Najmorbídnejšie miesta sveta

2013-04-30 13:00:00 |   |    | 

Poznáte ten pocit, keď sa vám po celom tele spraví husia koža? Na našej planéte existujú miesta, ktoré vám z nevysvetliteľných príčin môžu spôsobiť ťažkosti s dychom, paranoje alebo úzkosť. Vŕzgajúce schody, duchovia, prízraky či záhadné prírodné javy… Lákajú vás?



 

  • Cintorín Chauchilla, Peru

Asi tridsať kilometrov od mesta Nazca nájdete pozoruhodné miesto. Peruánska púšť je tu priam posiata múmiami. Je to jediné archeologické nálezisko v Peru, v ktorom je možné vidieť staroveké ľudské pozostatky tiel prehistorických hispánskych obyvateľov. Pôvodné hroby, v ktorých sú pochované, siahajú až do roku 1000 nášho letopočtu. Okrem lebiek a kostí môžu návštevníci vidieť aj ich artefakty ako dlhé ľudské vlasy alebo keramické úlomky. Zaujímavé je, že telá sú veľmi zachovalé, k čomu prispela nielen suchá klíma peruánskej púšte, ale aj samotné pohrebné rituály, počas ktorých zosnulých zabalili do bavlny, natreli živicou a uchovávali v hrobkách z nepálených tehál.

 

  • Brána do pekla, Turkmenistan

Keď v roku 1971 sovietska geologická výprava hľadala v púšti Karakorum ložiská zemného plynu, po prevŕtaní sa do hĺbky asi dvadsaťpäť metrov došlo k tragédii. Vrták prerazil strop do obrovskej jaskyne, do ktorej sa zrútila celá súprava a zmizlo aj niekoľko geológov. Vtedy začal uprostred púšte sálať oheň, ktorému dodnes miestni predstavitelia islamu hovoria „moslimské peklo”. Obrovskú žiaru z plameňov v kráteri je vidno v noci z diaľky až štyridsat kilometrov a zatiaľ nie je v  ľudských silách tieto plamene uhasiť. Otvor je asi sedemdesiat metrov dlhý a dvadsať metrov široký.

 

  • Pripjať, Ukrajina

Pripjať je mesto duchov na severe Ukrajiny, ktoré prestavuje desivú realitu toho, čo je schopná urobiť jadrová katastrofa na Zemi. Pôvodne bolo založené ako ubytovacie zariadenie pracovníkov Černobyľu, ale po explózii elektrárne bolo opustené. Dnes predstavuje dokonalý skanzen sovietskeho spôsobu života. Návštevy sú povolené len na krátky pobyt.

 

  • Kapucínske katakomby, Taliansko

Ak sa vyberiete do sicílskeho Palerma a túžite po skúške odvahy, navštívte hrobky kapucínov. Zhliadnete tu viac ako osemtisíc za krk a nohy pripevnených múmií, ktoré sú oblečené v habitoch a vyzerajú, akoby sa modlili. Kapucínski mnísi mali špeciálny systém mumifikácie. Telá vešali na kameninové rúry, na ktorých vysychali osem mesiacov. Pred uložením do vitríny telo umyli a zabalili do slamy, vonných bylín a obliekli ho do vyberaných šiat. Tento spôsob mumifikácie bol zachovaný do roku 1971. Neskôr boli hrobky oficiálne uzavreté.

 

  • Močiar Manchac, Louisiana, USA

Tento močiar, ktorý sa  nachádza v blízkosti mesta New Orleans, ľudovo nazývajú aj močiarom duchov. Podľa legendy ho kedysi prekliala kráľovná vúdú, keď ju začiatkom dvadsiatych rokov zajali. Vyzerá ako obyčajná bažina, ale údajne tam straší. Legenda hovorí, že tu existuje oveľa viac desivejších vecí než len aligátory so svietiacimi červenými očami, hromadné hroby a desivo vyzerajúce stromy. V roku 1915 tu počas uragánu nevysvetliteľne zmizli z povrchu zeme tri malé dedinky. Odhliadnuc od tohto je močiar turistickou svätyňou a ponúka napríklad nočné prehliadky na lodiach s nádychom desivej atmosféry.

 

Zdroj/autor: listverse.com, Andrea Boldišová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.9/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa