JASKYNE Krásnohorská jaskyňa

2010-04-14 13:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Krásnohorská jaskyňa sa nachádza na severnom úpätí Silickej planiny v Národnom parku Slovenský kras, pri okraji Rožňavskej kotliny, neďaleko obce Krásnohorská Dlhá Lúka.



Do jaskyne sa vchádza vyrazenou štôlňou, ktorej povrchový otvor je pri vyvieračke Buzgó ležiacej v nadmorskej výške 316 metrov.

 

Prístup k jaskyni

Návštevníci sa stretávajú s vodcami v areáli penziónu Jozefína v Krásnohorskej Dlhej Lúke, kde je sklad materiálu vodcovskej služby. Po vystrojení sa pešo presunú ku vchodu do jaskyne.

Vchod do jaskyne sa nachádza asi 800 metrov od penziónu Jozefína. K jaskyni vedie náučný chodník, ktorý začína na križovatke v obci a končí sa v informačnom altánku pri jaskyni. Náučný chodník je zameraný na jaskyne Slovenského krasu ako súčasti svetového prírodného dedičstva.

Krásnohorská jaskyňa je unikátnym výtvorom prírody zapísaným v Zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO (Jaskyne Slovenského a Aggtelekského krasu).

Trasa vedie ku Kvapľu rožňavských jaskyniarov, čo je gigantický stĺp vysoký 32,6 metrov. Je to monumentálny výtvor prírody, ktorý nemá v jaskyniach mierneho klimatického pásma obdobu.

Prehliadkový okruh je sprístupnený pomocou drevených lavičiek, ktorými sa prechádza podzemný tok tečúci celou hlavnou časťou jaskyne. Ďalej návštevníci prekonajú pomocou lanových traverzov dve podzemné jazerá. Pohyb po lanách nie je ťažký, je však nevšedným zážitkom.

 

Ako sa pripraviť na prehliadku

Deti mladšie ako 15 rokov musia prísť v sprievode rodičov. Deti do 8 rokov majú vstup len výnimočne a iba vtedy, ak je na každé takéto dieťa k dispozícii jeden sprievodca. Nutná je samozrejme prítomnosť rodiča. Staršie deti prehliadku jaskyne zvládajú väčšinou bez problémov. Bezpečný pohyb po pomerne členitej trase v jaskyni si vyžaduje pevnú obuv. Preto je najlepšie prísť vo vibramách. Ale ak návštevník nemá možnosť priniesť si pevnú obuv, za poplatok požičiavajú vhodné čižmy.

Speleologická vodcovská služba sídli v Krásnohorskej Dlhej Lúke v areáli penziónu Jozefina, kde je sklad vodcovskej služby a návštevníci tu dostanú kompletnú jaskyniarsku výstroj. K penziónu vedie odbočka zo štátnej cesty v Krásnohorskej Dlhej lúke.

 

Krásnohorská Jaskyňa je otvorená celoročne okrem marca. Sezóna trvá od 15. 6. do 15. 9. V sezóne sa uskutočňujú pravidelné vstupy do jaskyne 3 vstupy po maximálne 10 osôb na jeden vstup. Mimo sezóny je potrebné vstup do jaskyne predom dohodnúť telefonicky alebo e-mailom. Vzhľadom na obmedzený počet návštevníkov na jeden vstup, je lepšie aj v sezóne si návštevu jaskyne dopredu rezervovať.

 


 

Kontakt
RNDr. Jaroslav Stankovič
Edelényska 10
048 01 Rožňava
Tel.: 058/7343426, 0905 412 048
E-mail:
stankov@ke.psg.sk
Zoltán Jerg
Tel.: 0908 635 274

 


Zdroj/autor: ssj, krasnohorskajaskyna, drom

VIDEO Krásnohorská jaskyňa


 



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ssj/Jaroslav Stankovič

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa