ponúka skvelú prehliadku typickej nemeckej meštianskej architektúry. Pôvodné domčeky v centre sú odkazom na časy, keď bola ešte nemeckou kolóniou. V centre sa nachádza tiež drevený mostík ponad rieku a historický kostolík.

Kúpele Lúčky - špecializujú sa na liečbu ženských a onkologických ochorení i problémov pohybového ústrojenstva a chorobám z povolania. Pacienti sa v Lúčkach liečia i na osteoporózu, choroby tráviaceho ústrojenstva a látkovej výmeny či netuberkulózne ochorenia dýchacích ciest.

Lúčanský vodopád - nájdeme v strede obce tesne pod kostolom Povýšenia sv. Kríža. Prírodná atrakcia dosahuje výšku 13 metrov a má kaskádovitý charakter. Vodný tok Teplianky (Lúčanky) tu padá do jazierka z okraja travertínovej terasy.

Kalameny - ležia približne 2 kilometre od obce Lúčky. Nájdete tam termálny prameň, v ktorom sa môžete celoročne okúpať. Vznikol vrtom v roku 2000 a voda v priľahlom jazierku má teplotu okolo 33 stupňov.

Vodný raj Bešeňová - ponúka 20 bazénov a 15 toboganov a šmýkačiek. Je vybudovaný na báze horúcich prameňov termálnych vôd, ktoré vyvierajú z hĺbky 1987 metrov s teplotou 60,5°C. Blahodarne pôsobia na pohybové a dýchacie ústrojenstvo, majú priaznivé kozmetické účinky a vďaka prvku lítium pozitívne vplývajú aj na psychiku človeka.

Bešeňovské travertíny - sa nachádzajú severozápadne nad obcou Bešeňová. Unikátne sladkovodné vápence na ploche 3,18 ha vznikli zrážaním vody, ktorá vyteká z neďalekých minerálnych prameňov.

 

INTERNET

www.mikulas.sk

https://www.visitliptov.sk/zaujimavosti/mesto-liptovsky-mikulas/

 

APLIKÁCIE

Liptovský Mikuláš – turistická aplikácia, ktorá návštevníkom, ale I domácim poskytne prehľad o dianí v meste a aktuálnych zľavách, spolu s mapami mesta pre lepšiu orientáciu;

Liptov-Nízke Tatry - takzvaný “sprievodca na dlani” po najväčšom regióne, Liptove. Aplikácia vám okrem mnohého ponúka mapy, zoznam atrakcií a reštaurácií v okolí, či napríklad prehľad aktuálnych zliav.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa