Návštevníkov pláže vydesili tisícky penisov: Podivná hračka prírody je vraj skvelou delikatesou

2019-12-18 08:00:01 |   |    | 

Keď si myslíte, že vás už nič nemôže prekvapiť, matka príroda vytiahne ďalšie eso z rukáva. Presvedčiť sa o tom nedávno mohli aj návštevníci pláže, ktorú pokrývali tisícky útvarov, silno pripomínajúcich mužský penis.



 

Návštevníci niekoľkých kalifornských pláží zažili poriadny šok, keď našli breh pokrytý podivnými ružovkastými útvarmi v tvare penisu. Naposledy sa tak stalo začiatkom decembra na pláži Drakes Beach, informuje portál Web Nature. O svoju fotografiu bizarného pohľadu sa podelil David Ford, podľa ktorého to vyzeralo, akoby nad plážou vysypalo svoj náklad lietadlo s párkami.

V skutočnosti sa jedná o morského živočícha Urechis unicinctus, ktorý jednoznačne patrí k tomu najbizarnejšiemu, čo môžeme v prírode nájsť. Nie nadarmo ho prezývajú „čínska penisová ryba“, svojim tvarom aj sfarbením totiž veľmi pripomína práve mužský pohlavný orgán. Podľa nálezov vedcov pritom tento tvor na našej planéte žije už vyše 300 miliónov rokov!

Urechis unicinctus je druh morského obrúčkavca z rodu Echiuroidea, pre ktorý je typická dĺžka okolo 25 centimetrov, absencia obrúčok a lopatkovitý sosák v prednej časti tela, ktorý slúži na prijímanie potravy a niekedy aj na uchopenie alebo plávanie. Táto konštrukcia je dokonale prispôsobená životu pod zemou, urechis si totiž na pláži alebo v močiaroch vŕta dlhé tunely v tvare U na šírku svojho tela. Vstup označuje malý komín z piesku, koniec tunela zas spoznáte podľa kôpky výkalov.

Počas prílivu sa urechis zavŕta do svojho tunela, zanechávajúc pritom lepkavú slizkú sieť, ktorá môže ľuďom pripomínať uhynutú medúzu. Túto sieť červ vytvára aj pod zemou, takže sa postupne ťahá od pieskového komína cez celý tunel až k ústam živočícha. Ten potom kontrakciami vtiahne dovnútra vodu a v sieti sa zachytí planktón. Živočích následne celú sieť vsaje, vyberie z nej svoju potravu a zvyšok vráti do tunela. Ani tieto čiastočky nevyjdú navnivoč – vrhnú sa na ne drobné lastúrniky, červíky a krabíky, ktoré tiež žijú v tuneli červa.

Keďže Urechis unicinctus trávi väčšinu života v zemi, v bezpečí pred útokmi vydier, čajok či žralokov, väčšinou ho nevidíme. Čomu teda podľa vedcov vďačíme za neobvyklý výjav na pláži Drakes Beach? Spôsobili ho silné búrky – vietor a dážď narušili piesočný povrch pláže, tunely sa preborili a ich obyvatelia zostali bez svojich úkrytov na povrchu.

Okrem počasia a útokov predátorov však patrí medzi najväčších nepriateľov tohto červa človek. Urechis unicinctus sa v prírode dožíva až 25 rokov, ľudia však vedia toto číslo podstatne znížiť. V Ázii je tento morský živočích považovaný vyberanú delikatesu. V Kórei a Japonsku ho konzumujú v surovom stave len s troškou soli a sezamovým olejom alebo čili pastou Gochujang, v Číne červa vyprážajú so zeleninou. Údajne má sladkastú chuť a účinky afrodiziaka.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa