Hrady, pevnosti a iné majestátne stavby. Kde ležia tie najzaujímavejšie? (2. časť)

2014-09-26 17:30:00 |   |    | 

Najkrajšie hrady a pevnosti sú roztrúsené po celom svete. Nech už boli postavené s akýmkoľvek úmyslom, dnes je ich funkcia vo väčšine prípadov len estetická. A vo všetkých prípadoch sa je ozaj na čo pozerať. Mohutné, ale aj skromné stavby pútajú pozornosť už z ďaleka. Vežičky, priekopy, vysoké múry...



 

Pevnosť Mehrangarh

 

Nad indickým Džodhpurom leží jeden zo „7 divov Indie.“ Pevnosť je najväčším obranným komplexom v celej krajine. Stojí na 120 m vysokej skale a je celá obohnaná vysokým múrom. V komplexe je niekoľko palácov, námestí aj záhrad. So stavbou sa začalo v 12. mája v roku 1459, keď nastúpil na trón Rao Džodha. No hneď na začiatku sa začali problémy. Na kopci totiž sídlil pustovník, ktorému sa z jeho jaskyne nechcelo odísť. Keď ho k tomu donútili, vyriekol kliatbu, ktorá sa dodnes uchovala: „Džodha, nech tvoja pevnosť navždy trpí nedostatkom vody.“ Maharadža v stavbe pokračoval, no na kliatbu nezabudol. Pri pôvodnej jaskyni postavil svätyňu, kde už vyše 500 rokov každý deň nosia živé kvety. S duchovnou ochranou sa zašlo ešte ďalej. Do základov bol totiž pochovaný upálený človek. Preňho príbeh nemal šťastnú dohru, ale jeho rodina sa odvtedy teší maharadžovej priazni.

 

 

Hrad Egeskov

 

Jeden z mála dokonale zachovaných hradov s vodnou priekopou nájdeme v Dánsku. Hrad Egeskov je výnimočný z mnohých dôvodov. V polovici 16. storočia bolo Dánsko nestabilnou krajinou, a preto sa majitelia budov rozhodli svoje obydlia chrániť. Inak to nebolo ani v tomto prípade. Frands Brockenhuus si postavil svoj hrad uprostred jazera na dubových pilieroch. Povráva sa, že na to potreboval celý les. Hrad, ktorý vyzerá ako vystrihnutý z rozprávky, má však úžasný vojenský potenciál. Okrem vody, ktorá ho chráni, má dvojité steny, v ktorých sú ukryté tajné schodiská a zásobáreň pitnej vody, a okná postavené tak, aby sa z nich dali liať zápalné tekutiny. Dnes je tu úspešné múzeum veteránov a mnoho iných predvádzacích priestorov.

 

Lastovičie hniezdo

 

Hrad, ktorý leží na Krymskom polostrove, je skutočne ako sídlo nežnej princeznej. No jeho prvý majiteľ má od princeznej riadne ďaleko.  Bol ním totiž generál ranený počas Krymskej vojny. Za svoju službu získal dokonalé miesto - malý priestor na samom vrchole útesu s výhľadom na Čierne more. Miestečko lásky, ako ho aj on sám nazval, mu poskytlo potrebný pokoj a ticho. Neskôr chalúpku prestavali na romantický domček. Ani to však ropnému magnátovi a barónovi nestačilo. Rozhodol sa, že na bralo patrí niečo ešte romantickejšie. Tak v roku 1912 získal hrad, po ktorom túžil. Dnes tu pokoj a ticho nenájdete. Reštaurácia Lastovičie hniezdo je miestom, kam pravidelne prúdia turisti. Zaujímavé na hrade je aj to, že je pomerne malý. Meria len 12 m do výšky a má len 2 poschodia. Z jeho veľkosti zobralo aj zemetrasenie, ktoré do Čierneho mora strhlo záhradu.

 

Bojnický zámok

 

Vo svete nájdeme množstvo prekrásnych stavieb, ale netreba zabúdať ani na tie slovenské. Prvá zmienka o Bojnickom zámku pochádza už z roku 1113. Stál tu drevený hrad, ktorý postupne prestavovali a v 13. storočí bol už z kameňa. O tristo rokov neskôr sa z hradu stal pohodlnejší renesančný zámok. Do dnešnej podoby musel zámok prejsť ešte niekoľkými prestavbami. Z renesančného na barokový a z toho na dnešný romantický vzhľad. Poslednú prestavbu mal v rukách posledný šľachtický majiteľ, gróf Ján František Pálfi. S vycibreným vkusom a inšpiráciou z Talianska, Francúzska a Nemecka vyhotovil podobu hradu, ktorú poznáme dnes. Začal v roku 1889 a prestavbu dokončil o 22 rokov neskôr. K zámku dnes patria záhrady a ešte aj zoologická záhrada plná zaujímavých zvierat.

 

Hrad Predjama

 

Posledný kúsok nájdeme v Slovinsku. Romantický hrad je postavený priamo v 123 metrov vysokej skale. Jeho očarujúci vzhľad ešte podčiarkuje rieka, ktorá sa pod ním stráca v útrobách zeme a v jaskyni, ktorá leží priamo pod hradom. Takto ukrytý a dobre chránený hrad bol skvelý miestom pre jeho najznámejšieho obyvateľa. Hovoríme o rebelujúcom rytierovi Erazémovi z Predjamy, ktorý dal vzniknúť viacerým legendám. Medzi tunajšími ľuďmi má dvojakú povesť, jedni ho majú za vzor šľachetnosti a iní za zlodeja. Odhliadnuc od jeho obyvateľov, hrad je krásne vyzdobený a od mája do septembra sa počas prehliadky zájsť aj do podzemnej jaskyne.

 

Zdroj/autor: amerikanki.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa