JASKYNE Jaskyňa Domica

2010-04-15 13:00:00 |   |    | 

Domica je najznámejšou a najdlhšou jaskyňou Národného parku Slovenský kras. Okrem významných geomorfologických hodnôt pozornosť púta najmä vzácnymi archeologickými nálezmi, bohatým výskytom sintrových štítov a bubnov, ako aj početným druhovým zastúpením netopierov. V rámci jaskýň Slovenského a Aggtelekského krasu je zaradená do svetového prírodného dedičstva.



Názov: Jaskyňa Domica

Zadelenie: Národná prírodná pamiatka, Jaskyne svetového dedičstva, Ramsarské mokrade
Katastrálne územie: Kečovo
Okres: Rožňava
Geomorfologická jednotka: Slovenský kras
Dĺžka: 5 368 metrov
Hĺbka: 12 metrov

 

Poloha jaskyne

Nachádza sa na juhozápadnom okraji Silickej planiny v Národnom parku Slovenský kras, v blízkosti štátnych hraníc s Maďarskou republikou a asi 10 kilometrov od Plešivca (obec medzi Rožňavou a Tornaľou).

Ako sa tam dostať

Vchod do Domice je na južnom úpätí rovnomenného kopca v nadmorskej výške 339 metrov. Parkovisko je bezprostredne pred vstupným areálom. Pri areáli sa nachádza náučný chodník, vnútri je nainštalovaná náučná expozícia.

Najbližšia zastávka verejnej dopravy

Kečovo, Domica (autobus)

Prístup autom k jaskyni

Z Rožňavy cez Plešivec smer Domica – 25 kilometrov; Z Tornale cez Plešivec smer Domica – 25 kilometrov

Krátky okruh prehliadky má dĺžku 780 metrov, dlhý okruh s plavbou má dĺžku 1 560 metrov, z toho plavba je 90 až 150 metrov. Prevýšenie je zanedbateľné, 3 až 7 metrov. Dĺžka trvania prehliadky krátkeho okruhu je asi 45 minút, pri okruhu s plavbou je to približne 85 minút. Teplota v jaskyni je od 10,2 do 11,4 °C.

Jaskyňa Domica spolu s maďarskou jaskyňou Baradla vytvárajú unikátny jaskynný komplex, ktorý sa nachádza na území dvoch štátov – Slovenskej a Maďarskej republiky.

Na prehliadkovej trase, ktorej súčasťou v prípade veľkého okruhu je aj atraktívna plavba po podzemnej riečke Styx, môžu návštevníci obdivovať nespočetné množstvo sintrových útvarov, z ktorých zrejme najviac vynikajú Rímske kúpele v Majkovom dóme.

Okrem toho je jaskyňa aj významným archeologickým náleziskom, pretože v nej žil praveký človek pred 5-6 tisíc rokmi v mladšej dobe kamennej - neolite. Pri vykopávkach boli nájdené rôzne kamenné a kostené predmety, ktorých časť možno vidieť vo vstupnej hale.

 

Aktuálne: Plavba v jaskyni Domica obnovená

Plavba v jaskyni Domica je vďaka priaznivým podmienkam opäť v prevádzke. Od apríla 2010 si tak môžete vychutnať prehliadku jaskyne člnkovaním. Plavba po riečke Styx nie je v pravidelnou akciou. Záleží od počasia a najmä od množstva roztápajúceho sa snehu, či bude v riečke dostatok vody na člnkovanie alebo nie. Stav, kedy je v jaskyni dostatočné množstvo vody však netrvá dlho, obyčajne sú to dva mesiace. Plavba zaberá z prehliadky asi 10 až 15 minút a patrí medzi najväčšie atrakcie jaskyne Domica, ktorá priťahuje návštevníkov.

 

 

 

 

 

Jaskyňa Domica
049 55 Dlhá Ves
Tel.: +421/ (0)58/ 788 20 10
E-mail:
domica@ssj.sk

 

Zdroj/autor: ssj, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa