Turecko ponúka upustenú dedinku. Prenajmite si ju a vráťte jej život

2014-09-16 18:30:28 |   |    | 

Historické pamiatky majú mnohé tváre a to platí aj o Turecku. Okrem dlhých pláží preplnených turistami tu majú aj zaujímavé historické miesta. Jedným z nich je opustené a strašidelné mestečko Kayaköy.



 

Čo sa to deje na juhu Turecka?

 

Kayaköy bývalo mestečkom blízko mesta Fethiye. Kedysi, ešte na začiatku 20. storočia, tu žila malá populácia Grékov. V tradičnom gréckom štýle tu postavili dedinu na základoch staršieho mesta, ktoré zničilo zemetrasenie. Mestečko sa rozťahovalo až do blízkeho kopca a našli ste tu aj dva grécke pravoslávne kostoly. Jednoducho tradičná dedinka.

Zmenilo sa to až v roku 1923. Po svetovej vojne a Grécko—tureckej vojne. Spory medzi týmito krajinami vyriešilo až násilné presťahovanie ich obyvateľov. Gréci sa vrátili späť do Grécka, tak ako sa Turci navrátili späť na tureckú pôdu. A hoci obyvatelia Kayaköy žili so svojimi tureckými susedmi bez problémov, museli svoje sídla opustiť a tak približne 350 domčekov zostalo pustých.

 

Dnes je tu živo

 

Opustené mestečko predsa len nie je úplne prázdne. Prúdia sem totiž turisti, ktorí sa pomedzi rozpadnuté domy prechádzajú a nasávajú atmosféru. Veď zrúcaniny bez striech majú čaro, ktorému ťažko odolať. Okrem turistov tu samozrejme nájdeme aj predajcov suvenírov a niekoľkých archeológov. Kayaköy je totiž miestom vykopávok a chránenou lokalitou.

No pre nadšencov záhad prichádza zaujímavá príležitosť. Turecko sa totiž rozhodlo dedinu na 49 rokov prenajať. 1/3 dediny sa ponúka investorom na to, aby ju zrekonštruovali a postavili tu ubytovacie zariadenia. Minulý rok sa dedinu prenajať nepodarilo, tak zostáva dúfať, že sa tento rok záujemca nájde. Len aby Kayaköy takouto činnosťou neprišiel o svoje čaro.

 

Zdroj/autor: dailymail.co.uk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa