Francúzske bozkávanie - Ako ísť na to správne

2014-09-18 18:30:00 |   |    | 

Po príchode do Francúzska môžete byť ozaj zmätení. Totiž, stalo sa vám už, že ste stretli Francúza a zrazu ste nevedeli ako sa s ním zvítať? Nie ste jediní. Opatrné naklonenie sa, odtiahnutie, nesmelý úsmev to všetko len preto, že neviete koľko bozkov mu dať.



 

Bozk na privítanie

 

Kultúry celého sveta sú veľmi odlišné. Spoznáte to hlavne počas cestovania, keď zrazu narážate na veľké množstvo ľudí, ktorí s vašimi zvykmi tradíciami nemajú nič spoločné. A teraz nehovoríme len o krajinách tak ďalekých, že mnohí ani nesnívame, že by sme sa tam raz dostali. Stačí ísť treba len do Francúzska (poprípade stretnúť Francúza aj u nás doma), kde sa vám z obyčajného zvítania popletie hlava. Jeden? Dva? Sprava? Zľava?

Vo Francúzsku totiž nestačí len natiahnuť pravicu, objať, prípadne pokynúť hlavou. Zvítať sa s Francúzom by sa dalo opísať ako umenie. Je to o správnom pohybe a intenzite. Bozk na líčko treba začať na správnej strane, zopakovať ho toľkokrát koľko treba a ešte ho aj dobre umiestniť. Hotová veda. Ak sa vám všetky prvky nepodarí spojiť, správne sa nenakloníte, prípadne sa nakloníte po ďalší bozk a druhá osoba to isté nespraví. Svet sa nezborí, ale isto to vyvolá určitý pocit nepohodlia.

Pre Francúzov je však bozk na privítanie niečo ako kultúrna norma. Hoci ani u nás nie je pusa pri zoznamovaní veľmi zriedkavá, predsa len to nemáme takmer „zakódované“ v našich génoch, ako obyvatelia krajiny galského kohúta. Pusu na líce dostávate a dávate aj keby ste mali vybozkávať celú miestnosť. Jednoducho sa to patrí a učia to už malé deti.

 

Tak teda koľko bozkov na líce sa v tom Francúzsku dáva?

 

Odpoveď je žiaľ neuspokojivá. U každej osoby je to individuálne. No našťastie sa to predsa len dá odhadnúť podľa kraja, z ktorého daná osoba pochádza. Parížania dávajú dva bozky, južania tri a v niektorých častiach sú to až štyri. Nanešťastie len málokedy máte čas zistiť pred zoznámením sa, z ktorého regiónu človek pochádza.

Intenzita aj umiestnenie sú už jednoduchšie prvky. Stačí sa mierne nakloniť a pritlačiť vlastné líce o to druhé. Už len pridáte jemné cmuknutie a správny francúzsky bozk na líce je na svete.

A s kým sa tak zvítať? Dá sa povedať, že takmer s každým, kým nie je výslovne nevhodné sa k osobe približovať, prípadne je to váš nadriadený. Inak priateľov, rodinu, známych aj kamarátov našich kamarátov vítame s jemným cmuknutím na líci. Bozkávajú sa muži, ženy aj deti, takže sa pri budúcej návšteve nemusíte báť a jednoducho sa nechajte viesť. Veď oni už vedia čo robiť.

 

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa