Krásy Slovenska: Brankovský vodopád

2014-06-10 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Brankovský vodopád sa nachádza približne 10 kilometrov od centra Ružomberka, v mestskej časti Biely Potok. Tento štruktúrne geologický vodopád sa nachádza v západnej časti Nízkych Tatier, v Revúckej doline.



Je najvyšším vodopádom Nízkych Tatier a tretím najvyšším na Slovensku. 55 metrov vysoký vodopád vznikol prepadom horského potoka cez vápencovú skalnú hranu. Má stabilný prítok približne 3 litre za sekundu. Vodnatosť horského toku, ktorý ho zásobuje vodou je ovplyvnený výdatnosťou zrážok v ročných obdobiach (najvyššiu výdatnosť má v jarných mesiacoch).

Povrch skalnej steny vodopádu je mierne členitý, sú tu vytvorené menšie plošinky /tzv. police/ a kaskády. V roku 1980 bol vodopád vyhlásený za národnú prírodnú pamiatku.

Ak budete cestovať cez Ružomberok napríklad na Donovaly, určite si pozrite tento „prírodný skvost.“ Hľadajte ho približne 10 kilometrov za Ružomberkom v smere na Donovaly, približne trojkilometrový chodník k vodopádu nájdete na ľavej strane. Cesta k vodopádu je na začiatku príjemná rovinatá, neskôr prechádza do stúpajúceho terénnu. Ale nepredstavuje náročný terén. Túru k vodopádu zvládne aj menej zdatný turista, ale aj rodina s deťmi.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa