Natron - africké jazero smrti. Alebo?

2013-10-27 12:00:00 |   |    | 

TANZÁNIA - Keď svet pred pár dňami obleteli snímky „skamenenej divočiny“ v okolí afrického jazera Natron z dielne fotografa Nicka Brandta, vypukla hotová senzácia. Aká je však pravda o vtákoch, ktoré vraj po kontakte so zásaditou vodou jazera skamenejú?



V severnej Tanzánii, blízko pri hraniciach s Keňou, sa nachádza jedno z najdrsnejších miest na Zemi - jazero Natron. Je ani nie tri metre hlboké, avšak jeho teplota vystupuje až k 60 °C, na brehoch zanecháva vrstvu minerálov a solí a jeho zásaditosť hraničí až s pH 10, čo znamená, že dosahuje vlastnosti čpavku.

Nie je preto prekvapením, že menšie živočíchy znášajú tunajšie životné podmienky iba ťažko - tie, ktoré im nie sú prispôsobené, uhynú. Aj preto sa jazero stalo akýmsi pohrebiskom stoviek živočíchov, ktoré prišli do kontaktu s nehostinnou vodou a neprežili. Podmienky v okolí jazera sa však postarali o to, že ich telesné schránky zostali pozoruhodným spôsobom zachované.

Na fotografiách Nicka Brandta zo série Across the Ravaged Land (Cez spustošenú krajinu) vyzerajú ich pozostatky ako dokonalé skameneliny, ktoré vznikli, akonáhle sa zviera dotklo vody. A hoci si to po medializácii fotografií myslí väčšina sveta, nie je to vôbec tak.

Podobne ako proces starých Egypťanov, aj slanosť a zásaditosť jazera Natron mumifikovali telá zvierat, zväčša vtákov a menších cicavcov, ktoré v jeho plytčinách zahynuli, pretože ich druh nie je schopný prežiť v daných podmienkach. Naopak, existuje niekoľko špecifických druhov živočíchov, najmä rýb, ktoré sa jazeru prispôsobili a predstavuje ich prirodzené prostredie.

„Ak telo spadne kdekoľvek inde, rozloží sa veľmi rýchlo. Ak však spadne na okraj jazera, pokryje ho vrstva soli a telo zachová navždy,“ vysvetľuje ekológ David Harper z University of Leicester, ktorý kvôli vedeckým účelom jazero navštívil už štyrikrát. Keď sa malé vtáky, netopiere či hmyz, ktoré nepochádzajú z tunajšieho prostredia, rozhodnú preletieť ponad jazero a nevystačia im sily, na hladine pri brehoch namiesto odpočinku nájdu smrť. Vrstvy soli nahromadené pri pobreží potom obalia ich telesnú schránku a telo je neskôr vyplavené na breh.

Ako to, že zvieratá na Brantdových záberoch vyzerajú, akoby „skameneli“ priamo na mieste? V e-maile pre americkú spravodajskú sieť NBC fotograf priznal, že múmie našiel na brehu a do prostredia ich fakticky naaranžoval: „Nečakane som tieto stvorenia - rôzne druhy vtákov a netopierov - našiel vyplavené pozdĺž brehu jazera Natron v severnej Tanzánii. Vzal som tieto tvory tak, ako som ich našiel na pobreží, a potom som ich umiestnil do „živých“ pozícií, priniesol som ich späť k životu.“

Fotografie Nicka Brandta sú momentálne vystavené v Hasted Kraeutler Gallery v New Yorku a budú tiež publikované knižne.

 

Zdroj/autor: nbcnews.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa