Turzovským kúpeľom svitá na lepšie časy: Takto nádherne majú vyzerať po obnove

2023-11-13 18:00:00 |   |    | 

Košický samosprávny kraj (KSK zverejnil vizualizácie víťazného návrhu na obnovu Turzovských kúpeľov pri Gelnici. Ďalším krokom bude podpis zmluvy o dopracovaní urbanisticko-architektonickej štúdie s víťazom súťaže, ktorým je architektonické štúdio Between z Bratislavy.



 

Na budúci rok by mal vzísť zo súťaže investor, ktorý kúpele obnoví a bude prevádzkovať. "Ak všetko pôjde dobre, niekedy na jar by sme mohli mali mať vybraného investora. V tom čase by už malo prebiehať spracovanie projektovej dokumentácie a následne podanie žiadosti o územné rozhodnutie a stavebné povolenie v meste Gelnica," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka pre novinárov. Potrebná investícia na obnovu v zmysle projektu je podľa neho rádovo v sume desiatich až 20 miliónov eur.

Do architektonicko-urbanisticko-krajinárskej súťaže na obnovu areálu sa zapojilo desať renomovaných ateliérov, z ktorých tri postúpili do druhého kola. Na druhom mieste sa umiestnil projektový návrh od pražského Atelier 111 architekti a na treťom mieste DMArchitekti z Bratislavy.

"Víťazný návrh z dielne štúdia Between podľa poroty najcitlivejšie pristúpil k riešenému územiu, zachoval intimitu prostredia a plne rešpektuje historický ráz areálu niekdajších kúpeľov. Taktiež z pohľadu krajinnej architektúry bol vyhodnotený ako najlepší," skonštatoval Trnka. Ocenená skupina architektov bola úspešná aj pri návrhoch na obnovu Kúpeľov Sliač či revitalizáciu Mlynského náhonu v Košiciach.

Umiestnenie v súťaži je spojené aj so ziskom finančnej odmeny, pre prvé miesto je to 18.000 eur, pre druhé 13.000 a pre tretie 9000 eur. Odborná porota sa skladala zo skupiny piatich nezávislých architektov a dvoch zástupcov KSK.

Grafické panely s víťaznými vizualizáciami prvých troch návrhov si môže verejnosť pozrieť vo vstupnej chodbe budovy Úradu KSK. Podrobný opis víťazného projektového zámeru kraj odprezentuje v priebehu novembra.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa