Mjanmarsko na vlastnej koži: Šťastie zažiť, kým neprídu davy turistov

2019-06-11 00:00:01 |   |    | 

Mjanmarsko (do roku 1989 Barma) bolo ešte donedávna relatívne uzavretou krajinou, izolovanou od zvyšku sveta. Kvôli momentálnej politickej situácii v krajine sa však pomaly otvára svetu a počet turistov, ktorí navštívia tento kút zeme, každým rokom stúpa. Nedávno sme sa k nim pridali aj my a ani na chvíľu toto rozhodnutie neľutovali.



 

Rangún

Naša cesta začala v Rangúne (Yankoun alebo Yangon), najväčšom a do roku 2006 aj hlavnom meste Mjanmarska. Nezameniteľná atmosféra tejto metropoly, kde sa moderný štýl mieša so staromódnym, vás okamžite pohltí. Množstvo stánkov so zeleninou, pouliční predavači a rôzne vône všetkého druhu sú na každom rohu.

Prvú vec, ktorú si všimnete v celom Mjanmarsku, sú všadeprítomne červené fľaky na zemi. Zistili sme, že ide o betel, zmes plodov palmy arekovej v zelenom liste. Je to obľúbená ľahká droga, ktorá sfarbuje zuby a ďasná načerveno a pôsobí povzbudzujúco. Pri žuvaní tohto listu však majú užívatelia potrebu si odpľuť, a tak vznikaju červené škvrny ako od krvi, viditeľné takmer všade.

Dominantou Rangúnu je pagoda Schwedagon. Podľa legendy bola postavená pred viac než 2600 rokmi a patrí k najstaršej budhistickej stupe na svete. Meria okolo 99 metrov a celá je pokrytá platničkami zo zlata a vrch stupy zdobia diamanty a rubíny. Nikto presne nepozná pravdu, ale hovorí sa, že hodnota zlata na tejto pagode sa rovná hodnote zlata vo všetkých anglických bankách.

V tomto meste nájdete aj rôzne iné pagody, ale aj pouličné trhy, ktoré určite stoja za návštevu. Obľúbenou atrakciou je Circle Train, čiže okružná jazda vlakom, počas ktorej môžete vidieť domácich, ako cestujú do práce či na trhy so svojím tovarom. Vašimi spolucestujúcimi budú aj rôzne druhy domácich zvierat či vrecia a koše so zeleninou všetkého druhu. Táto okružná jazda trvá 3 hodiny a stojí niečo menej než euro.

 

Bagan

Na Bagan sme sa veľmi tešili, no aj tak dokázal predčiť všetky naše očakávania. Veď sa tu na ploche s rozlohou asi 42 km štvorcových nachádza niečo vyše 2200 pagod! Pôvodne ich tu bolo postavených dokonca až okolo 5000, ale veľké množstvo z nich bolo zničených počas vojen, či vplyvom zemetrasenia.

Mesto je rozdelené na tri časti - Nový Bagan, Starý Bagan a Nyaung U. Najlacnejšie ubytovanie aj mnoho reštaurácií nájdete v Nyang U, ktoré vyhľadávaju prevažne backpackeri a drahšie a luxusnejšie hotely sa nachádzajú práve v starom Bagane, ktorý je situovaný v tesnej blízkosti najznámejšich pagod. My sme si vybrali ubytovanie v novom Bagane, čiže strednú cestu a neďaleko hotela sme dokonca objavili reštauráciu Black Rose, kde sa dobre a chutne najete za skvelú cenu.

Najlepšia alternatíva, ako vidieť väčšinu pamiatok, je zo sedla elektrického bicykla (podobá sa skútru, funguje však na baterku). Samozrejme si môžete požičať aj klasický bicykel, v horúcom počasí to ale asi nebude najlepšia voľba. Požičovne e-bikeov sú na každom rohu a nás to vyšlo okolo 6 až 8 eur na 3 dni.

Najlepším zážitkom bol východ slnka z vrcholu pagody, pri ktorom máte nádherný výhľad na prekrásnu scenériu s teplovzdušnými balónmi v pozadí. Jeden let balónom ponad Bagan stojí niečo cez 300 eur. Od roku 2018 je prevažná väčšina pagod neprístupných a je zakázané na ne liezť. Stále tam však nájdete zopár miest či pagod určených práve na sledovanie východu slnka, tie sú však prevažne preplnené turistami. My sme síce stretli zopár domácich, ktorí nám chceli za malý poplatok ukázať pagodu, ktorá ešte nie je uzavretá a dá sa na ňu vyliezť, napokon sme však radšej využili aplikáciu maps.me, na ktorej cestovatelia označujú a aktualizujú otvorené pagody.

Na jednu z nich sme sa vybrali. Cesta skoro ráno počas tmy len s tlmeným svetlom po prašných cestách nám trvala asi 15 minút na e-biku a stála za to. Dorazili sme k pagodám, kde už čakalo asi 10 dalších ľudi. Vyliezť hore však nebolo až tak jednoduché, ako sa zdalo, kedže jediný prístup na prvé zo štyroch podlaží viedol cez asi 2,5-metrovú stenu z tehál. Za ten výhľad to však určite stálo.

 

Inle Lake

Doprava je v Mjanmarsku dosť komplikovaná a presuny na rôzne miesta trvajú zvyčajne 8 až 10 hodín. Z toho dôvodu sme, bohužiaľ, vynechali aj pláže na západe krajiny (ktoré patria k tým najkrajším v juhovýchodnej Ázii). Najjednoduchšou prepravou sú lietadlá, ale jednosmerná letenka z jedného miesta na druhé stojí okolo 100 eur na osobu. Z Baganu sme sa preto k jazeru Inle Lake presunuli nočným autobusom. Hneď po príchode sme sa išli poprechádzať po meste Nyaungshwe, ktoré leží neďaleko jazera. Je to taká väčšia klasická dedina, kde vám cez cestu sem-tam prebehne sliepka či pes, ale je tam aj veľa hotelov, cestovných agentúr, reštaurácií a pouličných predavačov.

Ďalší deň sme sa vybrali na celodenný výlet loďkou. Po ceste možete vidiet typických rybárov, ktorí rozhadzujú siete či vyťahujú riasy, ale aj tých falošných v klasickom mjanmarskom oblečení s veľkým kužeľovitým košom, ako balansujú na jednej nohe. Predtým sme sa už plavili na rieke Mekong vo Vietname aj na jazere Tonle Sap v Kambodži, ale až tu sme si všimli, ako sa domáci obyvatelia dokonale prispôsobili životu na vode. Majú tam záhrady, kde pestujú zeleninu, kvety alebo aj rôzne iné plodiny.

Okolo jazera sa nachádza aj veľa budhistických pagod. Asi najvyhľadávanejšou je dedina Indein s miestnym trhom, ale aj s tým pre turistov, kde sa dajú zakúpiť remeselné výrobky všetkého druhu. Na malom kopci za dedinou sa týčia špicaté stúpy a pagody. Celkovo sa ich tu nachádza niečo okolo 1600 a je to vyhľadávaná pamiatka hlavne pre fotografov.

Za návštevu stoja aj iné dediny, kde môžete vidieť bežný život obyvateľov, ale aj klasické remeselné dielne určené pre turistov. Pre tých, ktorí majú viac času, určite odporúčame trek z mesta Kalaw k Inle Lake. Návšteva tohto jazera určite stála za to, aj ked treba priznať, že nám pripadalo toto miesto komerčnejšie ako samotný Bagan.

 

Mandalay

Mandalay je druhé najväčšie mesto po Rangúne, známe kvôli nespočetnému množstvu palácov a pagod aj ako kráľovské mesto. Medzi najväčšie atrakcie určite patrí vrch Mandalay Hill či 200-ročný U Bein Bridge, ktorý je s dĺžkou 1,2 kilometra najdlhšim dreveným mostom na svete. Mandalay obklopujú aj starobylé mestá Sagaing, Amarapura, Ava a Mingun, na ktoré si určite treba vyhradiť aspoň jeden deň. Treba mať na pamäti, že pri návšteve pagod či iných náboženských komplexov musíte mať vhodné oblečenie. Krátke nohavice alebo sukne by mali mať dĺžku pod kolená a zahalené musia byť aj ramená.

Mjanmarsko je budhistickou krajinou. Väčšina mužskej populácie nosí sukne a ženy mávajú pomaľované tváre na bielo. Svetlá pleť je považovaná za akýsi symbol krásy, a tak si každý deň na tvár natierajú tanaku, rozdrvenú kôru stromu zmiešanú s vodou.

Pre všetkých bez rozdielu pohlavia je ale typická pohostinnosť. Hoci patrí Mjanmarsko k najchudobnejším krajinám juhovýchodnej Ázie, z vlastnej skúsenosti musím povedať, že takú koncentráciu dobrosrdečných ľudí sme nestretli nikde inde na sveta. Pokiaľ teda plánujete návštevu tejto úžasnej krajiny, spravte to čo najskôr, kým ešte nie je zničená turizmom.

MEMORIES OF MYANMAR from MODERNE on Vimeo.

 

Autor: © Zoznam/Matej Kunc

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa