Do Turecka sa môžete vybrať až do konca októbra

2014-09-20 10:00:00 |   |    | 

Jednou z malých nevýhod jesenných dovoleniek môže byť kvalita služieb. Mnohí dovolenkári, ktorí zažili pobyty počas leta i počas jesene, hovoria o veľkých rozdieloch v niektorých hoteloch. Výber na švédskych stoloch už nie je tak pestrý, animačný program je striedmejší a môže sa stať, že niektoré menšie atrakcie a pamiatky už budú zavreté. Ak sa však dokážete vybaviť trpezlivosťou a zmierite sa s niektorými detailmi, neprekvapí vás to a napriek tomu si užijete nádhernú dovolenku. Veď úplne postačí, ak si na večeru budete vyberať z troch a nie piatich dezertov.



 

Otvorené sú všetky rezorty

 

Príjemne teplé more nájdete v Turecku až do konca októbra. Zopár otužilcov by istotne zvládlo aj novembrové kúpanie. Pre porovnanie, ak ste niekedy boli v Grécku na jednom z prvých leteckých termínov, tak teplota vody sa v Turecku na konci jesene pohybuje v podobnom rozpätí. Ak by sa vám aj táto ponuka nepozdávala, stále sa môžete okúpať v bazénoch, ktoré majú hotely na veľmi dobrej úrovni. I počas jesene sú k dispozícii všetky známe rezorty. Počasie je rovnaké vo všetkých destináciách, takže si môžete vyberať rovnako, ako počas letnej sezóny. Jednou z výhod takejto dovolenky je navyše fakt, že v tomto čase už nepanujú v Turecku tropické horúčavy. Pokojne sa môžete vybrať na viacero fakultatívnych výletov a nebudete sa po nich cítiť tak unavení, ako keby ste ich absolvovali v letnej sezóne. Počítať však musíte s tým, že výlety sa budú konať s menšou frekvenciou a môže sa stať, že sa nie na každý z nich nazbiera dostatok turistov.

 

TOP atrakcie, ktoré musíte vidieť

 

Bolo by naozaj turistickým hriechom, keby ste počas dovolenky v tejto krajine zostali sedieť iba v hotelovej izbe. Ponúkame vám teda hneď niekoľko možností, kde sa v tejto úžasnej krajine vybrať. Odporúčame vám skôr zaplatiť si fakultatívne výlety, poznávacie zájazdy alebo sa pohybovať v sprievode domáceho sprievodcu, pretože v niektorých oblastiach by to pre osamelého turistu nemuselo byť veľmi bezpečné.

 

Kappadokia – jeden z najobľúbenejších tureckých cieľov. Konkrétne jeho časť Göreme láka cestovateľov vďaka špecifickej panoráme, ktorá vznikla na základe sopečnej činnosti. Tieto usadeniny však nedokázali zvetrávať a tak sa po rovinatej zemi vytvorilo viacero vytŕčajúcich komínov, ktoré ako keby pripomínali kamenný les. Na niektorých miestach sú skaliská vysoké a môžete sa pokojne pomedzi nich poprechádzať. Tým najväčším zážitkom je však istotne prelet balónom ponad túto nádhernú oblasť.

Ölüdeniz – ide o jednu z najkrajších pláží. Nachádza sa v malej dedinke a oddýchnuť si môžete na príjemne rozohriatom piesku. Ľudia sa chodia veľmi radi kúpať aj do blízkej lagúny. Tunajšie podmienky zároveň veľmi dobre prajú aj paraglidingu, takže si môžete vychutnať aj tento šport.

 

Hrad Bodrum – nachádza sa v rovnomennom meste a hrdo sa rozprestiera priamo pri mori. Jeho história siaha ešte do 11. storočia, kedy tam bol postavený jeho predchodca s iným menom. Bodrum sa začal stavať o štyri storočia neskôr. Zaujímavosťou súčasnej expozície je časť, kde sa nachádzajú artefakty vylovené počas podmorskej expedície.

 

Istanbul – podľa mnohých hlavné mesto kultúry. Mieša sa v ňom toľko historických vplyvov a toľko národov, že ponúka unikátne spojenie celého sveta v jednom bode. Okrem toho by ste nemali vynechať návštevu tých hlavných atrakcií ako napríklad úžasnú Modrú mešitu.

 

Turecký kúpeľ a nádherný termálny prameň

 

V Turecku nájdete aj mnoho možností pre relax a oddych. Určite musíte vyskúšať svetoznámy kúpeľ hammam, ktorý je z časti aj masážou tela. Doprajte si ho v historických kúpeľoch so špecifickou atmosférou. Z oblasti relaxu je najlepším tipom aj oblasť Pamukkale. Travertínové kaskády vznikli postupným kaskádovým spôsobom a priamo v nich sa nachádza cenná minerálna voda. Malé biele jazierka pôsobia naozaj impozantne, no musíte zabudnúť na to, že by ste sa okúpali priamo v nich. Tie sú totiž prísne chránené, aby sa časom nepoškodili. Hneď pri nich však umelým spôsobom vytvorili ich napodobeninu, v ktorej však tiež vyviera minerálna voda, takže si môžete dopriať liečivý kúpeľ.

 

Dovolenky aj pre kresťanov

 

Na dovolenku do tejto krajiny sa však nemusíte vybrať iba k moru. Slovenské cestovné kancelárie sa špecializujú aj na poznávacie pobyty, v ktorých často ponúkajú aj alternatívu s ubytovaním v lepších hoteloch spolu so stravovaním. Tie sa špecializujú podľa rôznych typov zákazníkov. Buď pôjdete spoznávať spoločne Istanbul, vyberiete sa po hlavných pamiatkach v krajine, zameriate sa na oddych, pôjdete na kratší pobyt a pozriete si len jedno miesto, alebo sa vyberiete po stopách kresťanstva. Dokonca niektoré cestovné kancelárie ponúkajú zájazdy so známymi cirkevnými predstaviteľmi v úlohe spolusprievodcov, aby tak čo najlepšie priblížili vzácnu históriu.

Zdroj/autor: touropia.com, goturkey.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa