Mesto duchov ako od Disneyho: V Turecku chátra luxusná štvrť pre arabskú smotánku

2019-02-25 00:00:01 |   |    | 

Ako králi sa mali cítiť majitelia nehnuteľností v úplne novej luxusnej štvrti v tureckom mestečku Mudurnu medzi Istanbulom a Ankarou. K dispozícii mali mať všetko, na čo si len spomenú, no stavebná spoločnosť skrachovala a na mieste dnes chátra takmer 600 viliek, kde by pokojne mohli strašiť duchovia Disneyho postavičiek.



 

Turecké mestečko Mudurnu je síce neveľké, no medzi turistami sa teší veľkej popularite. Nachádza sa totiž v polovici cesty medzi Istanbulom a Ankarou, obklopujú ho hory a panenská príroda a pochváliť sa môže aj viacerými historickými pamiatkami. Kedysi tadiaľto viedla Hodvábna cesta a v meste môžete vidieť ruiny byzantského hradu z 8. storočia, mešitu z roku 1372 aj stále funkčné turecké kúpele so saunou, postavené v roku 1382.

Zrejme aj to sú dôvody, prečo si developer zvolil práve toto miesto na vybudovanie veľkolepej luxusnej štvrte pre bohatých Arabov. Jej súčasťou malo byť 732 viliek v rovnakom dizajne a cene od asi 325 do 470 tisíc eur. Majitelia zámočkov mali mať zdarma k dispozícii niekoľko bazénov, turecké kúpele, sauny, zdravotnícke strediská a centrá krásy, akvaparky či posilňovne.

Milovníci športu by ocenili aj basketbalové ihriská, tenisové kurty či jazdu na koni. A súčasťou mestečka pre vyvolených mali byť napokon aj nákupné centrá s kinami, reštaurácie, garáže, autoumyvárne a pre rodiny s deťmi niekoľko detských ihrísk a opatrovateľské služby. Skrátka všetko, čo by chcel mať po ruke každý, kto na to má. Keby bolo keby.

Realita je totiž iná. Stavebná spoločnosť Sarot Group postavila 587 víl, 350 z nich predala klientom z Kataru, Bahrajnu, Kuvajtu, Spojených arabských emirátov a Saudskej Arábie a vyhlásila bankrot. A tak dnes Mudurnu pribudla ďalšia neobvyklá atrakcia – bizarné mestečko so stovkami rovnakých budov, ktoré pripomínajú opustené zámky z Disneyho rozprávok.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Profimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa