Jaskyňa Aksamitka

2010-10-09 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ panoráma - Jaskyňa Aksamitka sa nachádza v okrese Stará Ľubovňa, v katastrálnom území obce Haligovce.



Národná prírodná rezervácia Haligovské skaly bola vyhlásená v roku 1967 na ploche 80,80 hektárov.

Impozantné vápencové bradlo so sivými skalnými stenami a vežami vystupuje viac ako 300 metrov nad potok Lipník. Povrchové krasové formy sú nevýrazné, avšak o to zaujímavejší je podzemný kras.

Vchod do jaskyne Aksamitka je situovaný na južnom svahu Haligovských skál v nadmorskej výške 756 metrov. Ide o jaskyňu zlomovo-koróznu, horizontálnu inaktívnu jaskyňu s dĺžkou jaskynných priestorov 335 metrov. Hlavná chodba je 225 metrov dlhá a vertikálne rozpätie dosahuje 18 metrov.

Jaskyňa je vytvorená v tmavosivých triasových vápencoch vodnou eróziou a koróziou vôd atmosférického pôvodu po tektonických puklinách smeru SZ-JV a JZ-SV a po medzivrstevných plochách.

Na vzniku jaskyne sa tiež spolupodieľalo zvetrávanie a rútenie uvoľnených častí horninového materiálu. Jaskynná výplň rôznych tvarov a veľkostí, bielej, hnedej, sivej až tmavosivej farby, je v súčasnosti značne zdevastovaná. Teplota sa pohybuje v rozmedzí 7 až 8 °C.

V jaskyni na povrchu jej dna sa už v roku 1874 našiel hrot zo sobieho parohu a zvyšky čepeľovej industrie. Vek hrotu bol zaradený do obdobia paleolitu, do mladej fázy staršej doby kamennej.

Tieto artefakty tu zanechali s najväčšou pravdepodobnosťou magdalénienski lovci na sklonku pleistocénu, takže zadné priestory jaskyne aj s ohľadom na jej pomerne neveľký vchod sa už nemohli zasedimentovať. Nález rozlomeného hrotu je zatiaľ najstarším dôkazom o osídlení Zamaguria.

V jaskyni sa zistilo zimovanie ôsmich druhov netopierov. Dominantný je podkovár malý (Rhinolophus hipposideros). Menej početný je netopier obyčajný (Myotis myotis) a vzácny lietavec sťahovavý  (Miniopterus schreibersii).

Na stenách jaskyne možno pozorovať troglofilné pavúky Meta menardi a Metellina merianae. Z paleontologického hľadiska je jaskyňa známa nálezmi kostrových pozostatkov jaskynných medveďov Ursus spelaeus.

 

  • Zaujímavosti v okolí: splav Dunajca na pltiach, hory v Poľsku - Tri Koruny, Sokolica (hraničný priechod pre peších je v prielome Dunajca pri Lesnici), hrebeň Malých Pienin s Vysokými skalkami (1 050 metrov), hrebeň Spišskej Magury, Jarabinský prielom, púťové miesto Litmanová.
  • Kvôli ochrane okolia a interiéru samotnej jaskyne je prístupový turistický chodník k jaskyni zrušený.


 

Názov jaskyne Aksamitka sa viaže k udalostiam, ktoré sa odohrali v polovici 15. storočia, keď sa na jar v roku 1433 pri Dunajci neďaleko Czorsztyna začali zhromažďovať husitské vojská, aby z opevneného tábora podnikli bojové výpady do okolia. Legendárny bratrícky veliteľ Peter Aksamit odoprel poslušnosť Jánovi Jiskrovi a so svojimi vojakmi sa pustil do lúpenia a rabovania po Spiši i susedných stoliciach. Podľa povesti sa na sklonku života rozhodol kajať zo svojich hriechov. Sadol si do jaskyne v Haligovských skalách a začal plakať. Každá slza z Aksamitovho oka sa premenila na kvapeľ. Odvtedy má táto jaskyňa kvapľovú výzdobu i meno Aksamitka...


 

Mestské informačné centrum Stará Ľubovňa
Námestie sv. Mikuláša 12
Stará Ľubovňa
Tel.: 052/43 217 13
E-mail:
ic@staralubovna.sk
Web: www.marmon.sk

 

Zdroj/autor: ssj, staralubovna, korzar, drom

PANORÁMA Obec Haligovce

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa